Çankaya’yı gündemden düşürün

BAŞBAKANLIK’taki güvenlik zirvesinde hangi dosyalar açıldı? Komutanlar ne dedi, Başbakan ne yanıt verdi? Yeni Şafak Yazarı Fehmi Koru’nun önceki akşam gazetecilere verdiği yemeğe katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan ipucu diyemesek de izlenim edindik.

Hemen söyleyelim, Erdoğan’ın ağzından ne komutan ismi çıktı, ne de güvenlik zirvesi. Ama sohbet esnasında şu iki mesajı verdi:

AKP PROGRAMINDA VAR

Erdoğan, "Kürt sorunu"
ifadesine itiraz karşısında bu tanımın Güneydoğu bölümüne 2.5 sayfa ayrılan parti programında yer aldığını hatırlatıyor, "bunları daha önce de söyledik" demeye getiriyor. Diyaloğun sonucunda Başbakan’ın izlenimi, muhataplarının bu konuda pek endişe taşımadığı.

KIBRIS’TA TAVİZ KORKUSU

Anlaşılan asıl endişe kaynağı, hükümetin Kıbrıs konusunda AB baskısıyla yeni taviz verme ihtimali. Ancak Erdoğan, /images/100/0x0/55ea6c85f018fbb8f87efb4bAnnan Planı’nı pazarlığa açmamakta kararlı. Pazarlık olursa yeni plan gerekli. Liman ve havalimanları da ancak KKTC’nin izolasyonu biterse kalkacak, ek protokol Meclis’e gelecek.

Yeri gelmişken Başbakan’ın diğer Güneydoğu mesajları:

PKK’YA AF ÇIKMAYACAK

DYP Lideri Mehmet Ağar’ın Güneydoğu sorununda önerdiği af konusuna Başbakan sıcak bakmıyor. Şehit ailelerinden gelecek tepki bir yana Başbakan’ın önüne konulan ve PKK kurbanı askerlerin başının kesildiğini, gözünün oyulduğunu gösteren bazı fotoğraflar da bu kararda etkili.

ÇÖZÜM İSTEĞİ  SAMİMİ DEĞİL

Başbakan’ın Şemdinli analizi dengeli, kimseyi suçlamıyor, demek ki vicdani kanaati henüz oluşmamış. Ancak özellikle Şemdinli ve Yüksekova’daki izlenimi, "bazı sivil toplum örgütlerinin çözümü samimi olarak istemediği". Aksi halde izledikleri politikanın farklı olması gerektiğini düşünüyor.

* * *

Başbakan iç siyasette 2006’yı, 2007 seçimine hazırlık yılı olarak algılıyor:

KONGRE PROGRAMI YOĞUN

AKP’nin ilçe kongreleri başlıyor, ardından il kongreleri ve kurultay sırada. Başbakan bu kongrelere mümkün olduğunca katılacak, teşkilatı motive edecek. Çankaya seçimini ne kendi gündeminde tutmayı istiyor, ne de teşkilatın. Talimatı, "Çankaya’yı gündemden düşürün".

ÖNÜMÜZ KESİLİYOR HİSSİ

Başbakan 3 Ekim’e kadar iyi giden bazı ilişkilerin daha sonra bozulduğunu düşünüyor. Hükümetin "önünün kesildiği" hissine kapılıyor. Özellikle içki yasağı haberlerini haksız buluyor, bu haberlerin yabancı gazetelere yansımasından duyduğu rahatsızlığı vurguluyor.

SÜREÇ DEĞİL YASA YANLIŞ

Orhan Pamuk ve Yücel Aşkın
davaları, Anayasa’nın 138’inci maddesi, TCK 301... Başbakan yargı konusunda uzun konuştu. Medya ve muhalefetten beklentisini özetleyelim: Süreci eleştirmek bir işe yaramıyor, yasal değişiklik için kamuoyu yaratılmalı, muhalefet işbirliğinden kaçınmamalı.

PARTİ İÇİ MUHALEFET

Başbakan, parti içi muhalefet çıkışlarının özellikle kendisinin yurtdışı gezilerine rastlamasını ilginç buluyor. Sorunları ikili görüşmelerle çözme yoluna inanıyor. Ayrıca mart ayında yine parti yöneticileriyle Meclis grubunun katılacağı bir toplantının haberini veriyor.

* * *

Erdoğan
dış dünya konusunda fazla endişe taşımıyor:

MERKEL EKİMDE GELİYOR

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ekim ayında Türkiye’ye gelecek. AKP, Merkel ile ilişkilerin Avrupa Halk Partileri Grubu (EPP) zemininde çok gelişeceğinden emin. 2006’da Abdullah Gül ile Ali Babacan’ın Avrupa ziyaretleri sıklaşacak, yakın markaj artacak.

SURİYE VE İRAN SORUNU

Başbakan ne İran, ne de Suriye sorununun abartıldığı kadar büyük olmadığını düşünüyor. Suriye ile su ve sınır güvenliği konusundaki işbirliğinden çok memnun gözüküyor. İsrail’de Şaron sonrasında işbaşına gelecek kadroyla iyi ilişkilerin süreceğine inanıyor.

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE VURGU

Erdoğan
’a göre inancına güvenenin inanç özgürlüğünden korkmasına gerek yok. Almanya’da 5 bin 500 cami ve mescit var. Türkiye’de yeni kilise açılamıyor. Bu açıdan Akdamar Ermeni kilisesi restorasyonunu çok önemsiyor, Şemdinli dönüşünde uğrayıp gezdiğini anlatıyor.

ÜÇ İZLENİM

Başbakan’ın hilal masasının sağ ve soluna dizilen gazetecilerin gündemi de farklıydı. Sol cenah AB yolunda daha fazla demokrasi istedi, sağ kenar türban ve katsayı için bastırdı.

Bugün Gazetesi Yazarı Nazlı Ilıcak, siyasi yasağının 2007’de bittiğini hatırlattı, seçimin gelecek yıla bırakılmasını istedi. Milliyet Yazarı Hasan Cemal’in gece boyunca sessizce not tutması, masada "yeni kitap mı geliyor" şakasına yol açtı.

Yemekte önce meşrubat ve meyve suyu servisi yapıldı. Ardından bazı gazetecile şarap siparişi verdiler.

Kimler katıldı

5 GENEL YAYIN MÜDÜRÜ Yeni Şafak Yazarı Fehmi Koru’nun Feriye Lokantası’ndaki yemeği saat 19.30’da başladı, dört saat kadar sürdü. Yemeğe katılan Genel Yayın Müdürleri şöyle: Ekrem Dumanlı (Zaman), Fuat Bol (Türkiye), Mustafa Karaalioğlu (Yeni Şafak), Mustafa Çelik (Kanal 7), Serdar Turgut (Akşam).

13 YAZAR 1 ÇİZER

Fehmi Koru’nun davetlisi yazar kadrosu da şöyle: "Gülay Göktürk, Hasan Cemal, Mehmet Barlas, Taha Akyol, Nazlı Ilıcak, Okay Gönensin, Ali Bayramoğlu, Selahattin Sadıkoğlu, Mehmet Altan, Oral Çalışlar, Salih Memecan, Mehmet Emin Kazcı, Ahmet Hakan."

Başbakanlık danışmanları Akif Beki ve Yalçın Akdoğan ile AKP’li Egemen Bağış da yemekte hazır bulundu.
Yazarın Tüm Yazıları