Çanakkale Halk Bahçesi’nde barışı konuştuk birlikte

46’ncı Uluslararası Troia Festivali çerçevesinde Çanakkale Halk Bahçesi’nde “21’inci yüzyılda savaş ve barışı” konuştuk.

Haberin Devamı

İlk sorularla birlikte Kürt meselesi tartışmaların merkezine oturdu.

Biz Haluk Şahin ile birlikte son yıllarda her Çanakkale festivalinde, barışı konuşuruz Çanakkalelilerle. Buradan yükselen bu güçlü mesajın Türkiye’nin sınırlarını aşarak dünyaya ulaşmasını, Çanakkale’yi dünyanın barış kenti haline nasıl dönüştürülebileceğini tartışırız.

Troia ile başlayan savaş tarihinin hikayelerini toprağının her karesinde nesilden nesile aktaran Çanakkale dünyada, barışı kendisine slogan olarak seçen belki de tek kent.

“Barış kültürümüz olsun” diyor Çanakkale.

Halk Bahçesi’nde bu kavramın içinin nasıl doldurulacağını tartışırken, Kürt meselesi ve çözüm arayışlarını birlikte konuştuk.

Türkiye’nin en can alıcı meselesini, en aykırı görüşlerin bile sakin bir üslupla ortaya konabildiği, her konuşmanın barış temennisiyle bittiği bir ortamda paylaştık.

Haberin Devamı

On yıl önce anlatılsa, hayal görmüşsün dedirtecek bir sahne.

Türkiye’de belki bir ilk. O da Çanakkale’ye yakışıyor.

* * *    

BOŞALTILMIŞ bir köyü geride bırakıp Çanakkale’ye yerleşen bir kadını dinlerken de, “İstediklerini almaya başlarlarsa bu iş bölünmeye gitmez mi” sözleriyle endişesini usulca paylaşan öğretmene kulak kabartırken de, Türkiye’nin artık geri dönüşü olmayan bir sürece girdiğini düşünüyorum.

“Bu halk çözüm istiyor, süreci engellemeye kalkışan politikacıları aşıp geçecek” diyen bir katılımcı konuşurken, keşke CHP ve MHP liderleri de burada olsa, halka kulak verselerdi diye geçiriyorum içimden.

Televizyon gazeteciliği ve hocalığın verdiği deneyim, Çanakkale sevgisinin güveniyle bu zor  ama gecenin ilk saatlerine kadar süren heyecan verici halka açık tartışmayı başarıyla yöneten dostum Haluk Şahin’e, “sorunlarımızı demokrasinin kuralları içinde, herkesin düşüncesini özgürce dile getirdiği, ifade ve basın özgürlüğünün korunduğu ortamda çözeceğiz” noktasında destek veriyorum.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, barış ve demokrasiden yana net duruşuyla Çanakkale’yi hak ettiği biçimde temsil ediyor tartışma boyunca.

* * *   

Haberin Devamı

SÖZLER çok önemli, herkes sözlerini seçerken dikkat ediyor. Bunu başarabilirsek, hepimiz bu süreçten birliğimizi daha da güçlendirerek çıkabiliriz.

Özgür tartışma ortamını bozacak her girişimden sakınabildiğimiz ölçüde aynı şeyi konuşur aynı şeyi anlar bir hale geliriz.

Ama Çanakkale’de, son yıllara kadar her Troia festivaline katılan ve CHP’liymiş değilmiş bakmadan yerel yönetim ile kolkola giren Vali, rektör gibi bazı önemli simaları bu yıl göremedim. Ne milletvekilleri ne de iş adamlarını.

Nedenini sorduğumda kimseden doyurucu bir yanıt da alamadım.

Bu kentin Kamçı ve Kırlı gibi valilerinin Çanakkale’nin açılımlarına verdikleri desteği anımsayınca yeni Vali’nin yokluğu iyice göze batıcı oluyordu.

* * *      

Haberin Devamı

BARIŞ kültürü kavramını içselleştirmeye kararını çoktan vermiş olan Çanakkale’nin Halk Bahçesi’nde, Çarşamba akşamı bir daha anladım ki eğer gerçekten demokratik tartışma ortamı diyorsak, gerçekten sorunları çözmek istiyorsak, bu yaklaşımda ne partizanlığın yeri var ne de korkunun.

Korkmadan konuşmalı artık Türkiye, konuşmaktan korkmamalı.

Yazarın Tüm Yazıları