Çabuk oynayınca

FENERBAHÇE ümitle çıktığı bir UEFA Kupası maçında Real Zaragoza’ya yenilmişti, böyle bir karşılaşma sonrası kiminle oynarsa oynasın psikolojik açıdan kendisi için zor bir maç olacaktı.

Bu gerçek de Kayserispor karşısında dün ilk yarıda kendini gösterdi. Ağır, pozisyon üretemeyen bir F.Bahçe vardı. Topu ayağına her alan F.Bahçeli futbolcu sahada ağır hareket ediyor, topu geriden ileriye şişiriyordu. Böyle futbol anlayışıyla bir takım ne yeteneklerini kullanabilir, ne de gücünü ve kendini gösterebilir. Ümit Özat’ın golü dışında F.Bahçe’nin doğru düzgün pozisyonu yok ilk yarıda.

Bu anlayış Alex’in golüne kadar sürdü. Gerçi o gol de biraz şans eseri kazanıldı, ama ondan sonra F.Bahçe ve oyun anlayışı değişti. Sarı lacivertliler hızlı oynamaya başladı. Aurelio, Tuncay, ileri çıkmaya ve olumlu hareketler yapmaya yöneldiler. F.Bahçe çabuk oynayınca da yetenekli oyuncularının özellikleri ön plana ve ortaya çıktı. Alex, Anelka, Tuncay, Nobre kalitelerini sergilemeye başladı. Fenerbahçe çabuk hareket ettiği için rakibini az adamla yakalayıp gol pozisyonlarına girdi. F.Bahçe şayet Serkan’ı oynatacaksa, sağ bekte değil, orta sahada oynatacak. Serkan takıma orta sahada mücadele dinamizmi kazandırır. Ama sağ bekte mecburen yanındaki adamların topu oyuna sokarken vereceği paslara bağımlı kalıyor.

Önemli olan anlayış

Dün gece Kayserispor’a atılan 7 gol değil, oyun tarzı önemli. Birincisi F.Bahçe, yavaş futbol oynayamaz. İkincisi topu rastgele ileriye şişirerek oynayamaz. Bu yapılmayacakları yaparsa da elindeki silahlarını kullanamaz. Bu dün gece bir kez daha belgelendi. Ne zaman futbolcular birbirlerini görerek, egoist olmadan oynarlarsa yetenekleri ortaya çıkıyor.

Anelka bu maçta Türkiye’de nasıl oynaması gerektiğini öğrendi. Rakibiyle top ayağında olsun olmasın nasıl oynaması gerektiğini gördü. Anelka’nın yeteneği de ortaya çıktı. F.Bahçeli futbolcular çabuk oynadıkları için pozisyonlarda adamları çabuk buldular. Durarak oynadıklarında adam bulmakta zorluk çekiyorlar. Sakatlanma şansları da fazlalaşıyor. Çünkü ağır davrandıklarında rakipleri de onlara farklı müdahale ediyor. Top Anelka’ya geldiğinde farklı, Tuncay’a, Alex’e geldiğinde rakiplerin müdahale dozu farklı oluyor.

Keyif verdiler

Ümit’
in ikinci golde de büyük payı var. Forvetin içine de girdi, arkadaşlarına güzel paslar verdi ve şutlar attı. İyi bir orta saha oyuncusu gibi oynadı. Yalnız F.Bahçe’nin bu oyununda 2-0 olduktan sonra Kayserispor’un mücadele gücünün kalmaması ve oyunu rakibine bırakmasının da büyük payı var. F.Bahçe, futbolcuları yeteneklerini sergilediğinde durdurulması zor bir takım. Ancak bunun için de hızlı oynaması gerekiyor. Ayrıca durarak oyun seyirciye de zevk vermiyor. Dünkü ikinci yarıda seyirci büyük keyif aldı, çünkü fevkalade güzel hareketler ve bunların sonunda da goller oldu. Herhalde R.Zaragoza karşısında nasıl oynamaları gerektiğini kendileri de gördüler.
Yazarın Tüm Yazıları