Bugün Nispeten Yatay Bir Piyasa Olabilir

Dün İtalya’dan açıklanan perakende satışlar verilerinin beklentilerin çok üzerinde açıklanmış olmasını bir kenara bırakıp, IFO verileri ve üretim beklentilerine bakacak olursak Avrupa’da da enflasyon riski yüksekken ekonomik yavaşlama kendisini göstermeye devam ediyor.

ABD’den açıklanan verilerse Avrupa’dan açıklanan olumsuz tablodan farklı bir tablo sunmadı. Açıklanan var olan konut satışları ve emlak kredilerindeki düşüş konut fiyatlarını baskı altında tutmaya devam ettikçe bankaların durumları da riskli olacak.
 
Dün Euro gerilemeyi tercih etti çünkü ABD’de faiz artırma beklentiler hala çok güçlü ve buna karşın Avrupa’dan faiz indirimleri gelebilir. Diğer yandan 1.39’dan başlayıp da 1.48’lerin üzerini göre piyasa bugün yatay hareket edebilir.
 
Altını Kimse Satmıyor, Altınsız Kalmıyor Â
 
Petrol piyasasına gerilemelere rağmen altının dün çok az bir düşüş hareketi yapmış olması, altının ekonominin stagnasyona girip girmeyeceğine bağlı olarak hareket etmesine ve bu yüzden de fonların ellerinden kolay kolay düşük maliyetlerden edindikleri altını fonların sapmamalarına neden oluyor. Geçen üç – dört seans içindeki hareketlerin hacimsiz olması zaten fonların ellerinden çıkartmadıklarını gösteriyor. Bu nedenle altın kolay düşeceğe benzemiyor ama 860 Dolar’ın altında gecelik kapanış olursa 830’a kadar geri çekilmeler yeninden gündeme gelir ama şimdilik yatay görünümde kalmaya devam edecek. En azından 700 Milyar Dolar’lık paketin ABD Kongresi tarafından onaylanana kadar durum bunu gerektiriyor gibi.
 
Yavaş Ekonomik Görünüm Petrolü Düşürdü
 
Dün açıklanan stok verileri ABD’de petrol stoklarının son 6 haftadan beri devam eden düşüşünü teyit etti. Bu durumda petrol normalde yükselmesi gerekiyordu ancak şöyle de bir gerçek var ki ekonomik faaliyetler o kadar yavaş k ekonominin stagnasyona gireceği endişeleri petrol talebini çok daha fazla kesebileceğinden petrol düşüyor. Dikkat ederseniz petrol düşüşüne paralel olarak Dolar değer kaybediyor ve Dow Jones endeksi de düşüyor. Bu nedenle petrol yukarı yönlü ataklar yapsa da genel yön aşağı ve 104.60’ın altındaki gecelik kapanışın sonucu rahatlıkla 98 Dolar demektir. Ancak çok kısa vadede Dolar’ın değer kaybıyla birlikte hafif yükselişler görebiliriz.
Yazarın Tüm Yazıları