Bu nasıl sıfır faiz?

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Peugeot, otomotiv sektöründeki daralmadan sıyrılmak amacıyla 106 XR modeli için yeni bir kampanya başlattı. ‘‘Teslim ol!’’ sloganıyla başlatılan bu kampanyada, Peugeot 106 XR'nin anahtar teslim fiyatı olarak 3 milyar 999 milyon lira olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca, ‘‘Hayalindeki Peugeot'ya sahip olmak için uygun koşullarda kredi seçeneklerinden de yararlanabilirsin’’ deniliyor ve bu uygun kredi seçenekleri madde madde açıklanıyor.

Buna göre, Peugeot 106 XR almak isteyenler, 1 milyar lira için 15 ay, 1 milyar 200 milyon lira için 12 ay, 1 milyar 460 milyon lira için de 9 ay ‘‘Yüzde 0 faiz’’ ödüyor. Yani, hiç faiz ödemeden peşin fiyatına otomobil sahibi olunabiliyor.

TESLİM ALIYOR

Peugeot'da zaten ilanlarında bu seçenekler için, ‘‘İçindeki sesi dinle, bu koşullara teslim ol!’’ diyor.

İlanlarda, 1.4 litre motora sahip, 5 kapılı 106 XR'nin standart özellikleri de sıralanıyor. Bu özellikler arasında, hidrolik direksiyon, sürücü hava yastığı, radyo-kasetçalar, uzaktan kumandalı merkezi kilitleme, elektrikli ön camlar, immobilizer, ön sis farları, katlanabilir arka koltuk ve metalik boya da yer alıyor.

Ancak, ilanın en alt köşesinde, çok küçük puntolarla bir ibare daha yer alıyor. Bu ibareyi okuyunca, otomobilin kredili alımlarda anahtar teslim fiyatının 3 milyar 999 milyon değil, 4 milyar 435 milyon lira olduğu anlaşılıyor. Yani, 436 milyon lira fazladan ödemek gerekiyor.

Peki, bu nasıl sıfır faiz oluyor?

KREDİ 564 MİLYON

Üstelik bu fark, peşin olarak ödettiriliyor. Bunun sonucunda da ‘‘sıfır faizli’’ diye kullandırılan 1 milyar liralık kredi, aslında 564 milyon liraya düşüyor. Müşteri de, 564 milyon lirayı 1 milyar lira olarak geri ödemek zorunda kalıyor.

Arkadaşımız Fadime Çoban, okuyucularımızdan Erdal Yetkin'in başvurusu üzerine Peugeot yetkilileriyle görüştü. Peugeot Otomotiv Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürü Y.Erdem, düzenledikleri kampanyadaki amaçlarının ekonomik durgunluğu aşmak olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Bunun sonucunda, anahtar teslim fiyatı 4 milyar 435 milyon lira olan 106 XR 1.4 lt aracın peşin alımlardaki kampanya fiyatı 3 milyar 999 milyon lira olarak belirlendi. Kredili alımlarda ise indirim yapılmıyor. Finansbank oto kredisi desteğiyle sıfır faizli kredi seçenekleri sunuluyor. Dolayısıyla herhangi bir yanıltıcılık söz konusu değil’’ dedi. Peugeot Müşteri Hizmetleri'nden Aysun Yılmaer'de, şubat ayı içersinde düzenledikleri kampanyada müşterilerine iki ayrı seçenek sunduklarına değinerek, ‘‘Bu seçeneklerden biri peşin, diğeri ise kredili alımları kapsıyor. Peşin alımlarda müşterilere 436 milyon liralık bir indirim avantajı sağlanıyor ve fiyat, 3 milyar 999 milyon liraya indiriliyor. Kredili alımlarda ise müşteri indirimden yararlanamıyor ve 4 milyar 435 milyon lira olan anahtar teslim fiyatından kullanmak istediği kredi tutarı kadar 15 aya varan yüzde sıfır faiz imkanından yararlanıyor’’ diye açıklama yaptı.

Yazarın Tüm Yazıları