Boyun ve bel ağrılarına ilaçsız çözüm

Sevgili okurlar, bu hafta konumuz fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında pratik ve etkili bir uygulama olan, halk arasında ‘ağrı bandı’ olarak da bilinen ‘kinezyolojik bantlama...’

Haberin Devamı

İlk olarak Japonya’da uygulanmış ve son yıllarda ülkemizde de oldukça yaygınlaşmış bir yöntem olan kinezyolojik bantlama yöntemi, 1988 yılında Seul Olimpiyatları’nda kullanılmış ve bu tarihten itibaren de tüm dünyada tanınmıştır. Bilindiği gibi klasik bantlar eklem hareketliliğini kısıtlayarak, o bölgedeki hareketi sınırlar. Bu özel bantlama yöntemi ise, eklem hareket açıklığını kısıtlamadan kas, eklem ve bağ yapılarına destek olur, ödemi azaltarak vücudun doğal iyileşmesi sürecini kolaylaştırmayı amaçlar.
İşte bu hafta özel tekniklerle, uzman kişiler tarafından uygulan bu bantlama tedavisinin ‘etki mekanizması nedir’, ‘kimlere hangi durumlarda uygulanır’, ‘bu uygulamayı kimler yapabilir’ gibi kinezyolojik bantlama ile ilgili tüm merak edilenleri Ankara Özel Fizmer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi fizyoterapisti Nurgül Karagül’e sordum, o da cevapladı.

Haberin Devamı

* Nurgül hanım... Nedir bu bantlama tedavisi, açıklar mısınız?

Dr. Kenzo Kase tarafından geliştirilmiş olup ilk olarak Japonya’da uygulanmış ve son yıllarda ülkemizde de oldukça yaygınlaşmış bir yöntemdir. Kinezyolojik bantlama uygulamaları temel olarak sinir sistemi, kas-iskelet sistemi ve dolaşım sistemi üzerine etki eder.

* Kinezyolojik bantlama tedavisinin etki mekanizması nasıldır?

Bantlama, ortaya çıkartılması istenen duruma göre belli tekniklerle yapıştırıldığı andan itibaren cilt ve kas üzerinde kaldırma etkisi yaparak, bu bölgelerdeki ağrı reseptörlerini rahatlatır. Bu sayede ağrısı azalan kişinin hareket kabiliyeti artar, fiziksel ve ruhsal açıdan kişide rahatlama oluşmasını sağlar. Diğer bantlardan farklı olarak, esnek yapısı ve yapıştırma tekniğinden dolayı hareketi kısıtlamaz. Uygulama yapılacak kişi rahatlıkla günlük yaşam aktiviteleri ve egzersizlerine devam edebilir.

VÜCUDA UYUM SAĞLIYOR

* Peki bu bantın özellikleri nelerdir?

Farklı isimlerle piyasada bulunan bantlar oldukça ince ve pamuklu bir malzemeden üretilmiştir. Yapışkan yüzeyde özel hava kanalları bulunur, bu kanallar sayesinde hızlı bir şekilde kuruduğundan duş alma, terleme durumunda bile deride kalabilmektedir. Bantın en önemli özelliklerinden biri de cildin esneme kapasitesine uyumlu olmasıdır. Ciltte oluşan gerilme ve gevşemelere uyum sağlar. Kişi spor, egzersiz, günlük yaşam aktivitelerine rahatlıkla devam edebilir.

Haberin Devamı

* Kinezyolojik bantlama yönteminde rengarenk bantlar görüyoruz, bu renklerin bir anlamı var mı?

Uzakdoğu’nun renklerle tedavi felsefesinden yola çıkılarak siyah, pembe, mavi, ten rengi olarak üretilmişler fakat hepsi aynı malzemeden olup hiçbir fark yoktur aralarında. Tamamen kişinin tercihine bırakılabilir renk seçimi.


HANGİ BÖLGEYE HANGİ TEKNİKLE UYGULANACAĞI ÖNEMLİ

* Peki bu tedavi kimlere hangi durumlarda uygulanır?

Kinezyolojik bantlama, bantların esnek ve etkin kullanımından dolayı kas-iskelet sistemini ilgilendiren pek çok problemde uygulanabilir. Ayrıca bu bantlarla kişinin egzersiz, soğuk tedavisi, elektrik stimülasyonu gibi diğer fizik tedavi uygulamaları devam edebilir.

Haberin Devamı

* Temel uygulama alanları nelerdir?

•Farklı sebeplerden kaynaklanan bel-boyun ağrıları, sürekli aynı pozisyonda oturmak, bel ve boyun fıtıkları, omuz ve sırt bölgesindeki kaslarda sertlik, ağrı ve tutukluluk hissiyle kendini gösteren bir rahatsızlık olan fibromiyalji, bel-boyun ağrılarına neden olur. Kaslardaki spazmlar, kaslara ve tendonlara baskı yaparak eklemlere binen yükü artırır. Fıtıklaşmalar, kireçlenmeler ve baş-çene ağrısı gibi ağrılara neden olur. Kas spazmı sinire bası yaparsa uyuşma, üşüme, soğukluk hissi oluşturur. Bantlama tedavisi yukarıda saydığımız problemlerde ağrıyı azaltacak, spazmı çözerek iyileşmeye yardımcı olur.
•Kalça – diz, ayak – ayak bileği ağrıları ve omuz, dirsek, el–el bileği, parmakları ilgilendiren durumlar...
•Bantlar ilaç vs içermediğinden hamilelikte kullanımı son derece rahat ve güvenlidir. Bu dönemde ortaya çıkan ödem, bel – boyun ağrıları ve eklem problemlerinde kullanılabilir.
•Postür ve duruş bozuklukları...
•Müzisyenlerde ve sporcularda performans öncesi–sırasında ve sonrasında oluşan rahatsızlıklarda güvenli bir şekilde kullanılabilir.
•Ameliyat sonrası oluşan ödem, yara izlerinde ayrıca yanıktan sonra oluşan skar dokuda uygulanabilir.
•Selebral Palsili hastalarda stimülasyon ve inhibisyon amaçlı kullanılır.
•Kas-kuvvet yetersizlikleri ve hareket algısı bozuklukları gösteren nörolojik problemlerde.

Haberin Devamı

* Son olarak, kinezyolojik bantlama yönteminde uygulamayı kimler yapabilir ve nasıl uygulanır?

Bant uygulaması, “Uluslararası onaylı kurslar” almış doktor ve fizyoterapistler tarafından yapılmalıdır. İnsan anatomisini, kişinin durumuna uygun teknikleri bilmek tekniğin başarısını arttırır. Hangi bölgeye hangi tekniklerle, hangi yönde ve hangi amaçla uygulanacağı son derece önemlidir. Uygulama hastayı değerlendirmekle başlar. Ağrı, aşırı gergin, zayıf kaslar, eklem hareket açıklığı değerlendirilerek uygun yöntem yetkili uzman tarafından belirtilmelidir. Bantlar uygulandıktan sonra değerlendirme tekrar yapılmalıdır. Ağrıda azalma ve eklem hareket genişliğinde oluşacak artış uygulamanın doğru yapıldığını gösterir.

Haberin Devamı

KISACA NURGÜL KARAGÜL

1978 yılında Çorum’da doğdu. 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’ndan mezun oldu. Refleksoloji, Manuel Terapi konularında uzmanlaşarak, 2011’de Kinesio Taping Association International’dan Kinezyolojik Bantlama eğitimi aldı. Selebiral Palsili Çocuklar, Ortopedik ve Nörolojik Rehabilitasyon üzerine çalışmıştır ve halen Ankara’da bulunan Özel Fizmer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çalışma hayatına devam etmektedir.

SİZ SORUN, UZMANLAR YANITLASIN

Önümüzdeki hafta, 8 Eylül Dünya Kistik Fibrozis Günü olması sebebiyle konumuz, doğduğumuz andan itibaren birçok organımızı etkileyerek, işlev bozukluğuna yol açabilen özellikle de akciğerler ve mide-bağırsak sistemini etkileyen “kistik fibrozis hastalığı” olacak.
Kalıtsal bir hastalık olan ‘kistik fibrozis nedir’, ‘nedeni, belirtileri ve bulguları nelerdir’, ‘bu hastalık nasıl teşhis edilir’ ve ‘tedavisi var mıdır’ gibi merak edilen soruları, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Güneş Yalçın’a soracağım. Sizler de sorularınızı hafta boyunca jineklinik@senolkalyoncu.com adresinden bana ulaştırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları