Borsa para ister, Arjantin bahane

Arjantin'le yolları ayıralı çok zaman oldu. Yaklaşık 2 aydır borsada Arjantin lafı geçmiyor. Siz bakmayın Perşembe günü İMKB 100 Endeksi'nin 12.788 puandan 12.349 puana kadar indiğine. Borsacılara bakarsanız bu düşüşün nedeni Arjantin'de kabinenin istifasıymış...

Bak sen!

Son iki ay içinde olanlara bir bakalım. Arjantin bir türlü iç borç takasını gerçekleştirememiş, IMF ile bir türlü anlaşamamış, 1.4 milyar dolarlık ek yardımı alamamış, sokak gösterilerine grevlere engel olamamış, mevduat çekilişine engel olamayıp yasak getirmiş, para birimini direkt dolar mı yapalım demiş sonra da kabine istifa etmiş...

Bu arada Türkiye ne yapmış?

IMF ile 18. stand-by'ı imzalamış, 10 milyar doları garantilemiş, ABD ile daha bi yakınlaşmış. Faizler yüzde 71'lere inmiş, iç borcun çevrilmesi sorunu 2002 için de ortadan kaldırılmış (2003'te ne olur bilmem).
Borsa da bu arada Arantin'i filan hiç düşünmeden 7700'lerden 13.000'li sevilere kadar yükselmiş.

Perşembe günü borsada yaşanan korkunun açılımı ise şöyleymiş:
"Piyasada zaten yabancı payı az, Noel tatili de geldi gelecek, bir de Arjantin krizi çıktı. Şimdi elimizdeki yabancıyı da kaçırmayalım."
Ya da:

"Hayır alım yapacağız ama ya yabancı satar da malı bize kiltlerse.."
İnanılır gibi değil!

Aslında siz borsayı oyuncuların elinde para varken görecektiniz... Ne mi olurdu?
Yazının girişindeki Arjantin ve Türkiye kıyaslamasını aynen alın ve devam edelim:
"2002 başından itibaren uluslararası fonlar yeniden pozisyon açmaya başlayacak. Gidebilecekleri kaç adres var ki. En büyük rakibimz Arjantin nakavt oldu. O zaman para bize akacak. Saldırın hisse senedine!"
Yabancı gelir mi peki?

Bu soruyu size soruyorum.

Elinde birkaç yüz milyon doları olan, her ay yatırmcısına hesap veren, şeffaf, açık, yasalarla sımsıkı bağlı bir fonun yöneticisi olsanız İMKB'den hisse senedi alır mıydınız?
Yazarın Tüm Yazıları