Bomba hakemler

TÜRKİYE Ligi'nin sonuna yaklaşırken, bazı hakemlerimizin sonuçlar üzerinde verdikleri hatalı kararlar ile etkili olduklarını gördükçe, Türk hakemliğinin duayeni Sulhi Garan'ı hatırlamamak mümkün değil.

Rahmetli Garan'ın, ‘‘Hakem maçın sonucuna tesir etmemeli, eden hakem suçludur ve hakem olamaz’’ sözleri kulaklarımda çınladı.

Dereli nereye koşuyor?

Verdiği yanlış kararlar ile hem maçın, hem de şampiyonluğun sonucunu etkileyen hakemlerin başında Selçuk Dereli gelmektedir. Geçtiğimiz yıl Yozgatspor'un evinde G.Saray ile sezon sonuna doğru oynadığı lig maçında, Yozgatlı futbolcuyu taban ile yere indiren Sergen'e kart göstermeyen Selçuk Dereli, Sergen'in daha sonra attığı gollerle, G.Saray'ın yenilgiden galibiyete ulaşmasını sağladı. Böylece Cimbom şampiyonluğu çok etkileyecek 3 puanı aldı ve Yozgat bu yenilgi ile küme düştü.

Aynı Selçuk Dereli'nin geçtiğimiz haftaki Altay-Beşiktaş maçında Altay'lı Murat'ı kendisini aldattığı gerekçesi ile, ikinci sarı kartla oyundan atması tüm futbol otoriterleri tarafından yanlış bir karar olarak değerlendirildi. Bu futbolcu Zago'nun ayağına takılıp düştü ve hemen yerinden kalkarak topu kontrol etmek istedi. Bu nasıl bir aldatmadır. Göz göre göre bu maçın sonucunu etkileyen dramatik bir hata yapıldı.

Gelelim İsmet Arzuman'a

Evet, gelelim İsmet Arzuman'a. Silahlı Kuvvetler mensubu olan bu hakemin sadece asıl mesleğini yapması bence en akıllı karar olur. Bu sezon Ortega'ya yüzde yüz penaltı pozisyonunda düdük çalmayan ve Fenerbahçe'nin seyircisinin kızgınlığı sonucu bir maç sahasının kapanmasına neden olan Arzuman'ın, Trabzon lehine pazar günü verdiği kolay penaltıya ne demeli?

Yine aynı hakemin Trabzonlu futbolcu yaka paça yere indirilmişken, oyunu devam ettirip ikinci pozisyonda ofsayt olmasına rağmen Baliç düşürüldüğünde G.Saray lehine verdiği penaltı çirkin bir eşitleme işlemi değil midir? Kendisine yapılan bunca küfürlü tezahürata ve edilen hakarete rağmen anons yaptırmamasını nasıl izah etmeli?

Plastik şişe ve anons

Peki sahada aldığı içi boş plastik maddeyi gösterip Fenerbahçe seyircisi aleyhine anons istemesi nasıl bir adalet anlayışıdır? Bu kadar çarpıcı bir eşitsizlik örneği veren bu hakem, nasıl hala süper ligde maç yönetir?

MHK yasaklarının altına sığınmasınlar. Mertçe ve dürüstçe ortaya çıksınlar ve hakemlik mesleğinin saygınlığını ortaya koysunlar. Sadece ben değil, aralarında eski hakemlerin de bulunduğu bir grup, bu ikiliyi, ‘‘Bomba Hakemler’’ olarak görmektedirler. Biri, 2 yıldır Türkiye Ligi'nin şampiyonunun belirlenmesinde rol oynuyor, diğeri ise oyun kurallarını üstüne basa basa çiğniyor.

Hakemlik kutsal ve büyük onur taşıyan bir meslektir. Bu meslekte tarafsızlık ve işini doğru yapma en büyük düsturdur. Böyle bir yazı yazmayı hiç de arzu etmedim ama suç bunu yazdıracak kadar ileri gidenler de.

Dileriz toplum ve kurumlar bu yanlışları dürüst ve tarafsız olarak yargılar. Yoksa aynı tas aynı hamam ve aynı tellaklarla devam edip kendi kendimizi aldatırız.
Yazarın Tüm Yazıları