Bodrum’da bale İstanbul’da caz

BODRUM denilince aklınıza sanırım tatil, gece hayatı ve magazin basınında yer alan insanlar geliyor. Ama ben bugün farklı bir Bodrum’dan söz edeceğim.

Umarım, orada güneşlenmekten başka bir amaçları olmayanlar da bu etkinliklere giderler.
15 Ağustos-3 Eylül arasında Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve desteğiyle 9. Bodrum Uluslararası Bale Festivali gerçekleştirilecek.
Açılış temsilini İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “İstanbul Mozaik” eseriyle yapacak.
Programda ilgi çekecek gösterilerden biri de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başkoreografı Mehmet Balkan’ın yaptığı Mevlânâ’nın Çağrısı balesinin müziği Can Atilla tarafından bestelendi.
Yazlık yerlerde, müzik ve balenin, oraya gidenler için önemli bir etkinlik olduğunu söylemeye gerek yok. Çünkü artık güneş ve deniz, sadece bunlarla yetinebilen, sanata gereksinim duymayan insanlar için.
Başka zenginlikler, başka tatlar arayanlar için bu temsiller çok gerekli ve önemli.
* * *
GEÇEN yıl da yapılmış ve ilgi görmüştü, Hakan Erdoğan’ın düzenlediği “Ramazanda Caz” konserleri.
Ramazanda Caz bu yıl da dinleyicilerini Saray’larda bekliyor.
Ramazanda iftarla, yemekle, iftar sonrasının birleştiği buluşmalar, ayın sıcak ilişkilerini pekiştiriyor. Hatta ruhuna uygun bir hal alıyor.
Mekânların önemini belirtmeye gerek yok.
Ramazanda Caz, Topkapı Sarayı I. Avlu ile Yıldız Sarayı Has Bahçe’de yapılacak.
16-23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalin açılışını Tunuslu Anouar Brahem, topluluğuyla birlikte yapacak.
Diğer önemli sanatçılar, Ahmed Jamal, McCoy Tyner Trio, Gary Bartz.
* * *
GÜMÜŞLÜK Kültür ve Sanat Derneği’nin düzenlediği 8. Gümüşlük Uluslararası Klasik Müzik Festivali, usta sanatçıların konserleriyle sürüyor.
Program kitapçığının başında iyi piyanist Gülsin Onay, Eren Levendoğlu ve Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire’nin yazıları var.
7 Temmuz’da başlayan festivalde şimdiye kadar katılan sanatçıların listesi şöyle:
Frank Wakelkamp (Viyolonsel), Christine Wolff (Soprano), İbrahim Yazıcı (Piyano), Eklisia Yaz Müzik Okulu Şan Konseri, Misha Dacic (Piyano), Zeynep Tanbay Modern Dans Topluluğu, Julian Gorus (Piyano), Eklisia Yaz Müzik Okulu Piano Konseri, Ilya Itin (Piyano), Gülsin Onay (Piyano), Burcu Uyar (Soprano), Peter Katin (Piyano), Hakan Dinekli (Piyano), Emin Fındıkoğlu Dörtlüsü.
Bugünden itibaren de aşağıda adları lazılı sanatçıları dinleyecek, Gümüşlük ve Bodrum’da tatillerini geçirenler...
Jackie Jaekyung Yoo (Piyano), Gülsin Onay (Piyano), Eklisia Yaz Okulu Flüt Konseri, Gülşen Tatu, Ümit İşgörür, Eren Levendoğlu, Alexander Baillie (Viyolonsel), Burhan Öçal ve Paganini Trio, Eklisia Yaz Okulu Viyolonsel Konseri, Escher Quartet.
* * *
SİDE Belediyesi tarafından 11.’si düzenlenen ve 23 Temmuz’da başlayan Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali de 17 Eylül’de bitecek. Konserler, Antik Side Tiyatrosu ve Apollon Tapınağı’nda yapılıyor. Tamamı ücretsiz toplam 15 etkinlik yapıldı ve yapılacak.
* * *
BU festivalleri belediyelerin yapması beni çok sevindiriyor.
Çünkü yerel yönetimlerin önemli görevleri arasında birinci sırada kültürün yer almasını hepimiz istiyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları