Bizler için İzmir’e gelmek bir nevi ibadet

İZMİR, Türk–Yunan kültürü ve tarihi için büyük önem taşıyan bir kent.

Haberin Devamı

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da uzun yıllardır bunun için çaba gösteriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduğu dönemde TBMM’de Türk- Yunan Dostluk Grubu’nu kuran ve başkanlığını yapan, bu çalışmaları belediye başkanlığında da sürdüren Tartan, geçtiğimiz hafta Drama Belediye Başkanı Kyriakos Charakidis ve beraberindeki heyeti İzmir’de ağırladı. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile İzmir Ticaret Odası restoranında yenilen yemekte, Türk- Yunan şarkıları eşliğinde güzel bir Ege menüsü sunulurken, ortaya çok güzel dostluk görüntüleri çıktı.

DR. HAKAN TARTAN
KONAK BELEDİYE BAŞKANI

- Drama Belediye Başkanı ve heyetini İzmir’e davet edişinizin özel bir anlamı var mı?
- Drama, Türk – Yunan ilişkilerinde çok önem taşıyan bir yer. Kökenlerimiz orada, Drama Köprüsü orada. Drama üzerine birçok türkü, şiir var. Gelenler, gidenler ve mübadele oradan başlamış. İzmir ve Drama insanları birbirlerine hep sevgi, saygı duymuşlar. Yüreklerinde hep özlem olmuş.
- Sizin Yunanistan-Türk ilişkilerinin iyileşmesinde çok büyük çabalarınız var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
- Türk–Yunan dostluğuna çok önem veren bir siyasetçi, belediye başkanı, gazeteci ve yazarım. Bakanlığım döneminde TBMM’de Türk- Yunan Dostluk Grubu’nu kuran en genç siyasetçi bendim.
- Drama heyeti ile İzmir heyeti arasında çok güzel bir dostluk var. Bu dostluk başka alanlara da yansıyacak mı?
- Türk–Yunan ilişkilerine çok önem veren belediye başkanları, Ticaret Odası Başkanı bir araya gelince ortaya güzel ve sıcak tablo çıkıyor. Drama heyeti eşleriyle İzmir’de hem görüşmeler, hem de gezip alışveriş yapıyor. Bu tip yakınlaşmalar çok önemli. Bu dostluğun ticaret ve kültür alanında da kendini göstermesine çabalayacağız. Mesela, Drama Belediyesi ile ortak bir festival düzenleyebiliriz.
- Bu anlamda, belediyenin gelecekte ne gibi programları olacak?
- Nisan sonunda Türkiye, Romanya ve Yunanistan’ın ortaklığında ‘İzmir Kültür ve Sanat Festivali’ gerçekleşecek. Bununla ilgili biz de geçtiğimiz ay Drama’ya gitmiştik. Bu festival kapsamında Drama Sinema Festivali’nde dereceye giren 5 filmi göstermeyi planlıyoruz.

Haberin Devamı

KYRIAKOS CHARAKIDIS
DRAMA BELEDİYE BAŞKANI

Haberin Devamı

- Drama’nın İzmirliler için çok özel bir yeri var. İzmir de sizler için öyle mi?
- Tabii ki, bizim için de öyle. İzmir bizim için öyle bir şehir ki hakkında yüzlerce şarkılar yazılmıştır. Zaten bu nedenle Selanik çok sevilir, çünkü İzmir ile çok benzer. Neredeyse aynı şehirler.
- İzmir’e ilk gelişiniz ne zamandı?
- 2003 yılında Drama Ticaret Odası Başkanı’yken, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın davetlisi olarak gelmiştim İzmir’e.
- Siz İzmir’e geldiğinizde ne hissediyorsunuz?
- Birçok kez Türkiye’ye ve İzmir’e geldim. Türkiye’de nereye gidersem gideyim duygusallaşıyorum. Ama eminim sizden Yunanistan’a gelen birçok kişi de aynı şeyleri hissediyor. Çünkü dedelerimiz burada doğdu ve yaşadı. Sizlerin de dedeleri orada yaşadı, kökleri var. Bizler buraya geldiğimizde atalarımızı anarak bir nevi ibadet yaptığımızı düşünüyoruz. Bu iyi olan duygular.
- Kötü olanlar neler peki?
- Kötü olanlar ise, her ülkenin onlarca yıldır uyguladığı politikaları izlemek ve halktan bağımsız yapılan bu politikaların her iki tarafa da ne kadar büyük zararlar verdiğini görmek.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’DA SADECE KAMUSAL ALANDA KRİZ VAR

- Yunanistan’daki ekonomik kriz ortada. Drama’da durum nasıl?
- Yunanistan’da yaşanan kriz kamusal alanda yaşanan bir ekonomik kriz. Ama Avrupa Birliği üyesi olduğumuz için belediyelerin Avrupa Birliği’nden aldığı ciddi fonlar var. O nedenle biz krizden o kadar etkilenmedik. Hatta, bizim bu yılki bütçemiz geçen yıla göre 13 milyon euro daha fazla. Bizim gibi birçok başka belediye de bu krizden etkilenmiş değil. Etkilenen kısım kamu kesimi.

EKREM DEMİRTAŞ
İZMİR TİCARET ODASI BAŞKANI

- Drama ile Ticaret Odası olarak ilk yakınlığınız nasıl gelişti?
- Yunanistan bizim karşı kıyımız, komşumuz. Komşular arasındaki ilişkiler sıcak ve yakın olmalı, artmalı. Her yıl tüm oda başkanlarını çağırırız. Ama Drama’nın bizler için özel bir yeri olduğu bir gerçek.
- Yunanistan ile ilişkilerimiz konusunda her zaman destekleyici ve yapıcı oldunuz. Sizin kökenleriniz de Yunanistan’dan mı?
- Benin köklerim Orta Asya’dan. Atalarım Türkmen ve Yörük. Ama ben Ege’de doğdum, büyüdüm. Ege’nin her şeyi, havası, suyu, lezzeti barış kokar. Bu nedenle Yunanistan ile sıcak ve yakın ilişkiler kurmak çok önemli.
- Yakın zamanda Yunanistan ile ilgili bir program var mı?
- 1 Şubat’ta Yunanistan Turizm Bakanı’na gidiyorum. Ayrıca Ulaştırma Bakanı ve Pire Başkanı ile de görüşeceğim. Yunan Yatırım Ajansı’nı da ziyaret edeceğim. Sakız’a yeni başkanı tebrik etmeye gideceğim. Bizim Yunanistan ile münasebetlerimiz bitmez.

Haberin Devamı

Trafik lambası başka yerde yaya geçidi başka yerde!

Gazetemiz İdare Müdürü Murat Gökerti fark etmiş. Şehitler Caddesi’nde Yaşar Üniversitesi önündeki trafik lambaları doğru yere konmadığı için faydadan çok, sıkıntı yaratıyor. Çünkü, Yaşar Üniversitesi karşısında Nevvar-Salih İşgören Kampüsü’ndeki öğrencilerin kullandığı yaya geçidi farklı yerde, lambalar farklı yerde. Çocuklar trafik lambasının olduğu yerden mi geçecek, yay geçidinden mi? İnsanın aklına bu lambalar konmadan önce hiç mi keşif, hesap- kitap yapılmıyor sorusu geliyor... Ama vardır herhalde bunu yapanların bir bildikleri...

Yazarın Tüm Yazıları