Biz Avrupalılar gibi hammaddeyi alıp götürmeyiz, buraya teknoloji getirir birlikte kazanmaya bakarız

GANA’nın başkenti Akra’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kaldığı Labadi Beach Otel’deyiz...

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) düzenlediği ve Gana’nın önde gelen işadamlarının katıldığı kahvaltı var.
Cumhurbaşkanı Gül’ün bir yanında TUSKON Başkanı Rızanur Meral, diğer yanında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu oturuyor.

Biz Avrupalılar gibi hammaddeyi alıp götürmeyiz, buraya teknoloji getirir birlikte kazanmaya bakarız

Gana’ya dönük Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Başkanı olan Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk ve Türkiye’nin Akra Büyükelçisi Kenan Tepedelen de masada...
Cumhurbaşkanı Gül, söze teşekkürle girdi:
-Cemal Sarıkamış’a teşekkür ederiz. Kendisi buradaki Türk Okulu’nun (Galaxy International Okulları) yöneticisidir. 6 yıldır burada görev yapıyor. Toplantıyı organize eden odur.
Ardından ziyaretinin önemine dikkat çekti:
-Türkiye’den Gana’ya Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret gerçekleşiyor.
Gana’daki istikrarı, demokrasiyi övdü:
-Akra’ya geldiğimiz akşam Gana Cumhurbaşkanı John Evans Atta Mills bizi yemekte ağırladı. Yemekte önceki cumhurbaşkanı da vardı. Bu demokrasinin ne kadar iyi işlediğinin güzel bir göstergesi.
Ortamın işadamları açısından durumuna vurgu yaptı:
-Gana, işadamları açısından güvenle yatırım yapılabilecek ortama sahip. Bu durum Dünya Bankası raporlarında da yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle farkını ortaya koydu:
-Biz Avrupalılar’dan farklıyız. Hammaddenizi alıp götürmeyiz. Yatırım da yaparız, teknoloji ve yetişmiş insan gücü de getiririz. Afrika’nın başka ülkelerinde bunu yaptık. Gana’da da yapmaya başladık.
300 milyon dolarlık ticaret hacmini kanıt gösterdi:
- Bunun 100 milyon doları bizim size ihracatımızdır. Sizden 200 milyon dolarlık ithalat yapıyoruz. Yani, biz almasını da biliriz.
Türk işadamları arasındaki liman işletmecisi Uğursan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demir’i gösterdi:
-Kendisi Türkiye’de büyük liman işletmecilerinden biridir. Gana’nın okyanusa kıyısı var. Liman işletmeciliği konusunda işbirliği yapabilirsiniz. En azından bizim dünya ikincisi olan müteahhitlerimiz liman inşaatlarınızı yapabilir.
Cumhurbaşkanı Gül, Ganalı işadamlarına birlikte iş yapmanın iyi tarafını şu cümleyle anlattı:
-Beraber kazanırsanız işin tadı olur...
Öğleden sonra gerçekleşen Türk-Gana İş Forumu’ndaki konuşmasında da kısa vadeli hedefi gösterdi:
-300 milyon dolarlık ticaret hacmi rahatlıkla
1 milyar dolara çıkabilir...

Türk işadamları zor koşullarda iş yapar, Libya’da hâlâ çalışanlar var

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, TUSKON Başkanı Rızanur Meral’in ev sahipliğindeki kahvaltıda, Türk işadamlarının iş yapma azmini şöyle anlattı:
-Türkler zor şartlar altında iş yapar. Bunun bir örneğini Libya’da yaşıyoruz. Libya’daki savaş ortamına rağmen orada çalışmalarını devam ettiren işadamlarımız var. Mısır’da da aynı şeyi gördük.
Ganalı işadamlarına model önerdi:
-Bizdeki organize sanayi bölgeleri, çok iyi bir model. Bu modeli Gana’ya da taşıyabiliriz.
TUSKON’un yaptıklarının da altını çizdi:
-TUSKON, Türkiye’nin önemli bir işadamları organizasyonu. Özellikle Afrika ülkelerine dönük çok güzel çalışmalar yapıyorlar.
Gana’daki iş ortamına ilişkin şu örneği verdi:
-Gana’nın özel sektörle barışık olduğu dikkat çekiyor.

Galaxy International’da 58 ülkeden öğrenci var, Ganalı çocuklar horonla dikkat çekiyor

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Gana gezisinin son bölümünde Akra’da 2001 yılında kapılarını açan Galaxy International adlı Türk okulunu ziyaret etti.
Okulun Genel Müdürü Tamer Kırca bilgi verdi:
-58 ülkeden 520 öğrencimiz var...
Ardından Ganalı öğrenciler gösteriler yaptı. En çok dikkati çeken de Ganalı çocukların başarıyla Karadeniz halk oyunlarını oynaması oldu.
Cumhurbaşkanı Gül, okul yönetimini kutladı:
-Sizler buralarda kalıcı temel atıyorsunuz. Gana’daki 1220 özel okul arasında ilk 5’e girmeniz bize gurur verdi. Bu okulları destekleyen işadamlarını tebrik ediyorum.
Bir de “uzak”lara mesaj gönderdi:
-Bu okullara önderlik yapanlara teşekkür ediyorum.

Büyük ülkelerin AB’ye girişi sancılı oluyor tam üyelikle Afrika’ya sırtımızı dönmeyiz

GANALI işadamları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) yolculuğunu ve tam üyelik halinde Afrika politikasının hangi yönde yürüyeceğini sordu?
Cumhurbaşkanı Gül, soruyu yanıtlarken söze Gümrük Birliği’nden girdi:
-AB ile aramızda 16 yıldır Gümrük Birliği var. Onlar bize, biz onlara gümrük vergisi olmadan mal atıyoruz. Almanya’nın, İngiltere’nin, Fransa’nın rekabetinden hiç çekinmiyoruz.
Türkiye’nin nüfus büyüklüğünü anımsattı:
-73 milyon nüfusumuz var. Böyle büyük ülkelerin AB’ye girişi sancılı oluyor. Nitekim İngiltere’nin müzakeresi 11 yıl sürmüş. Fransa, İngiltere’nin AB’ye girişini iki kez veto etmiş.
AB’yi dünyanın diğer noktalarının alternatifi görmediğini özellikle vurguladı:
-Türkiye gibi çapı büyük bir ülkenin AB’ye girişi zaman alacak. Ancak, AB’ye tam üyelik sonrasında Afrika, Ortadoğu, Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerimizde tavır değişikliği olmaz. Tarihten gelen köklü bağlarımızı sürdürürüz.

Gabon’un Ferrarili Cumhurbaşkanını neden protesto ettik

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ve beraberindeki bakanlar ile işadamları önceki akşam Gana gezisini tamamlayarak Gabon’a geçti. Cumhurbaşkanı Gül, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba’yla resmi görüşmesini dün sabah gerçekleştirdi.
09.30’da resmi karşılamayla başlayan görüşmeler ve anlaşmaların imzalanmasından sonra saat 10.20’de ortak basın toplantısının gerçekleşmesi söz konusuydu.
Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever’le birlikte basın toplantısını izlemek için Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gittik.
Önce sarayın bahçe kapısından girmek için epey uğraştık. Ardından basın toplantısına sınırlı sayıda gazeteci alınacağı deklare edildi.
Ahmet Sever, bizim Cumhurbaşkanı Gül’ü izleyen ekipten olduğumuzu anlattı. Ancak, Gabonlu görevliler anlayacak gibi değildi.
O tartışmalar sırasında sabah erken saatte Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na giden bir muhabir arkadaş iç geçirdi:
- Gabon Cumhurbaşkanı Ondimba, sabah kendi kullandığı siyah Ferrari ile geldi. Fotoğraf çekmemize izin vermediler. Kaçırdığıma çok üzüldüm.
Ardından Ahmet Sever’le birlikte kararımızı verdik:
- Basın toplantısını izlemiyoruz, dönelim.
Biz çıkışa yönelince Gabonlu bürokratlar arkamızdan yetişti:
- Lütfen dönün, hepiniz girebilirsiniz...
Bizim açımızdan iş işten geçmişti, dönmedik...

Gabon’a indik, Gana’nın farkını daha iyi gördük

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, beraberindeki bakanlar ve işadamları, dün akşam Gana’dan resmi ziyaretin ikinci durağı Gabon’a geçti. Akra’dan Gabon’un başkenti Libreville’ye yolculuğumuz 1 saat 40 dakika sürdü. Libreville’ye sağanak yağmur eşliğinde indik.
Cumhurbaşkanı Gül ve tüm heyetin konakladığı Laico Okoume Palace Libreville Otel’e girince hemen herkesin yorumu aynı oldu:
- Gana, Gabon’a göre cennetmiş...

Modern havaalanı sayımız Almanya ve İngiltere’yi geçti

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Ganalı işadamlarına Türkiye’yi anlatırken, bir yandan Türk Hava Yolları’nı (THY) örnek gösterdi, diğer yandan havayolu ulaşımındaki gelişmeyi aktardı:
-Türkiye’deki modern havaalanlarının sayısı Fransa, İngiltere ve İtalya’dan daha fazla.
İletişim altyapısındaki gelişmişliği vurguladı:
-İstanbul’da mobil iletişim, Londra’dan, Paris’ten daha hızlı.

Gana kakaosu ve Türk fındığı buluşsun, güzel çikolata olsun

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, TUSKON ve TİM’in ortaklaşa düzenlediği Türk-Gana İş Forumu’nda şu çağrıyı yaptı:
-Gana, kakaoda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında. Türkiye, dünyada fındık şampiyonu. Sizin kakao ile bizim fındık bir araya gelince ortaya çok güzel çikolata çıkar. Kol kola girin, bunu yapın.
Yazarın Tüm Yazıları