Bir trans bu yıl Türkiye'yi temsil ediyor.

"İki kişi bir anda üstüme saldırdı, kendimi bir anda kanlar içinde yerde buldum"

Haberin Devamı

“24 yaşındaki trans xxxxx evinde ölü bulundu”

“Trans olduğum için mekana alınmadım”

“29 yaşındaki trans intihar etti”

“Bize iş vermedikleri için seks işçiliği yapıyorum”

“Ailem beni reddetti”

Kimisinin transfobik cinayetlere kurban gidişlerine, kimisinin yol kenarlarında kendilerini korumak için yaptıkları kavgalarına, kimisinin yediği dayaklara, kimisinin ötekileştirilme baskısı sonucu intiharlarına...

Bugüne kadar transların hep trajedik yaşam hikayelerine şahit olduk, yazdık, çizdik, konuştuk.

Ben bugün size böyle bir hikaye anlatmayacağım. Aksine istenildiği takdirde trans da olsanız her şeyin mümkün olabileceğini göstereceğim.

Tahmin edersiniz ki haber değeri taşıyan, taşımayan bir sürü mesaj, mail alıyorum.

Geçtiğimiz haftalarda 20 yaşında bir genç sosyal medya üzerinden bana ulaştı. Üslubu ve yaklaşım şekli gayet kibardı. Kendisi trans olduğunu cümlelerinin içinde ifade edince itiraf etmeliyim ki bildiğimiz trans mağduriyeti durumlarından biri sandım. Bundan emin olmak için ailesinin bu durumunu nasıl karşıladığını sordum lafı uzatmadan çünkü “reddettiler” diye bir yanıt gelseydi trajedik bir trans hikayesinin geleceğinden emin olacaktım.

Haberin Devamı

Genç arkadaşımız, “Ben fuhuş, seks işçiliği yapmıyorum. Modellik, mankenlik yapıyorum. Diğer translar gibi acı çekmişliğim, yaşanmışlığım yok. Anneme eşcinsel olduğumu, transseksüel olacağımı söylediğimde bana, o zaman ne oluyor ki o zaman ben seni doğurmuş olmuyor muyum, sen benim çocuğum değil misin dedi” diye cevap alınca “bir dakika Ayça, bu bildiğin hikayelere benzemiyor galiba” dedim ve pür dikkat yazdıklarına odaklandım.

BU YIL TÜRKİYE’Yİ NEZ SAYGINER TEMSİL EDİYOR.

“BEN AİLEMİN DESTEĞİYLE BUGÜNLERE GELDİM”

Nez Saygıner 20 yaşında, üniversiteye hazırlanan genç bir trans. Bugüne kadar Top Model of Türkiye, Gold Model of Turkey, Perfect Model of Turkey, Miss Model of Turkey güzellik yarışmalarına katılan Nez, her yıl Thailand’da düzenlenen Miss International Queen trans güzellik yarışmasında bu yıl Türkiye’yi temsil ediyor.

Nez Saygıner, “ailemin beni reddetmemesi, ne olursa olsun her zaman arkamda olmaları sayesinde bugünlere geldim ve Miss International Queen trans güzellik yarışmasında bu yıl Türkiye’yi onların sayesinde temsil ediyorum” diyor.

Haberin Devamı

Miss International Queen güzellik yarışması için yabancı dil eğitimi alan Nez Saygıner, zarafet, görgü, yürüyüş, kamera önü, duruş, modellik ve mankenlik derslerinin hepsini ünlü moda eğitmeni Ayça Kuru’nun sanat akademisinden almış.



Nez Saygıner’in ailesi ise şöyle diyor;

“Bir trans çocuğa sahip çıkmak yerine reddetmiş olsaydık şimdi bizim çocuğumuz ne bizi temsil ediyor olurdu, ne de böyle bir hayatı olurdu ama biz evladımızı atmak yerine sahip çıkıp her zaman ona destek olduk, her zaman onun yaptığı tüm işlerde ve sosyal aktivitelerde çevrede ki kötü insanlara inat hep çocuğumuzun yanında olduk. Siz, siz olun her zaman ne olursa olsun çocuğunuza sahip çıkın, destek olun. Trans bir birey diye hayata 1 - 0 yenik başlamasın. Üçüncü sınıf insan muamelesi görmemesi için okuyup iyi yerlere, iyi işlere , iyi konumlara gelmesi için trans çocuklarımıza sahip çıkıp, aile olarak diğer çocuklarımıza nasıl davranıyorsak onlara da ayırmadan eşit davranalım çünkü translara ve eşcinsellere şans verildiği zaman neler yapabileceklerini tahmin bile edemezsiniz."

Haberin Devamı

EN İYİ SAÇ TASARIM UZMANLARININ, EN İYİ MODACILARIN EŞCİNSEL OLDUĞU BİR ZAMANDA...

"İçinde bulunduğumuz yaşam sürecinde kullanmış olduğumuz en iyi tasarım kıyafetlerin, en iyi gözlük modellerinin, en iyi takıların, en iyi saç tasarım uzmanlarının, en iyi modacıların, en iyi ses üstadlarının eşcinsel olduğu bir zamanda hala neden trans ayrımı, eşcinsel ayrımı yapıyoruz?”

*******

Aslında ne kadar tuhaf değil mi, biz toplum olarak translara olan önyargılarımızı aşamamışken her yıl bir trans Thailand’da Türkiye’yi temsil ediyor. O kadar çok ötekileştirmeye, trajedik trans hikayelerine alıştık ya da alıştırıldık ki bu tür haberler ve ailesinin desteğiyle bir yerlere gelen ve "lütfen Ayça hanım ailemin desteğinden de bahsetmeyi unutmayın” diyerek ailesinin desteğini göz ardı etmeyen Nez Saygıner gibi transları fark edemiyoruz.

Haberin Devamı

Ben Nez Saygıner’e, Türkiye’yi bize yakışır şekilde temsil edeceğini umarak Miss International Queen yarışmasında başarılar diliyorum.

Sevgilerimle
Ayça Akın
www.aycaakin.com
www.motivasyonatolyesi.com
www.facebookofficial.com/aycaakinofficial
www.instagram.com/aycakn
www.twitter.com/aycakn

Yazarın Tüm Yazıları