Bir tek biz Fransız kaldık

Her millet, düzenlediği Dünya şampiyonalarına kendi dilinden isim seçerken, bizim İngilizce sevdamız burada da hortladı. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın maskotu için halk oylamasına sunulan isimler Bascat, Onecat ve Micho.

Zakumi (ISO ve 10)
2010 Dünya Kupası Güney Afrika’da bildiğiniz üzere. Kupanın maskotu böyle sarılı, yeşilli bir leopar. Adı ne? Zakumi. “Za” Güney Afrika’nın ISO kodu, “kumi” ise çeşitli Afrika dillerinde “10” mealinde.

Goleo (Aslan ve gol)
2006 Almanya’nın maskotları konuşan bir futbol topuyla, futbola meraklı bir aslandı. Topun adı Alman dilinde argoda futbol topu anlamına gelen “Pille”, aslanın adı ise gol ve aslan kelimelerinin birleşimi “Goleo” idi.

Striker (Hücumcu)
Amerika 94 Dünya Kupası’nın maskotu santrfor oynamaya hevesli bir köpekti. Ama bayağı köpek, öyle kendini başka bir şey sanmayanından. Adı da İngilizce “hücumcu” mealinde “Striker” idi.

Ciao (Merhaba)
İtalya 90’ın maskotu, İtalyan bayrağı renklerinde bir çöpten adamdı. Adı da İtalyanca “merhaba” demek olan “Ciao” idi.

Pique (Baharat)
Meksika 86’nın maskotu, futbola meraklı bir yeşil biberdi. Meşhur Meksika acı biberlerine ve soslarına ithafen adı da “Pique” idi. İspanyolca sos ve baharat anlamındaki “picante” den türetilmiş bir kelime idi.

Naranja (Narenciye)
İspanya 82’nin maskotu, elinde futbol topu tutan portakaldı. Adı da İspanyolca narenciye mealindeki “naranja” dan gelmekte idi.

Juanito
70’de yine Meksikalılar maskota “Juanito” demiş.

Willie
66’da İngilizler “Willie” adını takmış...

Niye İngilizce

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası, yer İstanbul. Bizim maskot için halk oylamasına sunulan isimler Bascat, Onecat ve Micho
“Cat” İngilizce, bizim Van şehri olmuş sana “One”, Miço dediğiniz gemide tayfadan sonra ayak işlerine bakan adam, peki “Micho” nedir, bizim “kedimsi” ile alakası nedir?
Her millet organizasyon maskotuna kendi dilinden isim seçerken, bizim İngilizce sevdamız burada da hortladı. Türkiye’nin tanıtımında büyük rol oynayacak diye heyecanlandığımız bu büyük organizasyonun maskotuna “Turkish” isim yakıştıramayan değerli büyüklerimizi ve halkımızı en içten dileklerimle kutlarım.
Yazarın Tüm Yazıları