Alper Dülgerci

Vurun Platini'ye

23 Nisan 2010
TELEVİZYONLARDA, ajanslarda, gazetelerin internet sitelerinde “flaş haber”; bir grup Beşiktaş taraftarı, pazar günü oynanan Fenerbahçe maçında yaşanan olaylar sebebiyle Futbol Federasyonu binasına siyah çelenk bırakmak için yola çıktı. Polisle aralarında arbede yaşandı... Eh tamam, google’a siyah çelenk yazarsanız binlerce haber görürsünüz. Olağanüstü bir şey değil yani. Peki Beşiktaş taraftarı hangi gün toplanıyor? Perşembe, yani iş günü. Saat kaçta? Öğlen vakti, yani çalışan insanlar mesaideyken. Ya protesto için toplananlar işsiz, yahut da çalışanlar, patronlarına, amirlerine gidip “Efendim biz arkadaşlarla toplanıyoruz, bir siyah çelenk olayımız var. Müsadenizi rica ediyorum” filan deyip izni kopararak aktiviteye dahil olmuş.
Yönetim zaten maçın sonucuna “resmen” itiraz etmiş, büyük yaygara koparmış. Sezon başından beri her şeyi son derece dikkatli planlayan, kadroyu büyük bir titizlikle kuran Beşiktaş Yönetimi, elbette Avrupa’da ve Türkiye’de elde etmek üzere olduğu büyük başarıların heba olmasına göz yummayacaktı, değil mi?

İlaç gibi geldi

Başarısız geçen sezonu temize çekme yöntemi olarak, pazar günü oynanan 90 dakika ilaç gibi geldi Beşiktaş’a. Velhasıl yaşananlara gülümseyip geçmekten başka yapacak birşey yok. Yukarıda “Beşiktaş” yazan yerleri herhangi bir takımın ismiyle değiştirebilirsiniz gönül rahatlığıyla ve aynı rahatlıkla geçmiş sezon arşivlerini karıştırabilirsiniz. Hep aynı filmi izlemekten biz sıkıldık, reji ise gayet memnun hayatından.
Kötü transferler, derme çatma kurulan kadrolar, anlamsız bütçe açıkları, fiyasko lig derecesi filan sizi tedirgin ettiğinde mis gibi Futbol Federasyonu ve hakemler var. Yürüyün üstlerine, kimse sizin “kötü yönetici” olduğunuzu yazıp çizmesin. Hem zaten güzide kulüplerimizin her sene Avrupa’da dandik takımlara elenmesinin sebebi de “camialar üzerinde maksatlı oyunlar” tezgahlayan Futbol Federasyonu canım.
Yapmayın yahu! Türkiye’de işler iyi gitmeyince sorumlusu Futbol Federasyonu’ysa, başarısızlığın tillahı Avupa’da. Hadi UEFA Genel Merkezi’ne de siyah çelenk bıraksanıza? Çağırın Platini’yi istifaya, şu Avrupa’da bize yaşattığınız kahır da bitsin artık!
Yazının Devamını Oku

Bir tek biz Fransız kaldık

23 Mart 2010
Her millet, düzenlediği Dünya şampiyonalarına kendi dilinden isim seçerken, bizim İngilizce sevdamız burada da hortladı. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın maskotu için halk oylamasına sunulan isimler Bascat, Onecat ve Micho. Zakumi (ISO ve 10)
2010 Dünya Kupası Güney Afrika’da bildiğiniz üzere. Kupanın maskotu böyle sarılı, yeşilli bir leopar. Adı ne? Zakumi. “Za” Güney Afrika’nın ISO kodu, “kumi” ise çeşitli Afrika dillerinde “10” mealinde.

Goleo (Aslan ve gol)
2006 Almanya’nın maskotları konuşan bir futbol topuyla, futbola meraklı bir aslandı. Topun adı Alman dilinde argoda futbol topu anlamına gelen “Pille”, aslanın adı ise gol ve aslan kelimelerinin birleşimi “Goleo” idi.

Striker (Hücumcu)
Amerika 94 Dünya Kupası’nın maskotu santrfor oynamaya hevesli bir köpekti. Ama bayağı köpek, öyle kendini başka bir şey sanmayanından. Adı da İngilizce “hücumcu” mealinde “Striker” idi.

Ciao (Merhaba)
İtalya 90’ın maskotu, İtalyan bayrağı renklerinde bir çöpten adamdı. Adı da İtalyanca “merhaba” demek olan “Ciao” idi.

Pique (Baharat)
Meksika 86’nın maskotu, futbola meraklı bir yeşil biberdi. Meşhur Meksika acı biberlerine ve soslarına ithafen adı da “Pique” idi. İspanyolca sos ve baharat anlamındaki “picante” den türetilmiş bir kelime idi.

Naranja (Narenciye)
İspanya 82’nin maskotu, elinde futbol topu tutan portakaldı. Adı da İspanyolca narenciye mealindeki “naranja” dan gelmekte idi.

Juanito
70’de yine Meksikalılar maskota “Juanito” demiş.

Willie
66’da İngilizler “Willie” adını takmış...

Niye İngilizce

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası, yer İstanbul. Bizim maskot için halk oylamasına sunulan isimler Bascat, Onecat ve Micho
“Cat” İngilizce, bizim Van şehri olmuş sana “One”, Miço dediğiniz gemide tayfadan sonra ayak işlerine bakan adam, peki “Micho” nedir, bizim “kedimsi” ile alakası nedir?
Her millet organizasyon maskotuna kendi dilinden isim seçerken, bizim İngilizce sevdamız burada da hortladı. Türkiye’nin tanıtımında büyük rol oynayacak diye heyecanlandığımız bu büyük organizasyonun maskotuna “Turkish” isim yakıştıramayan değerli büyüklerimizi ve halkımızı en içten dileklerimle kutlarım.
Yazının Devamını Oku

N’olacak bizim çocukların hali?

11 Şubat 2010
BU sezon bizim NBA’deki çocukların üzerinde ölü toprağı var sanki. Arada sırada parlak performanslar görsek de, şu ana kadar vasatın üzerine çıkamadılar. Hidayet bir öyle bir böyle, Boozer sahada olduğunda Memo kayboluyor, Ersan kaybettiği ilk beşteki yerini koç Skiles’dan geri alamıyor. Misal, geçen gece Utah deplasmanda Clippers’ı 109?99 yenerken sahneyi 34 sayı, 14 ribaunt ve 4 asist yapan Boozer fethetti. Mehmet ise 8 sayı, 4 ribauntla idare etti.
Milwaukee evinde Detroit’e kaybederken Ersan 10 dakika sahada kalıp sayı bulamadı. Hido’nun ise bazı maçlarda kendi taraftarlarınca bile yuhalandığı kötü performanslarını görünce, insan ister istemez 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası öncesi endişeye gark ediyor bünyeyi. Gecenin en abuk subuk skorları ise Denver ve Miami’den geldi. Denver evinde Dallas’a 36 sayı fark atarak 127?91 kazanırken Miami Heat, misafir Houston’ı 33’lük yaptı: 99?66.

TOPLU SONUÇLAR
Charlotte-Washington: 94-92
Cleveland-New Jersey: 104-97
Indiana-Chicago: 101-109
Philadelphia-Minnesota: 119-97
Miami-Houston: 99-66
New York-Sacramento: 114-118
Memphis-Atlanta: 94-108
Denver-Dallas: 127-91
Portland-Oklahoma: 77-89
LA Clippers- Utah: 99-109
Milwaukee-Detroit: 81-93
Yazının Devamını Oku

Hido yılda 67 bin km yapıyor

22 Ocak 2010
Bu yaz Kanada temsilcisi Raptors’a transfer olan milli basketbolcumuz için her deplasman binlerce kilometre demek. Hido, dünyanın çevresinin 40 bin kilometre olduğu düşünüldüğünde inanılmaz bir mesafe katedecek.

NBA’de normal sezon tam 82 maç sürüyor. Amerika’nın o kocaman coğrafyası da oyun alanı olunca, takımların bir sezonda katetmek zorunda kaldıkları mesafe inanılmaz! Yöneticilerin işi sadece kadro kurmak olmuyor bu sebeple. Kasım ayından başlayıp, normal sezonun sonu olan nisan ayına dek geçen yaklaşık 7 aylık periyota sıkışan seyahatler sebebiyle, takımların lojistik, tıbbi destek ve konaklama konularında uzman ekipleri mevcut.
İkinci evi Dino-Bus
Hele Hidayet’in bu sezon transfer olduğu Toronto Raptors, lige Kanada’dan dahil olduğundan mütevellit, deplasmanlardaki mesafe çok daha absürd olabiliyor. Raptors’ın sponsoru olan havayolu şirketi Air Canada, uçaklarından birini takıma tahsis etmiş durumda. Raptors renklerine boyanmış bu A320’nin lakabı “Dino-bus”. İşte Hidayet’in bu sezon boyunca yapacağı tam 67.195 km.’lik seyahatlerde Dino-Bus ikinci evi olacak. Hidayet, bu sezon 49. maç için Indianapolis’e indiğinde 40.320 km.’ye ulaşarak, dünyanın çevresindeki turunu tamamlamış oluyor.
Ancak takım,  sezon başındaki 7 maçlık batı deplasmanları serisinde öyle bir rota takip etti ki, gerçekten akıl alır gibi değil. Toronto’dan New Orleans’a 1791 km. yaparak vardılar. Arka arkaya Hornets, Dallas ve San Antonio ile oynadılar. Ardından 2316 km. yapıp Toronto’ya döndüler.
Tek maça 3500 km.
Bir maç oynayıp tekrar uçağa atladılar ve bu kez 3500 km. mesafedeki Los Angeles’a uçtular. Clippers, Phoenix, Denver ve Utah’la oynayan takım, son olarak Utah’tan Toronto’ya 2700 km.’lik yolculuktan sonra eve varmayı başardı.
Bu yüzden arka arkaya oynanan maçlar, uzun seyahatler ve her gece ortaya konan mücadele düşünüldüğünde, sezon sonunda NBA şampiyonunu belirleyen en önemli faktörlerden biri “dayanıklılık ve hazırlık” olacak gibi.

Yazının Devamını Oku

Hakeme gözlük

18 Ocak 2010
Ömer Onan’a faulü çalmayan hakeme bayan taraftarın gözlük uzatması gecenin olayı oldu.

EUROLEAGUE’de hafta içi Zalgiris Kaunas’a yenilerek grubunu sonuncu bitiren Fenerbahçe Ülker, tek ve nihayi hedefi olarak elinde kalan Beko Basketbol Ligi’ne Bornova Belediye maçını kazanarak döndü; 90–69.
Abdi İpekçi’de oynanan maç seyircili idman gibiydi. Son çeyreğin başında fark 7 iken 20-0’lık bir seri tutturan Fenerbahçe kopardı maçı.
Mirsad 19 sayı ile maçın en skoreri olurken, Bornova Belediye’nin 69 sayısının 53’ünü üç Amerikalı oyuncu paylaştı.
5 kişilik koro
Hafta içi Kaunas faciasıyla yıkılan Fenerbahçe taraftarı yoktu salonda. 150 kadar izleyiciyle “biz bize” bir maç yaptı Fenerbahçe.
* Pota arkasında oturan 5 adet Fenerbahçe taraftarı, oyunun durduğu hern an “Tanjevic istifa” şeklinde bağırarak görüş bildirdi.
* Maçın tansiyon yaratan yegane anı, Ömer Onan’ın faul itirazı yaptığı pozisyonda düdük çalmayan hakem üçlüsüydü. Seyirciler arasında bulunan gayet de şık bir bayanın çantasından okuma gözlüğünü çıkarıp hakemlere uzatması beni benden aldı.

Yazının Devamını Oku

Miami’ye Osmanlı tokadı

13 Ocak 2010
Memo’nun Miami’yi blok manyağı yaptığı gecede Utah evinde rahat bir galibiyet aldı Heat önünde.

Mehmet Okur 13 sayı attı, 4 ribaunt kaptı ama asıl yaptığı tam 5 blokla pota altını kararttı Miami hücumcularına. Utah da bu galibiyetle, Dallas önünde oynanan basketbolun tesadüf olmadığını gösterdi. Yine iyi paylaştılar topu, yine konstantrasyonlarını bozmadılar. Sezon başından beri en büyük eleştiri, takımın potansiyelinin çok altında basketbol oynaması zira. Bu oyunu alışkanlık haline getirirlerse yeniden iddialı bir Utah izleyebileceğiz.

Hidayet’lerin cephedeyse işler yine limoni. Boston mağlubiyetinden sonra Indiana deplasmanına gittiler, ama 23 sayı öne geçmelerine rağmen kaybettiler Pacers’a; 105-101. Hido’nun bir türlü forma girememesi de Raptors’ın bu yanar döner halinin sebeplerinden. 10 sayı, 6 ribaunt ve 3 asistle bitirdi maçı Hido.
Reagan başkandı.

Ersan ve Bucks ise yine makus talihinin kurbanı oldu Phoenix deplasmanında. Şöyle söyleyelim, Bucks en son Phoenix’te maç kazandığında Reagan hala başkandı, Berlin Duvarı da yerinde duruyordu. Ta 1987’den beri bir basiret bağlanması söz konusu kendilerinde. Geçen gece de 105-101 kaybettiler. Ersan sadece 4 sayı ve 2 ribaunt yaptı maçta.

Yazının Devamını Oku

Basketbol böyle mi yönetilir!

9 Ocak 2010
BEN bu işi anlamadım. “Tufan görünümlü Cemal Nalga” skandalından sonra ağır cezalar gelmişti sorumlulara. Şimdi cezalar neredeyse yarı yarıya indirildiyse ortada bir abukluk yok mu? Ya cezayı ilk kesen bihaberdi hukuktan, ya da “biz en ağır cezayı kesermiş gibi gözükelim, nasıl olsa Tahkim’den döner” hesabı yapılmıştı en başta. İyi de ligin ve basketbolun imajı nereden dönecek? Oyuncular ve teknik ekibe ceza kesince oldu bitti mi? Kulübün ve yöneticilerin hiç mi sorumluluğu yok ya da varsa bu kadar mı eder o sorumluluğun boyu?
Artest sezonu kapamıştı
2004 yılında NBA’de Detroit-Indiana maçında çıkan kavga yüzünden, o dönemde Indiana’nın en değerli oyuncusu olan Ron Artest’i sezon sonuna kadar maçlardan men etmişti NBA yönetimi. Üstelik oyuncunun maaşını da keserek.
Gilbert Arenas mevzuu daha taptaze, NBA patronu Stern hukuki sürecin tamamlanmasını dahi beklemeden Arenas’ın ilişkisini kesti ligle. Tek gerekçesi şuydu “biz bu ligin imajını korumak zorundayız. Eğer maçlara seyirci gelsin istiyorsak, bu tür hadiselere taviz veremeyiz.”
Avrupa’da sürünüyorlar
Memleketimiz liginin lideri ve ikincisi Avrupa’nın averaj takımları...Milli takımın 2001’den beri başarısı yok. Seyirci sayısı yerlerde sürünüyor... Biz de tutmuş federasyondan “imaj yönetimi” bekliyoruz. Basketbol liginin sponsoru Koç grubu. Ligde yer alan dev şirketlere bir bakın; Ülker, Türk Telekom, Pınar, Banvit, Anadolu Grubu... İşin gerçeği, bu dev kuruluşların basketbola değil, basketbolun yaşamak için bu kuruluşlara ihtiyacı var. Böyle yönetilen basketbola bu kuruluşların daha fazla yatırım yapmaları için bir sebep gösterebilir misiniz?
Yazının Devamını Oku

New Jersey yeni rekor peşinde

7 Ocak 2010
MAÇ erken koptuğu için Bucks koçu Skiles as oyuncularını fazla tutmadı sahada.

Ersan 13 dakika oynarken 2 sayı, 5 ribaunt ve 4 asistle tamamladı karşılaşmayı. New Jersey ise bambaşka bir alem. 34 maçta sadece 3 galibiyet alabildi takım. NBA’in gelmiş geçmiş en kötü sezon başlangıcına imza atan Nets, şimdiyse gözünü lig tarihinin en az galibiyet alma rekoruna dikti. Eski rekor 1972-73 sezonunun Philadelphia 76ers takımına ait. O efsane kadro 82 maçta yalnızca 9 galibiyet alarak gönüllerde taht kurmuştu!

Arenas ifade verdi!

Gilbert Arenas pazartesi günü polisin karşısındaydı. Soyunma odasında silah çekme hadisesi yüzünden tam 2 saat polis ve savcıya ifade verdi. Görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yayınlayan Arenas, dolabında silah bulundurmakla ilgili “Takım arkadaşıma şaka için yaptım ve hatalı bir karardı” dedi.
Associated Press’in haberine göre ayrıca Arenas’ın soyunma odasında toplam 4 tane tabanca varmış, onu da bu vesileyle öğrendik. Söylemiştim ama ben, bu adam şaka yaptım diyecek, yolunu yapıyor diye! Salı günü de basının karşısına çıkan oyuncu pek yakında NBA Başkanı David Stern’le bu mevzuuları konuşacağını bildiğini ve polisten de savcıdan da Stern’den korktuğu kadar korkmadığını söyledi.

Yazının Devamını Oku