Bir süre kar yok

Yurt genelinde yağışlar bugünden itibaren kesiliyor ve soğuklar batıdan başlayarak kırılıyor. Önümüzdeki günlerde Anadolu’da yine gece soğukları başlayacak. Batı bölgelerde şubatın 13-14’üne kadar kar görünmüyor.

Bu hafta yurtta sıkıntılı günler vardı. Anadolu, mevsimin en ağır kar yağışıyla karşı karşıya kaldı. Binlerce köy yolu kapandı, havaalanları çalışmadı, çığlar düştü, araçlar yollarda mahsur kaldı ve maalesef çok fazla can kaybı oldu. Özellikle çığ riski halen devam ediyor. Çığ eski kar yüzeyi üzerine gelen fazla miktarda yeni karın tutunamamasından dolayı oluşur. Kar taneciklerinin içerisinde su hazneleri var ve yerde biriktikten sonra bu haznelerden su yavaş yavaş yerçekimi etkisiyle toprağa sızar. Görmüşsünüzdür, kar yağdıktan 2-3 gün sonra kar kalitesini kaybeder, eritilmiş şeker kıvamında sertleşir. Doğu’da da yerde bu şekilde kalitesini kaybetmiş kar bulunuyordu, üzerine gelen yeni kar ise çok fazla birikince tutunma problemi yaşandı ve çığlar oluştu.

Yurt genelinde ise yağışlar bugünden itibaren kesiliyor ve soğuklar da batıdan başlayarak kırılıyor. Ama önümüzdeki günlerde Anadolu’da yine gece soğukları başlayacak. Batı bölgelerde kar oluşturabilecek bir soğuk şubat 13-14’üne kadar görünmüyor. Anadolu’da da kuvvetli bir soğuk yok ama normal sıcaklıkları zaten her yağışın kar şeklinde yere inmesine olanak tanıdığı için kar yağışları yine görülebilir.

Bu hafta içerisinde Doğu’da bu afetler yaşanırken Batı’da ne oluyordu? Batı için televizyonlarda "beklenen kar gelmedi" yayınları vardı. Ben tam bu noktada 2 soru sormak istiyorum; 1- Hangi beklenen kar? 2- Kimin beklediği kar?

Biz yayınlarımızda sürekli ağır kar yağışının orta ve doğu bölgelerde görüleceğini ve Marmara’da kar yağışı beklense de çok etkili olmayacağını söylüyorduk. Ama pazar gününden itibaren televizyonlarda, gazetelerde, internet sitelerinde sürekli bir afet geliyor havası esiyordu, saatler veriliyordu, yok saat 06-08 arası kar fırtınası, yok 23.00’e ertelendi, sonra kar öğleden sonra başlayınca tahmini havaya bakıp yapmıyormuş havası vermek için 16.00’da başlayacak dendi. Ama zaten yağış 13.00 sularında bölgesel olarak başlamıştı ve bültenlerimizde verdiğimiz gibi çok kuvvetli değildi. Basın organları bu tahminleri nereden aldılar bilmiyorum ama yanlışta ısrar ediliyordu. Tahminin tutmaması gayet normal bir şeydir, dünyanın her yerinde tahminlerde sapmalar olur. Önemli olan tahmindeki sapmayı en kısa sürede tespit etmek ve değişikliği gördüğünüz anda insanları en yeni ve doğru tahmine göre tekrar bilgilendirmektir. Saatleri değiştirerek olmaz, ki zaten saat değişikliğine ihtiyaç olmadığı, karın zayıf olacağı bir gün öncesinden belliydi. Neyse tahmin sapabilir, tekrarlıyorum bu dünyanın her yerinde böyledir, kesin tahmin yoktur. Buradan hareketle anlatacağım şey aslında AKOM’a bakış...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı açıklama yaparken sorulan sorular sürekli yanlış tahminler üzerineydi. Tamam AKOM’a gelen tahminlerde hatalar ya da sapmalar vardı ama bakın AKOM gibi bir merkezin görevi nedir? Eline gelen kötü hava koşulları bilgilerinin bir adım ötesinde tedbirleri almak, afet oluşmadan risk halindeyken olayı yönetmektir. Başkan, bu kadar insanın uyku uyumadan olası bir tehlikeye karşı İstanbulluları koruyacak şekilde tetikte beklediğini, alınan tedbirleri, uygulanan metotları, vatandaşların yapmaları gerekenleri aktarırken gelen sorular; Beklenen kar niye yağmadı? Gereksiz infial neden oluşturulurdu? Başkan niye boşuna uykusuz kaldı? Ve benzeri sorular... AKOM’un görevi afetlere karşı vatandaşını korumaya almaktı, onu da yaptı. Hem düşünsenize tahminlerdeki sapma pozitif yönde değil de, negatif yönde olsaydı. Tahminler saptı, demek sapabiliyor, o zaman beklenenden daha zayıf değil de aşırı kar da yağabilirdi, o zaman ne olacaktı? Biz hálá eski kafadayız, kriz yönetmek gerektiğini düşünüyoruz! Hayır bu sefer olası krizin riski yönetildi. Risk yönetimini iyi yapalım ki krizi yumuşak atlatalım. Sürekli şikayet ediyoruz ama bu sefer Sezar’ın hakkı Sezará! Ben Başkan’a hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyorum...
Yazarın Tüm Yazıları