Bir smokin hikayesi

Resmi yemeklerin, kutlamaların ve bilhassa düğünlerin erkekler için vazgeçilmez giysileridir smokinler.

Yaklaşık 150 yıllık bir tarihi olan smokinin hikayesine gelince: İlk kısa yemek ceketi 1860 yılında Kral VII. Edward için dikilmiş. 1880’lerde İngiltere’yi ziyaret eden Amerikalı milyoner James Potter ise bu yeni ceketlerden alarak, bu trendi ülkesine taşımış. Ülkemizdeyse, zamanının en şık erkeği olan Atatürk, frak ceketi ile siyah melon şapka, beyaz deri eldiven takar, smokini ise resmi davetlerde giyerdi.
Atatürk, Şapka ve Kıyafet devriminin ardından, eğitim için Paris’e altı kişilik bir ekip gönderiyor. Ekiptekilerden biri de Levon Kordonciyan. Başta Atatürk olmak üzere birçok önemli isim, kendisinin yıllarca müşterisi olmuş. Şimdilerdeyse bu sanatın aile içerisindeki yeni temsilcisi büyük dedesiyle aynı adı taşıyan Levon Kordonciyan.  Bugüne kadar devlet adamlarından iş adamlarına, hatta Hollywood yıldızlarına kadar birçok tanınmış isme smokin diken Levon Kordonciyan, yerli-yabancı film ve dizilere de smokin ve frak hazırlıyor. James Bond Casino Royal filmi de bunlardan biri.
Bilgiye ulaşmanın kolay olduğu ancak her işin ustasının, püf noktaları kendine saklamak istediği günümüzde Levon Kordonciyan, öğrencilere smokin ve frak dikmenin tüm inceliklerini tamamen ücretsiz olarak öğretiyor.
Bu hafta Şehit Aileleri Derneği tarafından kendisine verilecek ödül için Ankara’da olacaktı fakat hava muhalefeti nedeniyle, gelemedi. Ancak, yine de kendisine ulaşma ve sizler için 2012 smokin modasını sorma şansım oldu.
2012’de frak ön planda
“Smokinin babası” olarak tanımladığı şal yaka smokinlerin yeni yılda da revaçta olacağını belirtiyor ve ister damatlık ister mezuniyet abiyesi olarak giyilsin smokin ceketlerinin günlük hayatta da kot üzerine kombin yapılarak rahatlıkla kullanılabileceğini ekliyor. Düğün mevsimi gelmeden, beylere bir tüyo vereyim; artık damatlar gelinin yanında sönük kalmamak için pasta kesilene kadar frakı tercih edip, pasta sonrası krem rengi ceket tercih ediyorlarmış. Yine gecenin sonlarına doğru bağlamalı papyonun açılarak yakada bırakılması Levon Kordonciyan’ın beyler için verdiği tüyolardan biri.
Kadınlar için de frak ve smokin tasarlayan Levon Kordonciyan’a erkek ve kadın fraklarının farklarını sordum. Kadın fraklarında fark, kupların biraz daha fit olmasının yanı sıra astar renklerinde fuşya,pembe gibi daha feminen renklerin tercih ediliyor olmasıyımış. Smokinlerde ise pantolon şeridi yerine swarovski taşlar işleyerek daha feminen bir tarz yakalayabildiklerini söylüyor Kordonciyan.
Her ne kadar Levon Kordonciyan’ın provalara uçakla gelip dönen müşterileri olsa da, biz Ankara’lılar olarak Levon Kordonciyan imzalı smokinleri, frakları artık Ankara’da da rahatlıkla bulabileceğiz.
Otuz yıllık Akay Gelinlik’in beş yıldır da Ankara Filistin Caddesi’nde bayiliği bulunuyor. Arzu Yılmabaşar’ın sahip olduğu Akay Gelinlik bayii artık yalnızca gelin adaylarına değil, Levon Kordonciyan smokin ve fraklarıyla damat adaylarına da hizmet verecek.
Bu derece usta, hünerli ve tecrübeli ellerden çıkan smokin ve fraklarla damatların, mezun olan gençlerin veya özel davetlerde yer alan beylerin ne kadar hoş görünebileceklerini tahmin edebiliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları