Beyninizin cinsiyeti ne? (2)

Salı günü beynin cinsiyeti ile ilgili yazmış ve size fotoğraflı bir test sunmuştum.

Haberin Devamı

Yanıtlar aşağıda. Şimdi testin amacını ve kadın-erkek beynini biraz daha açmak istiyorum.

Aslında erkek ve kadın beyni demek biraz kafa karıştırıyor. Empati beyni ve sistem beyni demek daha mantıklı. Ama empati beyni daha çok kadında, sistem beyni de daha çok erkekte bulunduğu için; empati beynine kadın beyni, sistem beynine erkek beyni demişler.

Empati beyni ağırlıktaysa, beynin sol lopu gelişiyor; sistem beyni ağırlıktaysa, beynin sağ lopu gelişiyor.

Testesteron

Prof. Simon’a göre beynin cinsiyetini belirleyen testestoren hormonu.

Testesteron fazla ise erkek beyni (sistem), az ise kadın beyni (empati) oluşuyor.

Bunu da bir deney ile ispatlıyor.

Prof. Simon, Cambridge Addenbrooke Hastanesinde annelerden hamilelikleri döneminde alınan salgıları inceliyor. Bu salgılara göre çocukları testesteron oranı yüksek ve düşük olanlar olarak iki gruba ayırıyor.

Haberin Devamı

Daha sonra bu çocukları 2 yaşına gelince, laboratuvara davet ediyor. Onlar ile kelime ve göz teması deneyini yapıyor. (Uzun göz teması ve kelime bilgisi empati beynini gösteriyor. )

Ne fark çıkıyor?

Testesteron oranı yüksek olan çocukların sağ beyinleri daha gelişmiş oluyor, daha az göz temasında bulunuyor ve daha az kelime biliyor. Yani testesteron oranı artıkça, empati düşüyor, sistemci beyni gelişiyor.

Çocuklar 4 yaşına gelince tekrar bir deney yapıyor. Testesteron oranı yüksek olanlar daha az sosyal çıkıyor.

Başka deneyler

Benzer deneyler hayvanlar üzerinde de yapılıyor. (Tabii ki hayvanların sistemleştirme yetenekleri gelişmediği için, bilim adamları bir türün erkek davranışı gösterip göstermediğini saldırganlık davranışlarına bakarak anlıyor.)

Bir deneyde hamile bir maymuna, testesteron hormunu veriliyor. Bu maymunun yavruları dişi olmasına rağmen, daha çok erkek davranışları gösteriyor. Daha saldırgan oluyor.

Başka bir deneyde dişi farelere testestoren veriliyor ve bu farelerin uzamsal yetenekleri gelişiyor ve bir labirentte yollarını daha çabuk buluyor.  Testesteron sağ (erkek) beyni güçlendiriyor.

(Yeri gelmişken söyleyeyim. Erkekler daha çok yolları soyut olarak; kadınlar bina ve dükkan gibi belirli noktalara göre kafasında tutuyormuş.)

Haberin Devamı

İlginç bir deney

Bir deneyde insanlara ilk önce sadece sağ kulaktan, sonra sadece sol kulaktan kelimeler söyleniyor.  Sonra ne kadar kelime hatırladıklarına bakıyorlar.

Sağ kulaktan söylenenler daha çok hatırlanıyor. Çünkü sağ kulak beynin sol lopuna bağlı. Sol lop da dilde uzman.

Bu testte kim daha iyi yapıyor?

Testesteron oranı düşük olanlar.  (Hatırlayın testesteron oranı düşükse, sol beyin gelişiyor.) Bu kişiler de genelde kadınlar.

Testin amacı

Salı günü sorduğum testin amacı şuydu. Empati yeteneği yüksek olanlar (kadın beyni) bu testte yüksek sonuç alıyor, düşük olanlar (erkek beyni) daha düşük sonuç alıyor.  Otistik çocuklar (uç erkek beyni) en düşük sonuç alanlar.

Haberin Devamı

Soruların hepsini bildiyseniz, empati yeteneğiniz yüksek ve kadın beyniniz var, demek. Üçten az bildiyseniz, erkek beyninizi daha güçlü demek.

Başka test

Tabii bu arada söylemeliyim. Bu testte aslında 31 tane fotoğraf var. Ben sadece 6 tanesini verdim. Geçerli sonuç vermeyebilir. İlgilenenler Prof. Simon Baron- Cohen’in sayfasında testin tamamını yapabilir.

BBC testi

Gazetemizin Kültür Sanat Editörü Buse Özel Hanım bir mesaj attı ve BBC’deki testen bahsetti. İsteyenler BBC’nin sayfasından bu testi yapabilir.

http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sex/add_user.shtml

Yanıtlar

Salı günkü testin yanıtları.

1-     A

2-     D

3-     D

4-     D

5-     C

6-     C

Haberin Devamı

Not: Yorumlar ve tartışmalar için www.facebook.com/bolatozgur adresindeyim.

Yazarın Tüm Yazıları