Belirsizlik sürüyor

Geçtiğimiz günlerde yılın ilk enflasyon raporu açıklandı. 2007’de enflasyon hedeflerinin tutmaması; tarımda yaşanan kuraklık, petrol, gıda ve kamu hizmet fiyatlarındaki artışlar gibi nedenlere bağlandı.

2008 yılı için öngörülen enflasyon yukarı doğru revize edilerek yüzde 5.5’e çekildi ve Merkez Bankası'nın 2008'de faiz indirimleri konusunda ihtiyatlı davranacağı mesajları verildi. Bu bağlamda 2008 yılında 25 puanı mevcut durumda indirilmiş toplamdan 100 puanlık bir indirim bekliyoruz.
 
Küresel piyasalarda ise ABD kaynaklı resesyon endişelerinin hafiflemesi ile tepki hareketi sürüyor. Açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gelmesi bir ölçüde negatif etki yaratsa da, Microsoft’un Yahoo’ya yaptığı teklif moralleri tekrar yükseltti.
 
Piyasalara dönersek, global finans sektöründe sıkıntıların devam edeceği ve ABD ekonomisinin resesyona girebileceği beklentileriyle Türkiye para ve sermaye piyasalarını da etkiledi. Ancak bu arada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası diğer yatırım araçlarına karşı daha kötü etkilendi ve dünya borsaları içinde en fazla kaybeden borsa durumuna geldi. Daha önceki yazılarımda İMKB'de endeksin iyi seviyelerde olduğu ve işlem gören hisse senetlerinin primli olduğu yönünde görüşlere yer vermiştim. İMKB 100 endeksi'nde 56 bin seviyelerinde satış önermiş ve 42 bin -43 bin seviyelerini beklediğimi belirtmiştim.
 
Önümüzdeki dönemde ise beklentilerim volatilitenin devam edeceği yönünde. Küresel ekonomide belirsizliğin devam ettiğini düşünüyorum. Bu çerçevede değerlendirirsek gerek dış dünyadaki gelişmeler ve gerekse yurtiçinde özellikle gereksiz yere çıkarılan türban konusu piyasaları etkileyebilecektir. Ayrıca risk iştahının azalması ile birlikte geçmiş yıllardaki kadar yüksek bir sermaye girişi de beklemiyorum.
 
Sonuç; önümüzdeki günlerde bono tarafında önemli bir değişim beklenmemekte İMKB 100 endeksinde mevcut durumda 42 bin-43 bin bandının alım için uygun olduğunu düşünüyorum.
Yazarın Tüm Yazıları