Belgrad Ormanı’na dair sizden gelenler

Haberin Devamı

Sadece havlama duyar olduk
Ormana salınan köpeklerin yarattığı terör ortamından bıktık. Köpekler ormandaki yaban hayvanlarını öldürdüler, yaraladılar ve kovdular. Orman boşaldı. Hatta leylekler, balıkçıllar, turnalar yere inmeye korkar oldu. Bu aç köpekler bir gün ya insan yiyecek ya da kuduz çıkaracak. Eskiden geceleri ormanda çeşitli yaban hayvanlarının konserini dinlerken, şimdi sadece havlama duyuyoruz.
K.S.

* * *

Başıboşluk içimi yakıyor
Belgrad Ormanı kendimi ender olarak doğaya yaklaşmış hissettiğim bir yer. Son yıllarda değişimi, habire kesilen ağaçları, başıboş bırakılmışlığı, etraftaki inşaatların yaklaşan seslerini duydukça içim yanıyor. Vicdan azabı, umutsuzluk ve hüzün duygusuyla dönüyorum beton ormanındaki evime.
Ebru Sönmez

* * *

Yol kenarında piknik
Piknik döneminde Bahçeköy-Kemerburgaz arası orman yoluna girerseniz fark etmemeniz olanaksız. Yol kenarında piknik yapanlar olur. Araçlarını yol kenarına park ederler (zaten sıkıntılı olan trafiği daha da çekilmez hale getirirler), mangallarını yakıp piknik yaparlar. Mangalın tehlikesinin yanı sıra bıraktıkları çer çöpü de toplamadan giderler. Bunları her gördüğümde jandarma, polis ya da Orman İşleri’ne şikayet ederim ama hiçbir değişiklik olmaz. 
Dilek Bobic Ayguven

* * *

Haberin Devamı

Kaldırım dehşeti
Belgrad Ormanı’nda kaldırımlarda yürüyemez olduk. Arabalar park etmesin, motosikletler geçmesin diye kaldırımlara konan yarım karpuz şeklindeki kocaman pembe kafaların yarattığı tehlike kimsenin umurunda değil. Bunlara ayağımın takılmasıyla kendimi yerde buldum. O günden beri ayağımla uğraşıyorum. Meğer günde kaç kişi böyle düşüyormuş. Arabalar yine bir yolunu bulup park ediyor. Motosikletli çocuklar her dakika takla atıyor, yine de kaldırımlarda cirit atıyorlar.
Meral

* * *

İSKİ’ye acil çağrı
Neşet Suyu etrafında 6 kilometrelik yürüyüş yolu olan bir bent var. Bu bent her kış yağışlar sayesinde dolar ve yaz sonuna kadar sular yavaş yavaş buharlaşır, su seviyesi azalır. Bahar aylarına girerken kışın kar suları ile beslenmiş bu kapalı su havzasında su seviyesi en yüksek düzeye ulaşır ve bu sayede canlanan doğa ile beraber bioçeşitlilik korunmuş olur. Balıklar, sürüngenler, su kuşları, yırtıcı kuşlar, geyik, çakal, tilki, domuz bu sayede besin zinciri içinde yaşamlarını sürdürür, ürer, çoğalır ve ormanın olmazsa olmaz faunasını oluşturur.
Son dönemde bu su havzasında tutulmuş olan sular bendin kapakları açılarak boşaltıldı, su seviyesi şimdiden kritik seviyelere düştü. Bu yıl bu bentte çok az sayıda kurbağa, balık yavrusu dünyaya gelecek. Bendin kapakları kapatılıp su seviyesi bahar yağmurlarıyla yükseltilmezse orası ağustosta kuruyacak ve bir ekolojik facia yaşanacak. Zira bütün balıklar ve diğer su canlıları ölecek. İSKİ’ye bu acilen bildirilmeli.
Sinan Dallı

* * *

Haberin Devamı

Bakım yapılmıyor
10 yıldır her gün orman yolunu kullanıyorum. Önceki yıllarda orman içinde sıkça seyreltme, temizleme, bakım, kurumuş ağaçların kesilmesi veya budama işlemleri gözle görülür bir biçimde yapılırken, son yıllarda orman kendi haline bırakıldı. Bakım neredeyse yapılmıyor, sık ormanlık alanlarda yukarıda sözünü ettiğim bakım çalışmaları yapılmadığı için ciddi bir seyrelme oluşuyor. Bilirkişi değilim ancak her gün önünden geçtiğim ormanın günden güne kötüye gittiğini söylemek için alim olmam gerekmiyor.
Ömer Erdem

Yazarın Tüm Yazıları