Belediye, ’bizi kapattılar’ dedi ’İsthanbul’da yollar bozuk kaldı

TİM eski Başkanı Oğuz Satıcı’nın öncülüğünde 17 işadamının kurduğu Han Yapı’nın ilk gayrimenkul projesi İsthanbul Evleri’nde yollar tamamlanmadan anahtarlar teslim edildi. Bu yüzden sakinler, evlerine çamura bata çıka girebiliyor. Müteahhit firma, topu Kıraç Belediyesi’ne atıyor. Kıraç da, Esenyurt Belediyesi’ne bağlanacağını gerekçe göstererek, sorumluluktan sıyrılmaya çalışıyor.

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) eski Başkanı Oğuz Satıcı’nın öncülüğünde 17 işadamı tarafından kurulan Han Yapı Gayrimenkul’ün ilk projesi olan İsthanbul Evleri’nde "çamur yol" tartışması yaşanıyor. İsthanbul’da yollar tamamlanmadan evler teslim edildiği için sakinler evlerine ya taşınamıyor ya da balçık çilesini çekmek zorunda kalıyor. Müteahhit firma, topu belediyelere atarken belediyeler de kaynak sorununu gerekçe göstererek, sorumluluktan sıyrılıyor.

1700 daire bulunuyor

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın da danışmanları arasında yer aldığı İsthanbul Evleri’nin birinci etabında 690, ikinci etabında ise 260 daire yer alıyor. Toplam 1700 daireden oluşan projede sıra üçüncü etap inşaatlara başlamaya geldi. Blokların 6, 7 ve 8 katlı olarak tasarlandığı projede, binalar Akdeniz ve Türk mimarisinin özelliklerini taşıyor. İlk iki etap inşaatların tamamlanarak, yaşamın başladığı site, 24 saat kameralı güvenlik sistemiyle korunacak. Ayrıca, konutlar satışa çıkarıldığında da sakinlere sağlık merkezi, market, eczane, ilköğretim okulu, 0-3 yaş bakım ve okul öncesi eğitim üniteleri, 3 açık 1 kapalı yüzme havuzu, tenis kortları, voleybol, basketbol, mini futbol sahaları, anfitiyatro, güzellik merkezi, kafe ve dinlenme merkezi, hobi ve sanat merkezi gibi birimlerin de yer alacağı vaadinde bulunulmuştu.

Topu belediyeye atıyor

Han Yapı Genel Müdürü Ertuğ Yaşar, yol gibi alt yapı çalışmaları tamamlanmadan anahtar teslimlerinin gerçekleştirildiğini belirterek, İsthanbul sakinlerine şu yanıtı verdi: "Anahtar teslimi gerçekleşen dairelerin yer aldığı ada ve çevre düzenlemesinde iç yolların yapımı bitirildi. Ancak, sitenin çevresinde yer alan imar yollarının inşaatı gerçekleştirilemedi. Bunlar da Han Yapı değil Kıraç ve Esenyurt gibi yerel belediyelerin sorumluluğunda bulunuyor. Bu yolların yapımının gerçekleştirilmesi için bizim payımıza düşün tüm harçları 2006 yılında belediyeye yatırdık. Ne var ki, yerel Belediye, şu anda kaynağı olmadığını gerekçe göstererek, yolların yapımını gerçekleştiremiyor."

Hayal kırıklığı yaşandı

Kıraç Belediye Başkanı Hamit Öncü, bölgede gerçekleştirilen su, doğalgaz gibi alt yapı çalışmalarının yeni bittiğine dikkat çekerek, "Şu anda bu bölge şantiye halinde. Daha iskanları dahi alınmadı. Yolları asfaltlasak bile anında çamur deryasına dönüşecek. Bu nedenle, biz de bölge için 2009 yılı yatırım bütçesinden kaynak ayırmıştık. Ancak, belediyemiz 2009 mart seçimlerinde Esenyurt Belediyesi’ne dahil olacak. Bu yolları artık Esenyurt Belediye’sinin yapması gerekiyor. Biz sadece ana yolları rehabilite edebiliyoruz. Bu bölgede uygulamaya konulan projelerden ev alan sakinlerimiz de haklı olarak hayal kırıklığı yaşıyor. Bu da imkanlarımızın kısıtlı olmasından kaynaklanıyor" dedi.

Esenyurt Belediyesi: Sorumlusu biz değiliz

ESENYURT Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, bölgenin 2009 yılının mart ayına kadar Kıraç Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğunu savunarak, "Bu nedenle şu anda bizim o bölge için herhangi bir yükümlülüğümüz yok. Kıraç Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.

4 projede 2 bin 130 konut yol sorunundan etkileniyor

YOL sorunundan sadece İsthanbul Evleri değil, Kıraç Belediyesi sınırları içinde yer alan 3 proje daha etkileniyor. Bu projelerden E-5 karayoluna 800 metre uzaklıkta bulunan Fildişi Konakları, toplam 228 daireden oluşuyor. Anahtar teslimlerin 2 ay içinde gerçekleşeceği bu projede de İsthanbul’da olduğu gibi sakinler, evlerine balçıkla kaplı yollardan ulaşmak zorunda kalacak. Önümüzdeki aylarda anahtar teslimlerine hazırlanan Beyzade Konakları’ndaki toplam 200 konutun sahipleri ile toplam 40 daireden oluşan Çınar Evler projesinde de yaşam önümüzdeki aydan itibaren başlayacak. Şimdi, evlerine taşınmaya hazırlanan bu sakinleri de, yol çilesi bekliyor.
Yazarın Tüm Yazıları