Belediye başkanına ‘yalancı’ denir mi

YENİ yılın ilk yazısında bazı soru işaretlerini aktarmak istiyorum.

Haberin Devamı

Haaa, bir de bana göre, ‘Sınırı, amacını aşanların, belki de birilerine mesaj göndermek isteyenlerin’ kulaklarını çınlatacağım.

* * *

Öncelikle İzmir’de 60 yaşını aşanlara ve yıllık belirli ücretlerle toplu taşım araçlarından indirimli yararlananlara ilişkin kart olayına gelelim. Yani ‘60 Yaş Kartı’na. Büyükşehir bir açıklama yaptı. Buna göre; 60 Yaş Kartı’nın da yer aldığı yönetmelik taslağı gönderilen Sayıştay Daireler Kurulu uygulamanın yasa dışı olduğuna karar vermişti. İzmir Valiliği de Sayıştay kararı uyarınca, uygulamanın iptali gerektiğini bildirmişti. Ortalık ayaklandı. İstanbul ve Ankara’da benzer uygulamanın sürdüğü bildirildi. (İktidar yine İzmir’i cezalandırmış mıydı) gibi görüşler ortaya atıldı. CHP’li vekiller Sayıştay’a başvurdu. Birinden, ‘Bize uygulamanın bedava olmadığı bilgisi gelmedi. Ücretli
olduğu bildirilseydi, karar farklı olurdu’, birinden de ‘Sayıştay kararı bağlayıcı değil, danışmaya yöneliktir’ açıklaması geldi.

* * *

Haberin Devamı

Sonunda Sayıştay da kızdı; “Biz politik karar vermeyiz. Bildirim danışmanlık niteliğindedir” dedi. Ve ben düşündüm; “Büyükşehir’de Sayıştay’la iletişim kurabilen ya da kararları yorumlayan kimse yok mudur? Sayıştay bu kararı nasıl bildirdi? Yoksa valilik mi yanlış yorumladı, (İptal edin) dedi? Peki şimdi ne olacak? Bu uygulama 12 yıl nasıl sürdü? Büyükşehir bu kez her şeye uygun düzenleme yapabilecek mi.”

AMACINI AŞMADI MI 

Kordon’a geliyorum. Yine operasyon sergilendi. Eklentiler, yere sabitlenmiş korkuluklar, naylonlar, çadırlar kaldırıldı. Başkan Aziz Kocaoğlu özetle; “Ben inanıyorum ki, eğer biz bu tentelere müsaade edersek, bir sabah bakmışsınız ki, prefabrik elemanlarla veya tuğlalarla herkes kafasına göre bu alanları dükkan haline getirir. Bu kabul edilemez. Arkadaşlar bu ısrarından vazgeçmeli ve kendilerine verilen hakkı istismar etmeden kullanmalıdır” dedi.

* * *

Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı ise, Büyükşehir’e yüklendi, (Deyim yerindeyse, ipleri kopardı), “Başkan Kocaoğlu basında gözlerimizin içine baka baka yalan söylemeye devam ediyor. Adeta masal anlatıyor. Sorunun çözümünü belediye üretmek zorunda” dedi.

* * *

Haberin Devamı

Peki bir esnaf grubunun temsilcisi, İzmir gibi bir kentin belediye başkanına, “Yalancı, masalcı” demeli midir? Kordon için miting yapacağını, referandum gerektiğini belirten Şanlı, kendisinin de CHP üyesi olduğunu, ancak partisinden değil, Kocaoğlu’ndan yakındığını açıkladı. Bana göre, kimse aksini söylemesin, bir esnaf derneği temsilcisi, üyelerinin hakkını, hukukunu korumaya çabalar, ama bir belediye başkanına “Yalancı, masalcı” diyemez. Yoksa, akıllara siyaset gelir, Kordon dışında başka şeyler gelir.

Yazarın Tüm Yazıları