Bekir Coşkun: Çöp kamyonları...

Bekir COŞKUN
Haberin Devamı

MECLİS'te sıra Çevre Bakanlığı bütçesinin görüşülmesine geldi.

Baktım; milletvekilleri genelde Çevre Bakanı'ndan çöp kamyonu istediler. Konuşmalar çöp kamyonları üzerinde yoğunlaştı. Anladım ki ‘‘Çevre’’ deyince, milletvekillerinin aklına çöp kamyonları geliyor.

Birisi de ‘‘Draktör’’ istedi.

Genel Kurul'da sadece yirmi kişi vardı, onlar da illerine-ilçelerine çöp kamyonu isteyenlerdi.

Bakan, çöp kamyonları üzerinde özlü bir konuşma yaptı.

Muhalefet ‘‘Bizim kamyona gel, kamyona’’ diye sataştı.

Sadece bir milletvekili ‘‘Akdeniz foklarının korunmasına ödenek ayrılması’’ gibi bir şey duyduğunu, foklara ödenek ayrılmasının ne gibi bir şey olduğunu anlayamadığını söyledi ve ekledi:

‘‘İlimize tahsis edilecek çöp kamyonu hususuna gelince...’’

Demek ki çöp kamyonunu anlıyor.

Ama yeryüzünde sadece yüz elli tane kalmış, otuz kadarı bizim kıyılarımızda yaşayan, bütün dünyanın üzerine titrediği Akdeniz foklarının korunmasını anlayamıyor.

*

Meclis'in hali, çevre ve doğa adına dramatikti.

Kıyıları yağmalanmış, koyları çalınmış, İstanbul'daki ormanların bile üçte ikisi mafyaya kaptırılmış, içme suyu barajlarına kanalizasyonlar bağlı, temiz akan bir tek ırmağı-deresi kalmamış, kuş cenneti sazlıkları kurutulmuş, yaylalarındaki karacaların, ceylanların, geyiklerin tümü vurulmuş bir ülkenin parlamentosunda Çevre Bakanlığı bütçesi görüşülüyor, onlar çöp kamyonu ve draktördeler.

Misal, birisi Çevre Bakanı'na sormuyor:

‘‘ÇED Genel Müdürlüğü'ne yeğeniniz olan bir hanımı atadınız. Doğanın canına okuyan bütün sanayicilere ve holdinglere ÇED uygunluk raporu verdiniz.

Öbür yeğeniniz de (Genel Müdür olanın abisi) yatırımcılara ÇED raporları hazırlayan bir özel firmanın başında mı?..’’

Bunun yanıtını Çevre Bakanı vermeli.

*

Türkiye'de en çok çalınan şey doğadır.

Huzur-güvenlik bir gün sağlanabilir. Çalınan para yerine konulabilir. Hukuk ve adelet bir gün geri gelebilir. Çökmüş ekonomi düzeltilebilir.

Ama yok olmuş bir göl, kurumuş bir ırmak, çölleşmiş bir orman, bataklığa dönmüş bir koy, nesli tükenmiş kuşlar-karacalar-yunuslar-foklar-geyikler-vaşaklar, yağmalanmış bir cennet vatan asla geri gelmiyor.

Asla!..

Yazarın Tüm Yazıları