Baz istasyonları şehir dışına çıkartılırsa ‘cep’ten konuşmayı unutun

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, geçen akşam baz istasyonlarına tepkiler ve mahkeme kararlarını değerlendirmek üzere bir buluşma gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Buluşmada BTK Kurul Üyesi Galip Zerey, İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren’in yanısıra Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir de hazır bulundu.

Belli ki BTK Başkanı Tayfun Acarer, baz istasyonları konusunda bütün sektörün aynı görüşü paylaştığını ortaya koymak istiyordu. Kendisinin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik mezunu olduğunu, 18 yıldır başta İTÜ olmak üzere üniversitelerde ders de verdiğini vurguladı:/images/100/0x0/55eac030f018fbb8f8945883

- Baz istasyonlarının topluca şehir dışına taşınmasını önerenler var. Bu konuda bir tercih şansımız yok. Baz istasyonları şehirlerin içinde olmak zorunda. Zaten dünyada da şehir dışına toplanmış baz istasyonları örneği yok.
- Neden tercih şansımız yok?
- GSM operatörlerine sağlanan her kanalda sadece 8 görüşme aynı anda yapılabiliyor. Turkcell ile Vodafone’un 55’er kanalı var. 55 çarpı 8, aynı anda 440 kişiden fazlası konuşamaz. Bırakın 15 milyonluk İstanbul’u, kentlerde bu kadar konuşma kime yeter. Baz istasyonları aynı frekansın farklı yerlerde kullanılmasını sağladığı için aynı anda konuşma kapasitesini katlamalı olarak artırır.
Ardından baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalga değerlerine dikkat çekti:
- Avrupa Birliği (AB), Dünya Sağlık Örgütü’nün izin verdiği düzey 41 volt/metredir. Biz BTK olarak ülkemiz için bu düzeyi 10.25 volt/metre olaraj belirledik ve sektör buna harfiyen uyuyor. Zaten bizim onayımız dışında da kimse baz istasyonu kuramıyor. Denetimlerimiz de aralıksız sürüyor.
Baz istasyonlarının kullanılan cep telefonlarına yakınlığının önemine değindi:
- Cep telefonları baz istasyonlarından uzaklaştıkça algılayabilmek için daha fazla dalga yayar, enerji harcar. Daha riskli hale gelir.
Acarer, asıl riskin baz istasyonunda değil antende olduğuna işaret etti:
- Eğer gidip antene sarılırsanız doğrudan riski vardır. Anten 3-4 metrelik alan içinde insan sağlığını olumsuz etkiler. Bu mesafenin dışında etkisi oldukça azalır. İzin verilen değerlere ve altına düşer.
İstanbul’da yapılan bazı ortam ölçümlerinden örnekler verdi:
- 0-1 volt/metre arasında olan değerlerin payı yüzde 38, 1-3 volt/metre olan değerler yüzde 46, 3-5 volt/metre arasındaki değerler yüzde 13, 4-7 volt/metre arasındaki değerler yüzde 2, 6-9 volt/metre arasındaki değerler sadece yüzde 1 çıktı. Bu oranlar televizyonlardan cep telefonlarına, bilgisayardan baz istasyonlarına kadar tüm cihazları kapsıyor. Yani, yaşadığımız ortamlardaki risk izin verilen değerlerin çok altında bulunuyor.
Ardından sözü Ankara’da bir baz istasyonunu tahrip edilmesine taşıdı:
- BTK Başkanı olarak benim oturduğum koltuğun ayağı kırılsa, devlet benden hesabını sorar. Baz istasyonları da aslında devletin malıdır. Çünkü, GSM operatörlerinin lisans süresi bittiğinde tüm altyapı devletin olacak. Öyleyse baz istasyonunu tahrip etmek devlet malına zarar vermekle eşdeğer görülmelidir.
Son mahkeme kararlarından birinin içeriğine vurgu yaptı:
- Mahkeme, baz istasyonunun vatandaşın psikolojisini bozduğuna yönelik karar verip, sökülmesini istiyor. Ban şahsen yorum yapmadan kararı kamuyonun takdirine bırakıyorum.
BTK Başkanı Acarer ve sektör temsilcilerinin anlattıklarına bakılırsa önümüzde iki seçenek var:
- Ya mevcut durumu kabullenip, cep telefonlarıyla rahat konuşup, interneti en hızlı şekliyle kullanacağız.
- Ya da, baz istasyonlarının şehir dışına toplanmasıyla, görüşmelerin ve internetin tıkanmasını kabul edeceğiz.
Hangisini seçmek istersiniz?

Haberin Devamı

Sorunsuz görüşme yaptırmayan GSM operatörü cezayı alıyor

Haberin Devamı

BTK Başkanı Tayfun Acarer, GSM operatörlerine verilen lisanslarla ilgili şartnamelere vurgu yaptı:
- Şartnamelerde ve imzaladığımız anlaşmalarda GSM operatörlerinden abonelerine sorunsuz görüşme yaptırmalarını şart koşmuş durumdayız. Eğer aboneler rahat görüşme yapamazsa, GSM operatörü bizden ceza yiyor.
- Görüşme kendiliğinden kesildiğinde operatör ücretsiz konuşma süresi yüklüyor. Nedeni sizin verdiğiniz cezalar mı?
- Elbette... Bu durumu çok yakından izliyoruz.
Acarer, imzalanan anlaşmaların kendilerine de görev verdiğini vurguladı:
- Biz de BTK olarak GSM operatörlerine temiz bir ortam sağlamak durumundayız. Bas istasyonlarının gerektiği yerlerde doğru koşullarda çalışmasını sağlamak da bize düşüyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de 72 bin 500 baz istasyonu bulunuyor/images/100/0x0/55eac030f018fbb8f8945885

TAYFUN Acarer, Türkiye’de toplam baz istasyonu sayısının 72 bin 500 adet olduğunu belirtti:
- Yüzölçümü 357 bin kilometrekare ve nüfusu 82 milyon olan Almanya’da 140 bin, yüzölçümü 647 bin kilometrekare ve nüfusu 66 milyon olan Fransa’da 100 bin baz istasyonu var.
Bu örnenleri verdikten sonra bir iddiasını ortaya koydu:
- Hiçbir elektronik mühendisi “Baz istasyonları sökülsün” diyemez.
- Madem öyle üniversitelerden baz istasyonlarına arka çıkan açıklamalar neden olmuyor?
- Ben de anlamış değilim. Cesaretle baz istasyonlarına arka çıkmaları gerekir.

45 milyon numara taşıma oldu ‘cep’ten aylık konuşmada Avrupa liderliği göründü

Haberin Devamı

BTK Başkanı Tayfun Acarer, sektörler ilgili bazı verileri paylaştı:
- Bilişim sektörünün parasal büyüklüğü 40 milyar dolara ulaştı.
- İnternette geniş bant abone sayısı 19.02 milyonu, kullanıcı sayısı da 50 milyonu buldu.
- Mobil telefon abone sayısı 67 milyon düzeyinde. Penetrasyon yüzde 88. Avrupa’da en düşükler arasında. Numara taşıma sistemi çok iyi işlediği için birden fazla numara bulundurma oranı çok düştü. Bu da abone sayısının artışını neredeyse durdurdu.
- Numara taşıma 45 milyona ulaştı. Bu durum dünyada örnek olay haline geldi.
- Cepten ayda ortalama gönderilen 213 sms ile Avrupa’da açık ara lideriz.
- Cepten ayda abone başına 261 dakika konuşmayla Fransa’dan sonra ikinciyiz. Yılın ikinci çeyreğinde 271 dakikaya çıktı. Bu yıl Fransa’yı geride bırakıp Avrupa’da birinci oluruz.
- GSM operatörleri yılda 2.5-3 milyar liralık yatırım yapıyor.

Yazarın Tüm Yazıları