Batum aday olsa tutar mı

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, hafta sonu Afyon’daydı.

Haberin Devamı

İmralı görüşmelerinden, yeni anayasa hazırlıklarına kadar pek çok konuda görüş bildirdi. Batum’un konuşmaları haber ajanslarında, sonrasında da medyada yer buldu.
Ancak Batum’un açıklamalarını medya için ‘cazip’ kılan en önem taraf ‘genel’ konulardaki açıklamaları olmadı.
Batum, Mart 2014’te yapılacak yerel seçim sürecini değerlendirirken, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için örgüt ve halkın birleşmesi halinde ben aday olurum” deyiverdi.

MUAZZAM BİR AKADEMİK KARİYER

Öncelikle kimdir Süheyl Batum bir hatırlayalım.
Galatasaray Lisesi mezunu. Dünyanın en önde gelen okullarından Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Muazzam bir akademik kariyer. Ardından Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı ve iki dönem Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü.
Sonrasında CHP serüveni...
Gıpta edilecek bir özgeçmiş, birbirinden kıymetli görevler. Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli beyinlerden Süheyl Batum.

Haberin Devamı

ANKARA’YI TANIMALI VE YAŞAMALI

Peki Batum aday olsa Ankara’da CHP’nin şansı olur mu?
Bence olmaz...
Tıpkı ismi dillendirilen, Emine Ülker Tarhan gibi onun da Ankara yerelinde pek bir şansı olacağını sanmıyorum.
Yeni Büyükşehir yasasıyla şehrin bütünün oy kullanacağı göz önüne alındığında, dokuya ve kente uygun bir isimle CHP’nin yıllardır aşamadığı çıtayı yükselmek için bir şansı olabilir.
Ankara’yı bilen, Ankara’yı yaşayan, bu şehrin sorunlarını anlayan, projeler üretebilen, kentin kabul ettiği ya da kabul edebileceği bir isimle...


***

GÜNEYDE ÖZLENEN TABLO

HÜRRİYET Gazetesi’nin güçlü bölge eklerinin güneydeki temsilcileri geçtiğimiz günlerde ‘kıskanılacak’ bir işe imza attı.
Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’nın beş belediye başkanını bir araya getirdi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın(CHP), Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen(CHP), Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü(AK Parti), Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek(CHP), Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tursun(AK Parti) gazetemizin manşetinde yazdığı gibi, tarihi bir fotoğraf verdi.

Haberin Devamı

ANTALYA İÇİN BULUŞTULAR

Hepsi ellerini Antalya için buluşturarak, ‘birlikteyiz’ dedi.
AK Parti ile CHP’nin arasında en büyük iddia konusu şehirlerden olan Antalya’da belediye başkanlarının hiç biri ‘Acaba partim ne der?’ kaygısına düşmedi.
Ne Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, ‘O ilçe belediyesi, neden görüşeyim’ tavrını gösterdi ne de AK Parti’nin en genç ve başarılı isimlerinden eskinin Gençlik Kolları Genel Başkanı, şimdinin Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, ‘Ana muhalefetten belediye başkanlarıyla aynı kareye girmem’ tarzında bir duruş sergiledi.

ÖRNEK OLAMAYIP ÖRNEK ALDILAR

İster istemez kendi kentinizle mukayese ediyorsunuz.
2009 yerel seçimlerinin üzerinden neredeyse dört yıl geçti.
Bu kentin her biri Türkiye’nin pek çok şehrinden büyük ilçe belediye başkanları ve Büyükşehir Belediye Başkanı bir kez olsun bir araya gelmedi, gelemedi.
Genel siyasetin ‘tahammülsüz’ ortamı yerele sirayet etti.
Halbuki ‘toplumsal barışın’ sağlanmasının ve hoşgörülü olmanın temelleri ‘yerel’de atılabilirdi.
Çünkü toplumun her tabakasına değen makamlardır belediye başkanları. Ama olmadı...
Yerelin siyasetçileri, genel siyasettekilere önek olamadılar. Maalesef örnek aldıklarını, dört yıldır kusursuz biçimde uygulamaya devam ediyorlar...

Yazarın Tüm Yazıları