Başkentgaz’dan samimi açıklama

BAŞKENTGAZ Genel Müdürlüğü, ‘Başkent’te donuyoruz’ (16.11.2009) başlıklı okur mektubunda, TOKİ Örencik Konutları’na doğalgaz verilmediği belirtilmiş ve büyük sıkıntı çekildiği ifade edilerek Şirketimiz eleştirilmiştir.

Bu mektup üzerine, aşağıdaki açıklamayı yapma gereği duyulmuştur;
Vatandaşlar tarafından dile getirilen gecikmelerle ilgili olarak Şirketimizin doğrudan ilgisi bulunmamaktadır.
Örencik Konutları’nın doğalgaz altyapı ihalesi, TOKİ tarafından yetki belgesi olan bir firmaya verilmiş, kontrollük hizmeti de tarafımızdan yapılmıştır.
10 km polietilen hat, 3.5 km çelik hat, Şirketimiz kontrolünde döşettirilmiştir. 2009 Nisan ayında polietilen hatların testleri Şirketimiz tarafından tamamlanarak yüklenici firmaya teslim edilmiştir. Çelik hatların kontrolü ve testi 26.09.2009 tarihinde yapılarak sisteme gaz verilmiştir. Ancak can ve mal emniyeti bakımından sistemi devreye almadan önce altyapıda yapılan son testin tutmadığı görülmüş, kokulandırma yapılarak tekrar teste tabi tutulduğunda, diğer altyapı firmalarının polietilen hatlara zarar verdiği tespit edilmiştir. Yoğun bir şekilde çalışılıp hasarların giderilmesinden sonra, 10 Kasım Salı günü altyapıya doğalgaz verilmiştir.
Diğer taraftan, konutların ısınmayla ilgili tesisat işi bir firmaya, ocak ve sıcak su tesisat işi ise başka bir firmaya verilmiştir. İç Tesisat ve Proje Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerimiz, daha önceden TOKİ’nin taşeron firmaları tarafından imalatları yapılmış olan konut içi tesisatların kontrolleri sırasında standartlara aykırı şekilde kurulan ve eksikleri bulunan tesisatlar tespit etmiş ve bunların standartlara uygun hale getirilmesi için taşeron firmayı bilgilendirmiştir. Ekiplerimiz halen, altyapı firması tarafından iç tesisatları tamamlanarak Şirketimize bildirilen blokların iç tesisatlarının kontrollerini yapmaktadır. Şu ana kadar C ve L tipi konutların ocak ve sıcak su tesisatlarının kontrolleri tamamlanmış ve ferdi abonelik aşamasına getirilmiştir. Diğer konutların kontrolleri de iç tesisat firması tarafından tesisatları tamamlanıp Şirketimize bildirildikçe yapılmaktadır. İkinci bir firma tarafından yürütülmekte olan, blokların kazan projeleriyle ilgili olarak da son 3 günde Şirketimize sunulan 30’a yakın kazan projesi onaylanmıştır. İç tesisatlarda olduğu gibi kazan tesisatlarının test ve muayene işlemleri de vakit geçirilmeden yapılmaktadır.
Başkentgaz’ın yeterli denetim elemanı olmadığı için konutlardaki denetimin yapılamadığı yönündeki iddia ise gerçeği yansıtmamaktadır. Başkentgaz Genel Müdürü Harun Gündüz, 14 Kasım Cumartesi günü iç tesisatları yapan firmanın yetkilisiyle yaptığı görüşmede, vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için tesisat kontrollerini yapan elemanların sayısının daha da artırılabileceğini, hatta pazar günleri bile personelimizi çalıştırabileceğimizi söylemiş, ancak firma yetkilisi bunun mümkün olmadığını, kendilerinin tesisatları tamamladıkça Şirketimize bildirdiklerini ifade etmiştir.
Sonuç olarak; denetim çalışmalarımız, TOKİ’nin iç tesisatlarını yapan firmaların çalışmaları paralelinde yürütülmektedir. Şirketimiz tarafından herhangi bir geciktirme söz konusu değildir.
Yazarın Tüm Yazıları