Başkent’in ilk deniz bisikleti

Son yıllarda su parklarında yaygın olan deniz bisikleti, Başkent’e ilk olarak merhum Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde geldi. Dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Altınsoy’un, Altınpark’ın tanıtımını yapmak amacıyla Antalya’dan getirttiği deniz bisikletine ilk kez Özal binerek, pedal bastı.

Haberin Devamı

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefatının üzerinden yıllar geçse de tartışmalarla hâlâ gündemde. Son olarak zehirlendiği iddialarıyla aylarca medya gündeminin üst sıralarında yeralan Özal’ı uzun yıllar takip eden Sabah Gazetesi’nin usta foto muhabirlerinden Ali Ekeyılmaz’la, Altınpark’ta çektiği fotoğrafın hikayesi ile Özallı gazetecilik yıllarını konuştuk.

EN GÜZEL GAZETECİLİK YILLARI

“Ankara’da foto muhabiri olunca politik yüzlerle de çok fazla bir arada çalışma şansım oldu. Ama mesleki olarak Özallı yıllarımı ayrı bir yere koyuyorum. Kendine özgüveni çok yüksek bir liderdi. Bu bir foto muhabiri için büyük bir avantaj. Nasıl görüneceğini umursamazdı. Mayo da giyerdi, havai gömlek da, şort da. Etrafında koruma duvarı bugün ki kadar katı olmadığı için kendisini izleyen foto muhabirlerini de yakından tanır, isim isim bilirdi. Bir çok meslektaşım onu evinde veya yazlığında bile ağırlamıştır”

Haberin Devamı

ANTALYA’DAN BİSİKLET GELDİ

“1985-86 yılıydı. Altınpak yeni yapılmıştı. Küçük çaplı bir golf sahasının olduğu bu bölgeye havuzlar yapılıp düzenlenerek park haline getirilmişti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Altınsoy da burayı halka tanıtmak istiyordu. Tabii bugünki ağaçlar falan yok ortada ama büyük havuzlar vardı. Altınpark’ın gazete sayfalarına taşınması için Belediye Başkanı Altınsoy, dünemin cevval muhabirleri Milliyet Gazetesi’nden Süreyya Oral ve benimde o zamanlar çalıştığım Günaydın Gazetesi’nden Orhan Uğuroğlu’na danıştığında ortaya deniz bisikleti fikri çıktı. Ama o zamanlar burada bu bisiklet bulunmuyordu. Bisiklet Antalya’dan bulunup getirildi.

ESENBOĞA YOLUNDA

Bir yurtdışı gezisi için Esenboğa Havalimanı’na giderken Özal, Altınsoy’un isteği ile Altınpark’ı gezdi. Bu küçük gezi sırasında kahvaltı yapıldı ve sonrasında gazetecilerin isteğini kırmayan Özal, Başkan Altınsoy’la birlikte koltuğa oturdu. Ortaya gazete sayfalarına taşınan, Özal’ın deniz bisikleti üzerindeki bu fotoğrafı çıktı. Fotoğraf gazetede yeraldıktan sonra Altınpark’ın havuzlarına deniz bisikletleri geldi. Su üzerinde gezen bu araçlar Başkentlilerin büyük ilgisini çekti. Hala parklarda kiralanan bu araçları görünce aklıma o gün ve bu fotoğraf geliyor.”

Haberin Devamı

Ali Ekeyılmaz kimdir?

1964’te Çorum’da doğan Ali Ekeyılmaz, ilköğretimini bu şehirde, orta öğrenimi ise Ankara’da tamamladı. Eskişehir’de başladığı üniversite eğitimini, iş idaresi dalında devam ettirirken, 3’üncü sınıfta okulu terk edip gazetecilik yapmaya başlayan Ekeyılmaz, 28 yıldır foto muhabiri olarak çalışıyor. Evli ve iki çocuk babası olan Ekeyılmaz, 40’dan fazla mesleki ödülün sahibi. Sabah Gezatesi’nde foto muhabirliği mesleğini sürdüren Ekeyılmaz, üyesi bulunduğu Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin yönetiminde de uzun yıllar görev yaptı.

PEDALA BASTI

Esenboğa Havalimanı’na giderken o dönemde yeni yapılan Altınpark’ı gezen merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Altınsoy’la birlikte Antalya’dan getirilen deniz bisikletine bindi.

Haberin Devamı

ECEVİT ÇİFTİ BAHÇEDE

Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit çifti her zaman gazetecilere karşı çok kibardı. Bir röportaj için evlerine gittiğimizde Ecevit, Başbakandı. Rahşan hanım çayları bile bizzat ikram etti. Birlikte fotoğraflarını çekmek istediğimde evlerinin arkasındaki gül bahçesine çıktılar.
 
‘BIRAKIN ÇEKSİN’

Helikopter, Didim’de bir yeşil alana indi. Gelen Cumhurbaşkanı Turgut Özal için polislerden bir karşılama kıtası oluşturulmuştu. Özal, tören kıtasını yazlık kıyafetleriyle selamladı. Fotomuhabiri olarak yalnızca ben vardım. Polisler beni engellemek istedi ancak Özal, “Bırakın, haber almış gelmiş, çeksin’’ deyince engel olmadılar.

Yazarın Tüm Yazıları