Başçı’nın vekaleti uzun sürebilir

ÇOK emin olmasak da, aldığımız bazı duyumlar Adnan Büyükdeniz’in de Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmasının tehlikeye girdiğini gösteriyor.

Herşeyden önce Ankara’da yoğun olarak, Perşembe günü Başbakan Tayyip Erdoğan’ın rutin görüşme yaptığı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den "Büyükdenizi onaylamayacağı" yanıtı aldığı konuşulmaya başladı. Bunun devamında bazı söylentiler, Erdem Başçı ve Adnan Büyükdeniz’in ardından 3. bir ismin Başkanlık için Cumhurbaşkanlığı’na gönderildiği yönünde. Bazı söylentilerde ise bir süre beklenip, yeni isim için emin olunduktan sonra gönderileceği yönünde.

Bu söylentileri dün itibariyle teyit etme fırsatı bulamadık. Ancak, yaklaşık 10 gün geçmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Sezer’in Adnan Büyükdeniz’in kararnamesini onaylamadığını hatırlarsak, bu söylentilerin doğru ihtimali bizce yükseliyor.

Bunun dışında, bu tahmini yapmamızda, başka bir gelişme daha rol oynadı. Merkez Bankası Başkan Vekili Erdem Başçı, dün, basınla ilişkilerden sorumlu kıldığı Aydın Özmen kanalıyla, Nisan ayının başlarında yapılması planlanan bir toplantıya katılıp katılamayacağımızı sordu. Bunun dışında ekonomi muhabirleriyle yapılması planlanan bu toplantının ardından, Erdem Başçı’nın Ankara Temsilcileri ile de bir görüşme yapabileceği söylendi.

Daha sonra, belki de "işin açığa çıkacağı" yolunda gelen uyarılar üzerine, böyle bir toplantının kesinleştirilip daha sonra anons edileceği bilgisi verildi.

Buradan da yola çıkarak, Erdem Başçı’nın uzun süreli bir vekalete hazırlandığını düşünüyoruz. Bu da Adnan Büyükdeniz’in kararnamesinin geri çevrildiği ve bu durumdan Erdem Başçı’nın haberdar edildiği anlamına geliyor olabilir.

Şimdi bütün bunlardan yola çıkarak, yine "Hükümetin basınla dalga geçtiği", sizlere ilettiğimiz bu tahminlerimizin de bu dalganın yeni bir halkası olduğu söylenebilir.

Görüldüğü gibi, açık olmadıkça şifre çözme gereği ortaya çıkıyor. Biz de kendi deneyimlerimizden ve duyumlarımızdan yola çıkarak bir tahmin yapmaya çalışıyoruz.

Sonuçta adı üstünde tahmin olan bu yorumların, doğru çıkıp çıkmayacağını göreceğiz...

PİYASA BELİRSİZLİĞİ SEVMİYOR

Son 15 gündür Ankara’daki ekonomi gazetecileri, karşılarına kim çıkarsa Merkez Bankası başkanının durumunu soruyor. Bakanların bile durumdan haberdar olmaması nedeniyle de, ister istemez bol bol tahmin yapılıyor.

Peki Hükümet ne yaptığını biliyor mu derseniz, bize göre bilmiyor, "Hükümetin basınla dalga geçtiğini" söyleyen Hükümet yanlısı gazetecilere göre ise çok iyi biliyor.

Peki piyasalar ne düşünüyor derseniz; piyasaların rakamla konuştuğu yanıtını verebiliriz.

Bankaların yayınladıkları bültenlere bakacak olursak, piyasaların bu gidişattan ne kadar tedirgin olduğunu da açıkca görüyorsunuz.

Banka bültenlerinin bir çoğunda., "global likidite koşullarına ilişkin endişelerden kaynaklanan satış baskısı"nın azaldığı belirtilirken, Merkez Bankası yönetimindeki değişikliklerin yarattığı belirsizlik, bütçe performansı üzerinde olumsuz etkisi görülecek kararlar, IMF’den gelen uyarılar ve sosyal güvenlik reform tasarılarındaki gecikmelerin, yani yurtiçi faktörlerin piyasaları tedirgin ettiği tespitinde .bulunuluyor.

Bunun yanısıra bazı banka bültenlerinde ise özellikle Merkez Bankası orta ve alt kademelerinde yapılacak değişikliklerden korkulduğunun da altı çiziliyor.,

Her şeyden önce "beklentileri iyi yönetmek"le övünen Devlet Bakanı Ali Babacan’ın piyasalardaki tedirginliği giderecek açıklamalar yapması lazım. Ama bu açıklamalar AKP’li partizanlar gibi basını suçlamak şeklinde değil, gerçekleri açıklamak şeklinde olmalı.

Bunun yanısıra eğer Başçı uzun süre vekaletle işi götürecekse, oturup şimdiye kadar olanlar nedeniyle piyasalardan özür dilemeli, piyasaların önünü görebilmeleri için yapılacakları, samimi bir dille ama gerçekleri konuşarak açıklamalı. Aksi takdirde bu gerginlik uzar gider.

Başçı uzun süre vekalet edecekse de, bunu bilmek piyasaların hakkı olarak kabul edilmeli.
Yazarın Tüm Yazıları