Barzani'nin PKK'yı çıldırtan terör raporu

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

‘‘Eğer beni gönderirseniz...’’ türü açık tehditle eşkıyanın gerçek yüzünü tanımaya başlayan İtalya'ya Apo'nun suç sicili bir daha yollandı...

Hem de Türkler değil Kuzey Iraklı Kürtler tarafından...

Almanya'nın Bonn kentindeki İtalyan Büyükelçiliği'ne teslim edilen 10 sayfalık raporda, PKK'nın 1 Aralık 1997-11 Eylül 1998 arasında düzenlediği 33 terör eylemi tek tek sayıldı.

Apo'nun Kuzey Irak'taki terör eylemleri nedeniyle İtalya'da veya uluslararası mahkemede yargılanması istendi.

* * *

11 Aralık 1998 tarihini taşıyan PKK raporu Kürdistan Demokrat Partili Adalet Bakanı Kader Cabbari tarafından hazırlandı. ‘‘Irak Kürdistani Bakanlar Konseyi, Adalet Bakanlığı, Erbil-Irak Kürdistan’’ adresiyle düzenlenen raporun dağıtımını Kuzey Irak Federe Hükümeti'nin Almanya Temsilcisi Dilşad Barzani üstlendi.

Kuzey Iraklı Kürt lider Mesut Barzani'nin PKK ile açık savaş halinde olduğu zaten biliniyor.

Ama yine de raporda yer alan bazı ifadeler, PKK'ya yakınlığı ile tanınan Özgür Politika Gazetesi'nin yorumcularını çok kızdırdı.

Örneğin Barzani'nin raporunda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sık sık Kuzey Irak'a askeri operasyon düzenlemesinin sorumlusu olarak PKK gösterildi:

‘‘PKK'nın operasyonları Türk güvenlik güçlerinin Irak Kürdistanı sınırlarını birçok kez ihlal etmesine yol açmıştır...’’

Barzani'nin Adalet Bakanı, PKK'nın Körfez Savaşı'ndan (1991) bu yana Kuzey Irak'ı üs olarak kullanmaya çalıştığını kaydediyor, yörede bölge halkına rağmen kontrol kurmayı hedeflediğini vurguluyor.

Bakan Kader Cabbari, raporunda ‘‘PKK amacına ulaşmak için her türlü yönteme başvuruyor’’ diyor.

* * *

Barzani'nin raporunda ABD'yi ilgilendiren önemli bir saptama var. PKK'nın Kuzey Irak'taki barış girişimine zarar verdiğinin altı çiziliyor.

Gelelim PKK'nın uluslararası kamuoyuna şikâyet edilen eylemlerine:

1) Kamuya ait kurumlara zarar verme

2) Zorla adam kaçırma, öldürme, sivilleri yaralama, sivillere ait mallara zarar verme

3) Gençleri kaçırma

4) BM Güvenlik Konseyi'nin yiyecek karşılığı petrol kararını engelleme

5) Köylerin yağmalanması

6) Yolların, su kaynaklarının ve özel çiftliklerin mayınlanması.

Anlaşılan PKK sadece Türkiye'de değil her coğrafyada eşkıya...

* * *

PKK'nın ulusal kurtuluş mücadelesi veren bir örgüt değil terör çetesi olduğu gerçeği gün geçtikçe daha fazla taraftar buluyor. Türk tezinin Kürtler tarafından da desteklenmesi sevindirici gelişme...

Demek ki 1999 yılında PKK ve Güneydoğu sorunu arasındaki irtibat kopma sürecine girecek, her mesele kendi çerçevesinde tartışılacak.

Apo'ya ortak nefretimiz toplumsal harç gibi birleştirici...

Aynı fikir birliği Güneydoğu sorununda da mevcut mu?

Ortak düşmana kitlenir gibi ortak çözümde anlaşma zamanı gelmedi mi?



Yazarın Tüm Yazıları