Bankamatik fareleri

GÜNÜMÜZDE hızla gelişen teknoloji, günlük yaşamı kolaylaştırmak, hayatı daha yaşanır hale getirmekle kalmayıp, bazı sorunları da beraberinde de getirmiştir ve getirmektedir de.

Teknoloji takibinin sadece sokaktaki vatandaş ve legal güçler tarafından takip edilmediği, aynı zamanda illegal güçler ve de çalışmadan, didinmeden kısa yoldan zengin olma hayali kuranlar tarafından da yakinen takip edildiği bilinen bir gerçektir.

Nitekim, kolay para kazanmanın, hatta zengin olmanın en kolay yollarından birisi, "Bankamatik Sabotaj"dır. Durum o kadar ileriye taşınmıştır ki, bu eylemler için yurtdışından ortaklıklar aranmakta, "profesyonel" gruplar uluslararası "deplasmanlara" bile çıkmaktadır.

Kart kopyalanması

Kart kopyalanması revaçta olan bir yöntemdir. Yapılan sistemde, kart sokulan soket ile şifre girilen ana panel arasında bir bağlantı kurulmaktadır. Sistemin çalışması için iki adet telefon bataryası yeterlidir. Yani maliyet az, kazanım çuvalla paradır.

Vatandaş ihtiyacı olan parayı çekmek için, kartını bankamatikteki kart yuvasına yerleştirdiğinde, kartının kopyalandığından habersizdir. Ancak, kopyalanan kart tek başına yeterli olmayıp, şifreye de ihtiyaç vardır. Onun için de gereken düşünülmüştür, şifre panelinin altına yerleştirilen sistem aracılığı ile, şifre de kaydedilmiştir. İşlem tamamdır. Sıra, kopyalanan ve kaydedilen bilgileri içeren kartı üretmeye gelmiştir. O da yapılır ve hesaplar boşaltılır.

Akla, bu sistemlerin nasıl ve hangi yolla bankamatiklere yerleştirildikleri sorusu gelebilir. İşin gerçek yanı, en kolay olanı da budur. Bir başka bankamatikten sökülen ana panel, yapıştırıcılar yoluyla, belirlenen bankamatikteki orijinal panelin üstüne oturtulmaktadır. Diğer bir deyimle, sistemin kurulumu oldukça basittir ve zahmetsizdir. Bu işlem için, beş saniye yetip de artmaktadır bile.

Başka yöntemler de var

Bu suç şebekeleri tarafından uygulamaya konulan diğer yöntemler ise, kart yuvalarına sıkıştırılan kağıt vb. ve bankaların bilgilendirmeye yönelik telefon hatlarını kullanmalarıdır. Kartı sıkışan vatandaş, müşteri hizmetleri numarasını aradığında, istenilen bilgileri şebeke elemanına verdiğinden habersizdir.

Bir diğer yöntem de, bankamatiklerde seçtiği kurbanın arkasında sırasını bekleyen bir kişi konumunda gözüken şebeke üyesi, (uygulanan yöntemle) banka kartı sıkışan ve panikleyen vatandaşa, sırf yardım kaygısıyla hareket ettiğini ifade ederek, kendi telefonundan ilgili bankayı aradığını ve "buyurun telefonu, ortalık dolandırıcı kaynıyor, kartınızı hemen iptal ettirin" şeklinde yardım ediyor tablosu yaratarak, gerekli tüm bilgilerin, hattın öbür ucundaki suç ortağına aktarılmasını sağlamasıdır.

Yazımın başında da belirttiğim gibi, gelişen teknolojinin sınırı bulunmamakta, uygulama örneklerini çoğaltabileceğimiz bankamatik sabotajlarında da ne yazık ki kullanım alanı bulabilmektedir.

Önlem için ne yapmalı?

Kimsenin yardım teklifini kabul etmeyin.

İnternet aracılığı ile yapılan alıverişlerde, sitenin güvenilir olduğundan emin olunuz.

Kredi kartı ile yaptığınız alışverişlerde, kartınızın POS cihazının dışında, başka bir cihazdan geçirilmemesine dikkat ediniz.

Turistik bölgeler bu uygulamalar için en ideal yerlerdir. Bu yörelerde daha dikkatli olunuz.

Aylık ekstrelerin geleceği adresin güvenliğinden emin olunuz.
Yazarın Tüm Yazıları