‘Bankam ucuza mı gitti’ demem geleceğe bakarım

MEDYA önüne pek çıkmaya alışkın olmayan TEB Mali Yatırımlar Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çolakoğlu’yla bu kez TEB’in BNP Paribas’la ortaklığının ilk ürünü ‘Trade Center’ın tanıtımında biraradayız.

Ortaklık imza törenine gelemeyen BNP Paribas Yönetim Kurulu Başkanı Michel Pebereau da bu tanıtımda hazır. Önce Çolakoğlu ile konuşuyoruz:

- Bankanızın yüzde 50’sini satma kararında zorlanmıştınız. Ortaklığın üzerinden birkaç ay geçti. Bu evlilikten mutlu musunuz?

- Gayet iyi gidiyor. Mutluyuz.

- Bankanızın bağlı olduğu TEB Mali Yatırımlar’ın yüzde 50’sini 216 milyon dolara sattınız. Sizden sonra pazarda fiyatlar yükseldi. ‘Bankam çok ucuza gitti’ diye hayıflandınız mı?

- Bu işte geriye değil ileri bakmak lazım. Ben öyle yapıyorum. Ayrıca biz ilk kapıyı açan örnek olduk.

- BNP Paribas, banka satın almaları için 7 milyar Euro ayırdığını söylüyor. TEB’in kalan yüzde 50’sini de isterlerse verir misiniz?

- Aramızda yüzde 50 ortaklık sözleşmesi var. Ben zaten bankamı satmak üzere pazara çıkmamıştım. Hedefimde kalan yüzde 50’yi satmak yok. Ayrıca onlar da böyle bir taleple karşımıza gelmeyecekler.

- BNP Paribas’ın Türkiye’de yeni banka almasında rolünüz olacak mı?

- BNP Paribas, birlikte hareket etmemizi istiyor. TEB’i birlikte organik olarak büyüteceğiz. İnorganik büyüme için birlikte fırsatları değerlendireceğiz. BNP Paribas’tan aldığım parayı böyle değerlendireceğim.

Sonra Michel Pebereau’ya dönüyorum:

- TEB’e ortak olmaktan memnun musunuz?

- Kendimize Türkiye’de en uygun ortağı bulduğumuzu düşünüyoruz.

- 7 milyar Euro’nun ne kadarı Türkiye’de yeni banka alımına gelir?

- Ortağımızla birlikte bakıp fırsatları değerlendireceğiz.

- Ortağınızda kalan yüzde 50 hisseyi de almayı düşünüyor musunuz?

- Aramızda yapılmış anlaşma, verilmiş sözler var. Biz TEB’de sayın Hasan Çolakoğlu ile ortaklığı sürdürmeye kararlıyız.

Sohbetin bu noktasında Pebereau bana soruyor:

- Türkiye’de bankacılık sektöründe başka yüzde 50-50 ortaklık var mı?

- Evet... Koç Grubu ile İtalyan Unicredito, Koçbank’ı bünyesinde bulunduran Koç Finansal’da yarıyarıya ortak.

- İkili ortaklık bir derece daha kolay. Ancak üçlü ortaklık kolay yürümüyor. Nitekim böyle bir ortaklığı yakın zamanda bitirdik.

Michel Pebereau aynı zamanda Avrupa Bankalar Birliği Başkanı... Acaba Türk bankacılık sektörünü nasıl görüyor? Pebereau iyimser:

‘Türk bankacılık sektörü yaşadığınız büyük krizden sonra iyi toparlandı. Gerçekten çok modern ve kaliteli bankalarınız var. Sektör gelişmeye çok açık. Bizi Türkiye’ye çeken de bu özellik oldu. Gelişip büyüyecek bu pazarda yerimizi almak istedik.’

İki ortak ‘Bankacılık sektöründe yabancı bankalara sınır gelsin mi?’ sorusuna, ‘En iyisi serbest piyasa’ yanıtında buluşuyor.

TEB-BNP Paribas evliliği mutlu yürüyor, Türkiye ‘Ya yabancı bankalar sektöre hakim olursa’ tedirginliği yaşıyor...

Bunu aşmanın yolu gelen yabancıların Türkiye’ye yapacağı katkıdan geçiyor...

Dışişleri yolu açsın direk uçuşa geçeriz

ÖGER
Tours ile ETS’nin ortak olduğu Atlasjet, geçen gün Yunanistan’ın Mikanos adasına ilk seferini yaptı.

Başta Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger ve Genel Müdür Tuncay Doğaner olmak üzere bir günlük gezide herkesin izlenimi aynı: ‘Yunanistan bir kaya parçasını (ada için bu deyimi kullanıyorlar) müthiş pazarlıyor.

Tuncay Doğaner, uçak-otel dahil 349 Euro’dan başlayan fiyatlarla pazarlayacakları perşembe-pazar paketi için umutlu: ‘Öger Tours ile ETS gibi iki turizm devi bizim ortağımız. Müşteri sıkıntımız yok. Biz Yunan adalarına tarifeli uçuşa geçmek istiyoruz. Bu konuda görev Dışişleri Bakanlığımıza düşüyor. 1947’de Yunanistan’la imzalanmış ve sadece THY ile Olimpik Hava Yolları’na karşılıklı sefer hakkı veren anlaşmanın artık özel sektörün önünü de açacak şekle dönüşmesini bekliyoruz.

Vatandaşı otobüs fiyatına uçuran özel hava yolu şirketleri havada daha açık rekabet istiyor... ‘THY önümüzü tıkamasın’ mesajı veriyor...
Yazarın Tüm Yazıları