Bambaşka bir anket sonucu

AYDIN ve Uşak’a yaptığım seçim gezisi, daha önce Mersin ve Muğla havalisinde edindiğim izlenimler, gazete ve televizyonlarda yayınlanan seçim tahminlerinin epeyce hormonlu olduğu kanısı uyandırmıştı bende.

Millet AKP’nin yüzde 40-45 alacağına öylesine inandırılmış ki ben yüzde 30’un altına düşebileceğini söylediğim zaman budala muamelesi görüyordum. AKP geçen seçimde yüzde 34.2 oy aldı mı, aldı, peki bu oyun yüzde 4-5’i Saadet Partisi’ne gidebilir mi, gider. Ne oldu, yüzde 29-30.

Ben böyle hesaplar yaparken, 1982’den bu yana görmediğim, eski TRT’ci dostum Abidin Aydoğdu, TRT üzerine yayınladığım iki yazıma teşekkür etmek için bana telefon etti.

Abidin Aydoğdu, şimdi Siyasal Stratejik Araştırma Merkezi’nin başkanlığını yapıyormuş. SSAM, 22 Temmuz seçimleri için bir araştırma yapmış. Araştırma tarihi: 7-19 Haziran arası. Yöntem: Posta Kodlu Anket. Anket yerleri: 32 il ve 64 ilçe. Denek sayısı: 36 bin 844 kişi. Araştırma sahibi ve finansörü: Siyasal Stratejik Araştırma Merkezi. SSAM’nin yaptığı araştırmanın sorumluluğu kendilerine ait sayısal sonuçları ve yorumları şöyle:

* * *

AKP: Yüzde 26-29 bandında görünüyor. Varoşlar ve okumamış kesimlerden oy alıyor. 2002 seçiminde Kütahya’da 6-0, Erzurum’da 7-0, Konya’da 14-2, Kayseri’de 7-1 yapmış. 2007 seçiminde Kütahya’da 3, Erzurum’da 3, Konya’da 9, Kayseri’de 5 milletvekilliğinden fazlasını alması olanaksız. Sadece bu illerde 14 milletvekili kaybı var. Her ilde ortalama 2 milletvekilliği kaybedecek.

CHP:
1977 havasını 30 yıl sonra yakalamış. Yüzde 24-28 bandında görünüyor. 28’in üzerine çıkabilir. Bütün şehir merkezlerinde üniversite ve lise mezunlarının oyunu alıyor. Cumhuriyet mitingleri Baykal karşıtlarını birleştirmiş. Ayrıca, DSP ortaklığı yükseliş ivmesini hızlandırmış.

MHP: Baraj sorunu yok. Yüzde 14-18 bandında. Özellikle İç Anadolu bölgesinde müthiş bir patlama yapmış. Ankara, İstanbul ve İzmir’de yüzde 10-13 bandına oturursa, ülke genelinde yüzde 20’yi geçebilir.

DP:
Soru işaretleriyle dolu bir durumu var. Sorunu Ankara, İstanbul ve İzmir. Yüzde 8-11 bandında gidip geliyor.

Genç Parti: Stratejisini neyin üzerinde kurduğu belli değil. Boş vaat ve laf. Çaresiz ve umutsuzların ilgisini çekiyor. 8-11 bandında gidip geliyor.

Saadet Partisi:
Yüzde 5-8 bandını zorluyor. Oylarının yüzde 80’ini AKP’den alıyor.

İşçi Partisi:
Araştırmanın flaş partisi. Yüzde 3-5 bandına yükselmiş. Ulusalcıların, ABD ve AB karşıtlarının oyunu alıyor. Yüzde 10 barajı olmasaydı kuşkusuz daha yüksek oy alırdı.

Bağımsızlar:
27-32 arasında milletvekili çıkartıyorlar. Mesut Yılmaz Rize’de rekor kıracak.

* * *

Siyasal Stratejik Araştırma Merkezi’ne göre bu araştırmanın dört net sonucu var.

1) AKP tek başına iktidar olamaz.

2) CHP ile MHP’nin koalisyon yapması çok büyük olasılık.

3) TBMM açıldıktan sonra AKP, cumhurbaşkanlığı seçiminin rövanşını almaya kalkarsa yeni hükümetle yeni seçime gidilir.

4. AKP; CHP ve MHP’nin arkasında üçüncü parti olursa kimse şaşırmasın.
Yazarın Tüm Yazıları