Balık yandaşı otlar

Denizlerin deryaların gözbebeği sevgili balık.

Haberin Devamı

Ona yakışan otlar da denizler deryalar kadar engindir kanımca.

Bugünkü yazımda bunların sadece birkaçından dem vurabileceğim.

Öncelikle ulu çınara çok yakın bulduğum defne ve onun gururlu yaprakları geliyor aklıma. Turşularda, et yemeklerinde, hatta tahıllarla yaptığımız yemeklerde kullanabileceğimiz defne yaprağını ben en çok balığa yakıştırırım. Ancak, her daim yapraklı olan bu ağacın sadece “tatlı defne” denen türünün yapraklarının yenebileceğini, diğer defne türlerininse zehirli olduğunu belirtmekte fayda var.

Ferahlatıcı tadı ve hazma yardımcı özelliği ile özellikle çayını içmeye meyilli olduğumuz nane de benim balığa yakıştırdığım otlardandır.

Az acı tadı ve yoğun aromasıyla etlere sıkça konan adaçayını bir de balıkla denemenizi tavsiye ediyorum.

Kekikle aynı aileden olan mercanköşkü hoş aroması ile kendini tüm Ege ve Akdeniz’e sevdirmiş bir ot olup keskin ve yoğun aromasına rağmen, kuru ya da taze olarak, balığa yakıştırdığım otlardan biridir.

Etler söz konusu olduğunda benim için vazgeçilmez olan biberiyeyi balığa da yoldaş yapabilirsiniz. Biberiye çalılıklarını tanımanızı ve dost olmanızı hem etler hem de balık için tavsiye ediyorum. Bu saydığım otlar balıkla pişebilecek olanlar. Bir de balığın yanında çiğ olarak yenebilecek olanlar var tabii. Dereotu, roka, kırmızı soğan, daha neler neler...

Haberin Devamı

Pekmezli su muhallebisi

YAPILIŞI

Haytalyayı yapmak için; süt, buğday nişastası ve vanilyayı orta boy bir tencereye koyun. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.

Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Kenar uzunluğu yaklaşık 25 santim olan kare bir cam kabın içini suyla ıslatın. Pişirdiğiniz su muhallebisini kaba boşaltın. Kaşığın tersiyle üzerini düzeltin ve buzdolabında en az 1 gece bekletin.

Diğer taraftan, şurubu hazırlamak için; pekmez ve suyu geniş, derin bir kapta karıştırın. Buzdolabında iyice donan haytalya muhallebiyi çıkarın. Bıçakla kenar uzunluğu 3 santim olan kareler halinde kesin.
Muhallebi dilimlerini spatula yardımıyla kabından alıp pekmezli suyun içine aktarın. Buzdolabında bekletip, ufak cam kaselerde veya kup bardaklarında servise sunun.

Haberin Devamı

Muhallebi (haytalya) için;
· 1 litre süt
· 5,5 tepeleme çorba kaşığı buğday nişastası
· 1 paket vanilya
Şurup için;
· 1 su bardağı pekmez
· 3 su bardağı su

Yazarın Tüm Yazıları