Babası kansere yenik düşünce kordon kanı bankası kurdu bir çocuk hayata tutundu

DEMSA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, abisi Ömer Sabancı ile ortak olduğu Densa Denizcilik’in 106 bin tonluk yeni tankerinin denize indirildiği Güney Kore’de cep telefonundan Hürriyet’te o günlerde yayınlanan bir haberi gösterdi:

Haberin Devamı

- Kendi kordon kanı hayata bağladı...
2.5 yaşındaki Süleyman Cengiz Eminoğlu’na çocukluk kanseri olarak tanımlanan nöroblastoma hastalığı teşhisi konulmuş, kemoterapiyle küçültülen kist, ameliyatla alınmıştı. Doktorları, sorunun tümüyle çözümü için “kök hücre tedavisi” önermişlerdi. Söz konusu “kök hücre”, Süleyman Cengiz Eminoğlu’nun nir kordon bankasında saklanan “kordon”undan sağlanmıştı.
Demet Sabancı Çetindoğan, haberde yer almayan bir ayrıntının altını çizdi:
- Süleyman Cengiz Eminoğlu’nun kordonu, Demsa Holding çatısı altındaki Onkim adlı kordon bankamızda saklanıyordu. Bu yöntemle tedavi Türkiye’de ilk kez gerçekleşmiş oldu. Dünyada ise 8’inci vaka olarak kayıtlara geçti.
Ardından kordon kanını saklamanın, kök hücre tedavisinin gerekliliğini savundu:
- Dünyada da, Türkiye’de de kök hücre tedavisi, kordon kanı saklama olayı tartışılıyor. Ancak, bu son operasyon bebeklerin doğumdan sonra saklanan kordon kanının, daha sonra hayat kurtarabildiğini ortaya koydu.
Eşi Cengiz Çetindoğan’la birlikte temellerini attıkları Demsa Holding’in Onkim’i neden kurduğuna döndü:
- Babam Hacı Sabancı’yı kanserden kaybetmiştik. O dönemde kordon kanı bankası ve kök hücre üzerinde çok durdum. Sonra bu işe girdik.
- Kordon kanı sizinki gibi bir bankada ne kadar süreyle saklanabiliyor?
- Sağlık Bakanlığı, süreyi 15 yılla sınırlamış durumda. Uzmanlar, kordon kanının daha uzun süre korunabileceğini savunuyor.
- Sizin bankada kaç kişinin kordon kanı var?
- 3 bin 700 kişiye ulaştık.
Bebeklerin göbek bağının doğumdan sonra çoğunlukla toprağa gömüldüğünü anımsattı:
- Kordon, inanılmaz bir değer taşıyor. Lütfen atmayın, toprağa gömmeyin. Bir kordon bankasında saklayın.
Madem Süleyman Cengiz Eminoğlu kendi kordon kanıyla hayata tutundu, sağlığını yakından izleyelim.
Onun yaşam kalitesi, kök hücre tedavisiyle ilgili tartışmaların yönünü belirlemede rol oynayacak.

Haberin Devamı

Babası kansere yenik düşünce kordon kanı bankası kurdu bir çocuk hayata tutundu

Haberin Devamı

RTÜK, alışveriş kanalı rotasını çizdi bize izinleri sonra verdi

DEMET Sabancı Çetindoğan, Güney Kore’ye Densa Alligator adlı yeni tankerin denize indirilmesi töreni için gitmişken, Seul’de CJ O Shopping’in merkezine davet etti. Grubun Başkan ve CEO’su Harri Hae-Sun Lee’yi şöyle tanıttı:
- Sayın Lee, şu anda Samsung’un sahibi olan aileden. Ayrılıp CJ Group’u kurmuş ve alanında bölge devi olmuş.
- CJ O Shopping’le Mediasa adlı şirketiniz MCJ’yi kurararak TV’den alışveriş işine girmiştiniz. Memnun musunuz?
- Bu yılı 10 milyon dolarlık ciroyla kapatırız. Birkaç yılda 30-40 milyon dolara çıkar.
- 2013 için 30 milyon dolarlık hedef koymuştunuz. Neden tutmuyor?
- Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), alışveriş kanalıyla ilgili düzenleme yapma gereği duydu. Alışveriş kanalının aynı zamanda sürekli reklam yaptığının dikkate alınması gerektiğini söylediler. Farklı bir frekans bedeli belirlediler.
Bu süreç 5 ayı buldu. İşe geç başlamış olduk.
24 saat ürün satışına dönük yayın yapan TV kanalı ne kadar izlenir?

Haberin Devamı

O yazında sevmediğim bazı noktalar vardı

MALATYA Valisi Vasip Şahin’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan onuruna Ramada Plaza Altın Kayısı Hotel’de verdiği akşam yemeğindeyiz. Yemekte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala var.
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, evinde hazırlattığı içli köfte, kiraz yaprağı sarması gibi Malatya lezzetlerini Başbakan ve konuk bakanlara sunarken, Enerji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, AK Parti Milletvekili Cemal Akın, Ömer Faruk Öz, partinin kurucu kadrosundan Serap Yaşar ve kentin Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin ev sahipler arasında yerini almış. Konuklar arasında AK Parti Elazığ Milletvekilleri Sermin Balık, Zülfü Demirbağ, partinin ombudsmanı Ethem Sancak da dikkatimi çekti.
Başbakan Erdoğan, kentte düzenlenen mitinge katılım ve ilgiden memnuniyetini dile getirirken Binali Yıldırım bana döndü:
- Sen Ömer Sabancı, oğlu Hacı Sabancı ve Demet Sabancı Çetindoğan ile birlikte Güney Kore’ye gittin değil mi?
- Densa Alligator adlı 106 bin tonluk tankerin denize indirilme töreni için gitmiştik.
- Oradan yazdığın yazıda sevmediğim şeyler vardı. Gemilere Türk Bayrağı çekilmesini kötülemişler. Oysa Türkiye atık beyaz bayrağa sahip.
- Beyaz bayrağa rağmen hâlâ dünyada imajımızın tam düzelmediğini belirtiyorlar.
- Kreditörler abartıyor.
Bakan Yıldırım’ın penceresinden durum böyle.

Yazarın Tüm Yazıları