Ayşe'nin gözlüğü

Ayşe ARMAN
Haberin Devamı

Kadınlar böyledir

Kadınlar karmaşık yaratıklardır.

Demek istiyorum ki, anlamaya bile çalışmak nafile bir çabadır.

Dolayısıyla 37 yaşında olan ve aşağıda sıraladığı özelliklerin ‘‘Kadınları, kadın yapan’’ özellikler olduğunu ısrarla vurgulayan, yer yer bence doğru tespitlerde bulunan, küt diye 20 maddelik bir liste sıralayan, Ç.'nin bana neden böyle mektuplar yolladığını bilmiyorum.

Bazen kadınlar da, kadınları anlamakta zorlanabilir!

Ama kendisini ilgiyle izliyorum.

Bu arada, yirmi maddelik listesini yolladığı tek kişi ben değilimdir, ben de kadınım, bilirim bu numaraları, yutmam, ona yetmemişimdir, ‘‘Bunun sağı solu belli olmaz, çoğaltıp, başkalarına da yollayayım!’’ demiştir.

Benim için mahsuru yok.

Çünkü Ç. ve Ç. gibiler hayret ve hayranlıkla izlediğim yeni ‘‘okur tipi’’. Kelimenin iki anlamıyla da hem ‘‘okur’’ hem ‘‘yazar’’ onlar.

Yani aklına eserse, canı isterse yazar ve yollar da!

Yazdıklarının bir günlük köşe yazısı olacağından emindir. Sezgileri kuvvetlidir. Ama çoğunlukla canı sıkkındır. Hep birilerine kızgındır. Biliyor musunuz, benim de onu üzmeye hakkım yok! Buyrun Ç.'nin mektubunu birlikte okuyalım:

*

1. Kadınlar birlikte olmaktan çok hoşlanır! Demek istiyorum ki, tersi kesinlikle palavradır, kadınlar yalnızlığa tahammül edemez.

2. Mesela on kadın birlikteyse, birbirlerinden gerçekten hoşlananların sayısı taş çatlasa iki ya da üçtür.

3. Diyelim ki, birisi o topluluktan ayrıldı. Diğerleri hemen onu çekiştirirler. Bunu hepsi büyük bir zevkle yaparlar! Ne menem yaratıklar olduklarını hepsi gayet iyi bildikleri için de, her zaman bu kendilerine de yapılır diye korkarlar.

4. Eğer on çift birbiriyle ailece görüşüyorsa, mesela gezilere falan birlikte gidiliyorsa, en az dört çift bir başka eşten fazlaca hoşlanıyordur. Bu arada, elbette ki, en az iki çift diğer eşlerle muhakkak gizlice flört ediyordur. Aldatılan eşin haricinde bunu herkes biliyor ve dedikodu yapıyordur!

5. Eşinin aldattığından tek şüphelenen aslında aldatılmayan eştir.

6. Kadınlar bir başka kadının kendilerinden akıllı ve başarılı olduğu zor da olsa kabul ederler, ama eğer bir başka kadının güzel ve çekici olduğu söylenirse, onu en aşağılık sözcüklerle yerin dibine batırırlar. Ve bu konuda diğer tüm kadınlar, ister inanın ister inanmayın hemfikirdir.

7. Bazı kadınlar her nasılsa, tüm arkadaş kocalarının baştacıdır. Aslında onlar, genelde topluluğun en rahat, en keyifli, en çekici ve en güzel dekolteli kadınlarıdır. Onlar bunun için bir şey yapmaz. Ama tüm erkekler -istisnaları bir tarafa bırakırsak- aslında zaten tek tip kadından hoşlanırlar: Rahat, çekici, keyifli ve güzel memeli!

8. Kocalarını kıskandıkları kadından gizli bir şekilde öç almak için, kadınlar, o kıskandıkları kadınların kocalarına sarkarlar. Ama adam genelde hayatından o kadar memnundur ki, -yine istisnalar hariç- ondan hiç iş çıkmaz.

9. Kadınlar elalemin yanında çocuklarını sürekli methederler. Evdeyse sürekli hırpalarlar. Çocuk dışarıda annesinin anlattığı çocuğun kendisi olduğunu çok geç anlar.

10. Onların çocukları aptal ve haylazdır (gerçekte aptal ve serseri olsalar da!). Son derece sünepe ve silik olan oğulları, annelerine göre sevecen ve yaratıcıdır, aynı şekilde nedense hiperaktif ve ruh hastası değil, hep ama hep fırlama ve aşırı yeteneklidirler!

11. Kadınlar okumayı severler. En çok Ahmet Altan ve Orhan Pamuk okurlar. Üstelik Ahmet Altan'ı yakışıklı, Orhan Pamuk'u da karizmatik bulacak kadar çaresizdirler.

12. Kadınlar, kadını anlatan erkeğe taparlar. Hep o ‘‘anlatılan’’ kadın olmayı düşlerler.

13. Kadınlar hep kendilerine benzeyen bir erkek ararlar. Ama onlar eşcinseldir. Eşcinsellerle arkadaş olabilirler ve erkekleri çekiştirebilirler ama bu çok az rastlanan bir durumdur. Zaten eşcinseller ortada genellikle sapına kadar erkek gibi dolaşır ve öyle davranırlar.

14. Kadınların diğer kadınlar için giyindiği yalandır. Bal gibi erkekler için giyinirler. Diğer kadınlar için en fazla takı takarlar.

15. Tüm kadınların kendilerini çok güzel buldukları özel bir duruşları, gülüşleri, bakışları vardır. Bunu kocalarına artık yapmazlar. Akıllı kocalar bunu bilir ve karıları bu numarayı çektiğinde bir başkası için olduğunu anlarlar. Aptalları? Onlar bu numarayı yer, daha fenası kendisi için zanneder.

16. Kadınların arasında hep bir rekabet vardır. Kendisine çok güvenen bir kadın bile rekabetin dışında kalmayı zor başarır.

17. Tüm kadınlar bir yerlerini göstermeyi severler. Göstermiyor gibi davranıp göstermeyi daha da çok severler! Erkekler buna bayılır, bu oyun böyle sürer gider.

18. Kadınlar annelik gibi ‘‘ulvi’’, eş olmak gibi ‘‘ahlaki’’ bir görev yerine getirmeyi o kadar abartırlar ki, kendilerinin istekleri ve arzularını tümüyle ıskalarlar ve bunun acısını çocuklar ve eşlerden sonra çıkarırlar.

19. Kadınlar aralarında kocalarını çok çekiştirirler.

20. Onları her açıdan yerin dibine batırırlar. Ama sonra toplulukta kollarına girip, gülücükler saçarlar.

HAMİŞ: O zaman bir tane de ben ekliyorum, 21) Kadınlar zaman zaman çok acımasızdır!

Yazarın Tüm Yazıları