Aydın Candabak: 1.119.884 genç ne olacak?

Aydın CANDABAK
Haberin Devamı

BİRBUÇUK milyona yakın genç, kaderlerini belirleyecek bir sınava tabi tutuldu. ÖSS dün, Türkiye'de 144 ve KKTC'de 1 olmak üzere 145 merkezde yapıldı.

825'i özürlü, 301'i asker, 582'si hükümlü ve tutuklu, toplam 1 milyon 414 bin 820 aday yarıştı.

Geçen yıl yaşanan soruların çalınması skandalından ders alınmış olacak ki, soru kitapçıklarının naklinden, salonlara dağıtımına kadar çok ciddi ve sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Geçen yılın hırsızları hálá sır ama, bu yıl işin sıkı tutulması sevindirici bir gelişme.

Soru kitapçıklarıyla sınav evrakı, geçen hafta içinde 45 hat üzerinden kapalı kamyonlarla, güvenlik görevlileri ve nakil kuryeleri eşliğinde sınav merkezlerine ulaştırıldı.

Bu evrak, sınav merkezlerinde sınav günü sabahına kadar, sınav merkezi yöneticileri, koruma kuryeleri ve güvenlik güçlerinin işbirliği ile koruma altına alındı.

Sınavın güvenli bir ortamda kurallarına uygun olarak yapılabilmesi için İçişleri Bakanlığı her türlü önlemi aldı. Sözgelimi İstanbul'daki sınav merkezlerinin güvenliği, emniyet müdürü statüsünde görevlilerce sağlandı.

*

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Dr. Fethi Toker, sınav öncesinde yaptığı açıklamayla, geçen yıl türban konusunda yaşanan karmaşanın tekrarlanmasını önledi.

ÖSYM, geçen yıl sorumluluk almaktan kaçmış, türbanlı adayların sınava alınıp alınmamasını, salon başkanlarının inisiyatifine bırakmıştı.

Bu yıl açık yüreklilikle çıkıp, ‘‘kimliğini ispat etmesi’’ koşuluyla adayların sınava alınacaklarını önceden duyurdular.

Geçen yıl yaşanan ortaöğretim başarı puanı karmaşasının da bu yıl çözüldüğü anlaşılıyor. Başkan Toker, Milli Eğitim Bakanlığı'yla yapılan çalışma sonucu, okulların elektronik ortamda, öğrencilerin diploma notlarını ÖSYM'ye aktaracaklarını açıkladı.

Böylece adaylara, ortaöğretim başarı puanlarının katıldığı ÖSS puanları bildirilecek. Adaylar üniversite tercihlerini, ortaöğretim başarı puanı eklenmiş ÖSS puanını bilerek yapabilecekler.

*

Devlet, vakıf, KKTC üniversiteleri ve GATA dahil olmak üzere, tüm yüksek öğretim programlarına yerleştirilecek öğrenci sayısı, 294 bin 936.

Geçen yıla göre, kontenjanlarda 30 bine yakın artış var.

Ancak buna rağmen, sınava girecek her 5 adaydan ancak 1'i üniversite kapısından adım atabilecek.

Geriye kalanlar ?..

Yani, 1 milyon 119 bin 884 genç ne olacak?

‘‘Seneye inşallah’’tan başka şeyler olmalı.

Onları kaldırımlara, kahve köşelerine ve umutsuzluk girdabına mahkum etmek, ülkeye ve topluma pahalıya patlar.

Onun için, özellikle hükümetin ciddi ve fonksiyonel projeler üretmesi gerekiyor.

Meslek sahibi olmak isteyenlere, kısa süreli kurslar olabilir belki.

İş kurmak isteyenlere kredi sağlanabilir.

*

Sivil toplum örgütleri de kolları sıvamalı. Bu gençlere hem kapılarını açmalı, hem yararlanmanın imkanlarını araştırmalı.

Sadece gençler için değil, Türkiye ve toplum için yapmalı.

Hemen...

Vakit kaybetmeden.

Yazarın Tüm Yazıları