Avşa Adası’nda doğdu, Paşalimanı’na yöneldi

İLK denemelerini dedesi Mustafa Hilmi Bayındır’ın yapması sonrasında Avşa Adası’ndaki bağlarını 2000’li yıllarını başından itibaren iddialı hale dönüştüren Alp Törüner, Büyülübağ’la butik şarapçılıkta adını duyurmasının ardından 1.5 yıl önce NTV’deki yemek programlarıyla tanınan Vedat Milor’un kapısını çaldı:

Haberin Devamı

- Avşa Adası’ndaki Büyülübağ Şarapçılık tesislerindeki üretimim 200 bin şişe dolayında. Senin adınla bir seri üretmek istiyorum, var mısın?
Alp Törüner, Milor’dan olumlu sinyali alınca asıl can alıcı soruyu ortaya attı:
- Senin adınla 50 bin şişelik üretim planlıyorum. Büyülübağ’ın daha üstünde bir segment mi olsun yoksa tüketiciye daha yakın bir düzey mi düşünürsün?
Milor, fazla düşünmeden kararını verdi:
- Benim toplumda bir kredim oluştu. Bu krediyi şarabı sevdirmeye dönük kullanmak isterim. Bu nedenle Büyülübağ’dan bir alt segment olsun.
Bunu söylerken kafasındaki şarabı şöyle tanımladı:
- Kız arkadaşına benim adımı taşıyan şarabı ısmarlayan bir erkek, “Vedat Milor yüzünden kız arkadaşım beni bıraktı” gibi bir duruma düşmemeli. Üreteceğin seriyi o titizlikte düşünmelisin.
Bir de şu kuralı koydu:
- Vedat Milor serisini meşe fıçıyla makyajlamanı istemem. Bekletme döneminde meşe fıçı kullanma lütfen.
Alp Törüner, böylece Avşa Adası dışında, aldığı üzümlerle 50 bin şişelik üretim için kolları sıvadı. Kupajları yaparken Vedat Milor’u da Avşa Adası’na davet etti:
- Gel, kupajları yaparken birlikte karar verelim. İlk tadımları da yapar, ona göre onayını verirsin.
Alp Törüner bu işe giriş öykülerini anlatırken Milor araya girdi:
- Şarabı beğenmediğim takdirde “Etikete benim adımı koyma” deme hakkım var.
- Büyülübağ’ın üretimi böylece 250 bin şişeye çıktı sanırım. Bağlarınızda bir genişleme oldu mu?
- Biz bağlarımızı adım adım büyütmeyi seçtik. Şu anda 200 dönümü geçmiş durumdayız. En son 20 dönüme daha bağ diktik.
- Daha genişleme planınız var mı?
- Avşa Adası’nda arazi fiyatları çok yükseldi. Bir de Ada’da turizm planları da öne çıktı. Bu nedenle hemen yakındaki Paşalimanı Adası’nda da bir miktar bağ oluşturma yönünde adım attık.
- Oradaki yerinizin büyüklüğü ne kadar? Paşalimanı’nın belirgin özel bir üzümü var mı?
- 100-150 dönüm kadar yerimiz oluştu. Paşalimanı’nda da Adakarası üzümü var. Biz Avşa’ya yerleştikten sonra Adakarası üzümü üzerinde epey çalıştık. Şimdi Adakarası üzümü belirli bir noktaya geldi. Değeri de yükseldi.
Alp Törüner’i ilk tanıdığımda 4 milyon dolar yatırdığı “yer çekimi kuralı” ile çalışan fabrikasından çıkardığı Büyülübağ ürünlerini vitrine yeni koymuştu.
Törüner, Büyülübağ’la Avşa Adası’nın adını bütünleştirmeyi başardı, şimdi sıra Paşalimanı Adası’na geldi...
Bakalım oradan elde ettiği üzümlerle üreteceği şarapta aynı başarıyı yakalayacak mı?

Haberin Devamı

Çikolatadan Süleymaniye Camisi yaptı Yavaşça’yı da ağlattı

Haberin Devamı

PELİT Pastaneleri ve Çikolata Fabrikası’nın patronu Selahattin Ayan, geçenlerde Türk sanat müziğine eserleriyle damgasını vurmuş Alaeddin Yavaşça’yı fabrikasına davet edip doğrudan kendi çalıştığı atölyeye yönlendirdi.
Alaeddin Yavaşça, Pelit’in fabrikasında Selahattin Ayan’ın çikolatadan yaptığı eserler arasında kendi büstünün de yer aldığını görünce duygulandı, ağlamaya başladı:
- Selahattin Bey, bu büst benim için büyük sürpriz oldu. Bir tane de evime götürmem için yapar mısın?
Geçenlerde bir pazar günü Pelit Fabrikası’nın girişindeki restoranda Nuryıldız’ın patronu Şahin Nalbant’ın kahvaltı davetinde buluştuk. Masada Muammer Şahin, Yusuf Kenan, Nuri Tuna, Nurkan Nalbant ve eşleri de vardı.
Selahattin Ayan, Alaeddin Yavaşça’ya yaptığı sürprizi anlatınca birlikte atölyesine çıktık. Süleymaniye Camii’nin minyatürünü de çikolatadan yapmış, başka eserleri de
serisine katmak üzere çalışmalarını hızlandırmıştı:
- İstanbul’daki tarihi eserleri, Alaeddin Yavaşça gibi değerli büyüklerimizin büstlerini çikolatadan yapıyorum. Belirli bir sayıya ulaştıktan sonra bunları sergilemeyi düşünüyorum.
Pelit Fabrikası’na eserleriyle damgasını vuran İsmail Acar araya girdi:
- Selahattin Usta’ya bu eserler üzerinde çalışırken rehberlik yapıyorum.
Ayan, Galata Kulesi ve Beyoğlu’ndaki tramvayın çikolatadan minyatürlerini de gösterdi:
- Bunların daha küçük modellerini pastanelerimizin vitrinine de koyacağız. Çocuklarımız çikolata sayesinde tarihi ve kültürel varlıklarımızı daha iyi tanısın istiyorum.

Haberin Devamı

Zeytin ve zeytinyağı üretimine de giriyor

BÜYÜLÜBAĞ Şarapçılık’ın kurucusu Alp Törüner, Avşa Adası’ndaki zeytin ve zeytinyağı üretimine dikkat çekti:
- Ada’nın zeytini de güzel, elde edilen zeytinyağı da. Avşa Adası’nın adını bu alanda da hak ettiği yere taşıyacak birşeyler yapmayı planlıyorum.
- Kendi markanızla zeytin ve zeytinyağı mı üreteceksiniz?
- Evet, bu konuda hazırlıklarım var.
- Şarabınızın markası Büyülübağ olduğuna göre zeytinyağına da “Büyülüyağ” mı diyeceksiniz?
- Neden olmasın?

Yazarın Tüm Yazıları