ATM fareleri şimdi de emeklilere göz dikti

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

ATM makinelerini mesken tutan dolandırıcılar, şimdi de şube önlerinde kuyrukta beklemeden maaşlarını kartla çekmek isteyen emeklilere göz dikti. Dolandırıldığını anlayan emeklinin mesai saatleri dışında kartı iptal ettirmesi oldukça zor. Bu da, mesai saatleri dışında kartı iptal edecek yetkiliye kolay ulaşılamamasından kaynaklanıyor.

EMEKLİLER, otomatik para çekme makineleri sayesinde, banka şubelerinde saatlerce kuyruk beklemek zorunda kalmıyor. Bu makineler aracılığıyla üç aylıklarını günün her saatinde çekebiliyor, havale yapabiliyor hatta, faturalarını kolaylıkla yatırabiliyor.

Ayrıca, ATM'lerdeki 200 milyon liralık günlük çekme limiti, emekliler için uygulanmıyor. Üç aylıklarının tamamını bir seferde çekebiliyorlar. Böylece maaşlarını alabilmek için defalarca bankaya gitmek zorunda kalmıyorlar.

Ancak, tüm bu kolaylıklar bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Otomatik para çekme makinelerini mesken tutan ATM fareleri, şimdi de bu kolaylıklardan yararlanmak isteyen emeklilere göz dikti. Bunda da emekli kartlarında, günlük para çekme limitinin uygulanmaması önemli rol oynuyor. Emekliler dolandırıldığını anlayıp, kartlarını iptal ettirene kadar, üç aylıklarının tamamı çoktan çekilmiş oluyor.

KART SIKIŞTIRMA

ATM farelerinin en yaygın uyguladıkları yöntemlerin başında kart sıkıştırma geliyor. Bu yöntemi de dolandırıcılar, genellikle hafta sonları ve mesai saatleri dışında uygulamaya koyuyorlar. Bunun da nedenini, kapalı olduğu için banka şubelerinde emeklilerin danışıp, yardım isteyebileceği bir görevlinin bulunmaması oluşturuyor. İlk önce çete elemanlarından biri ATM'nin bulunduğu kabine giriyor ve ATM ekranında kartın takıldığı bölüme kağıt sıkıştırarak yuvayı daraltıyor.

Ardından makinenin yanında bulunan ve müşteri hizmetleri birimiyle temas kurulmasını sağlayan telefonun açma kapama mandalına sakız yapıştırıyor. Böylece telefon kullanılmak istenildiğinde ahize mandalı kalkmıyor ve müşterinin hat alması engelleniyor. Hat alınmadığı için de bankanın müşteri hizmetleri birimine ulaşması mümkün olmuyor.

Bu işlemleri yapan çete elemanları hemen ATM kabininden çıkarak, ağlarına takılacak bir emeklinin gelmesini bekliyor. Bu sırada emekli geliyor, kartını ATM makinesinin kart haznesine takıyor. Bunun üzerine ATM, uyarı mesajı veriyor ve kart haznede sıkıştığı için kapanıyor. Tam bu sırada ATM kabininden içeriye dolandırıcılardan biri giriyor. Emekliye, yardım bahanesiyle hemen dört rakkamlı şifresini yazmasını söylüyor. Emekli yazarken de göz ucuyla şifreyi öğreniyor. Emekli çaresizlik içinde şubeden ayrılırken, dolandırıcılar da bir cımbız aracılığıyla kartı hazneden çıkarıyor ve en yakın ATM makinesine koşuyor. Herhangi bir limit olmadığı için de emeklinin üç aylığının tamamını bir kalemde çekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları