Atina’nın 800 milyon euro’luk cennet koyu nasıl adım adım Türkleşiyor?

St.Tropez’yi, Monako’yu boş verin. Dünya jet sosyetesinin yeni merkezi Atina’nın meşhur Asteras Koyu’nda kuruluyor.

Haberin Devamı

Hem de Ferit Şahenk önderliğinde! Atina’nın en ‘cennet’ bölgesi her an Türk istilasına maruz kalabilir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra, iki yıldır Yunanistan’ın gündeminden hiç düşmeyen bir Türk daha var: Ferit Şahenk.
Yunan ortaklarıyla birlikte Atina’da Flisvos, Pire’de Zea, Korfu Adası’nda Guva, Lefkada Adası’nda da Lefka marinalarının patronu Doğuş Grubu, çoğu Birleşik Arap Emirlikleri’nden olan ortaklarıyla birlikte Yunan başkentinin tartışılmaz en güzel koyunun artık yeni sahibi.
İstanbul’un güzelliğinde Boğaz’ın önemi neyse Atina’nın güzelliğinde, İstanbullu Rumların yaşadığı Paleon Faliron semtinden Varkiza’ya kadar uzayan yaklaşık 20 kilometrelik sahil şeridinin önemi de aynı!
Peki ya Boğaz’ın en güzel noktası? İstinyeli olarak “memleketim” desem Arnavutköy ile Bebek arasındaki Akıntıburnu’na, Yeniköy ile Tarabya arasındaki Kalender’e haksızlık etmiş olurum. Buna karşı, Atina sahilinin en güzel yerini kimseye haksızlık ve tereddüt bile etmeden rahatlıkla söyleyebilirim: Vuliagmeni semtinde Astir Palas otellerinin bulunduğu, sahil şeridinde adeta gizli bir yarımada şeklindeki Asteras Koyu.
Bu cennet parçasının Yunan halkında yaygın adı ‘Fransız Rivierası’dır. Apayrı bir dünya sanki. Güneşin batışı da açık denizin manzarası da bir başka buradan.
Devletin işlettiği ve hisselerinin büyük bir bölümü Türkiye’de Finansbank’ın sahibi National Bank Of Greece’in (NBG) portföyündeki 112 bin metrekarelik alanda üç ayrı binadan oluşan Astir Palas otelleri, bungalovları ve küçük marinasıyla birlikte, malum ekonomik kriz nedeniyle, özelleştirme programı çerçevesinde satışa çıkarıldı.

COTE D’AZUR’UN PABUCU DAMA

Tam 380 milyon euro değer biçilen ‘Atina Riviera’sı ihalesini, 400 milyon euro veren Doğuş Grubu ile Abu Dabi, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Lübnanlı yatırım şirketlerinden olan ‘Jermyn Street Real Estate Found IV LP’ konsorsiyumu kazandı. Diğer iki aday en fazla 310 milyon euro verebildi.
Yunan medyası geçen hafta Doğuş Grubu’nun konsorsiyumdaki payının yüzde 15 olduğunu yazdı ama perşembe günü ülkenin en büyük gazetesi Ta Nea’da ‘Türk şirketinin payı 135 milyon euro ile yüzde 33.7’ diye okudum. Yani Doğuş Grubu konsorsiyumun en büyük ortağı.
Jermyn Street’in bu cennet parçası için projeleri, neredeyse ihaleyi kazandığı paranın bir o kadarını da inşa çalışmalarına yatırmak. Toplam yatırımın 1 milyar euro’yu bulabileceği ileri sürülüyor.
Astir Palas otellerinden ikisi Arion ve Nafsika, baştan sona restore edilerek 7 yıldızlı otellere (Atina’da 7 yıldızlı otel yok) dönüştürülecek. Üçüncü otel Afroditi ise yıkılarak yerine her biri bin metrekarelik değeriyse 30 milyon euro’dan başlayacak saray yavrusu 15-20 villa inşa edilecek. Bungalovlar ve marina da baştan sona yenilecek.
Hedef, dünya jet sosyetesi için yeni bir ‘merkez’ oluşturmak, Cote d’Azur’un pabucunu dama atmak.
‘Asteras Koyu’ için imzalar önümüzdeki şubat ya da mart aylarında atılacak. Komünist Partisi’nin (KKE) genel olarak özelleştirmeye, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisinin de kendi deyişiyle ‘Asteras Koyu’nun Türkleştirilmesine’ itirazları var. Vuliagmeni Belediyesi ise ‘Çevre hassasiyeti çerçevesinde mücadele’den söz ediyor. Ayrıca Asteras Koyu’nun sadece arazi olarak gerçek değerinin 800 milyon euro ettiğini ve yarı fiyatına satıldığını söyleyenler de çıktı. Yunanistan’da bugüne kadar en büyük özelleştirme Spor-Toto (OPAP) teşkilatının yüzde 33 hisselerinin Macar-Yunan ortaklığında bir konsorsiyuma yaklaşık 650 milyon euro’ya satılmasıydı. İkinci büyük özelleştirmedeyse Doğuş Grubu’nun damgası var.
‘Asteras Koyu’ son yıllarda biraz kaderine terk edilmişti sanki. Artık 2-3 yıl içinde dünyanın en lüks tatil merkezlerinden biri olacağına eminim.

Yazarın Tüm Yazıları