Atina’da Osmanlı saatleri

Vakit nakit olduğuna göre, vaktin tartışılmaz kanıtı bir saatin değeri nedir?

Eğer bu saat 19. yüzyılın sonlarından bir Vacheron Constantin, 18. yüzyılın ikinci yarısından bir Jean Broquet Savmur ya da aynı yüzyılın ikinci yarısından bir George Charlie ise ne paha biçilmeli?

Atina’da, tarihi Akropolis mabedinin eteklerinde üç katlı neoklasik bir binada barınan Lalaunis Müzesi’nde sergilenen 340 cep saati bu sorulara yanıt arıyor.

Böyle bir serginin açılması fikri üç yıl önce doğdu. Önce slogan belirlendi: "Ninenin sandığını aç ve o saati bulup bize getir." Sonra slogan kulaktan kulağa yayıldı. Kısa bir süre içinde üç binden fazla cep saati toplandı. Ardından uzmanlar bu saatleri tarihi, sosyal ve ticari kriterlerle mercek altına aldılar. Sonuç göz kamaştırıcıydı.

Lalaunis Müzesi’ndeki sergide "Osmanlı pazarı" için imal edilmiş cep saatleri ayrı bir yer tutuyor. Sözgelimi üzerinde İstanbul’daki mümessilinin adı yazılı 19. yüzyıldan kalma bir Longines, ya da 18. yüzyılın ikinci yarısından kalma üç ayrı kasalı Amalric Freres... Anlaşılan o ki 18. ve 19. yüzyıllarda İstanbul piyasası için İsviçreli ile İngiliz saat üreticileri arasında epey rekabet yaşanmış.

İsviçrelilerin saat imalatında "ayıp şeyler" yaptıklarını hiç duymamıştım ama 19. yüzyılda İsviçre’de imal edilmiş üzerinde ise "Dent, London" yazan cep saati pek de masum değildi.

Şeyhülislam’ın ipek cep saati kılıfı ve TCDD’nin çalışanlarına yeniden dağıtacağını duyduğum Serkisof’lar ise serginin hoş sürprizleriydi.

Sergilenen cep saatlerinin değeri 50 ile 100 bin euro arasında değişiyor.

Yaklaşık iki saat kaldığım sergiden ayrılırken İstanbul’dan, İzmir’den, Anadolu’dan bu diyara göç eden insanların beraberlerinde getirdikleri onca güzellikleri düşündüm.

Bir telefon skandalı daha...

Malumunuz, Yunanistan milli takımı 2004’te Portekiz’de yapılan Avrupa Futbol Şampiyonası’nda büyük sürprizi yaparak kupayı Atina’ya getirmişti.

Avrupa Şampiyonası öncesinde, bugünlerdeki telekulak skandalının odak noktası olan GSM operatörü Vodafone, Yunan milli takımının 23 futbolcusunun yanı sıra Alman teknik direktör Otto Rehhagel’e hazır kartlı son model birer cep telefonu ile ayda 1000 euro değerinde kontör hediye etti.

Milliler Portekiz’de inanılması zor mucizeyi gerçekleştirip memleketlerine döndüklerinde, hazır kartların yerini sözleşmeler aldı. Yunanlı milliler tam beş yıl süreyle, ayda 100, yani günde üç saat bedava konuşabileceklerdi. Sponsor GSM şirketi bu proje için iki milyon euro geliri gözden çıkarmıştı. Gelin görün ki, milliler "sihirli" ayaklar kadar "sihirli" çenelere de sahipti! Kimi günde altı, kimi dokuz, kimi 19 saat konuştu. Çağrıların büyük bir bölümü de uluslararası!

Sponsor, milli takımın her oyuncusunun, her ay 1000 euro’luk telefon görüşmesi yapacağını planlamıştı. Ama kiminin faturası beş, kiminin 15, kiminin 35 bin euroya ulaştı.

Önce nazikçe uyardılar futbolcuları. Baktılar olmuyor, bazılarının hatlarını kapamak zorunda kaldılar. Şimdi ödeme yapmalarını istiyorlar.

Futbolcular bir yana, teknik direktör Rehagel de geçtiğimiz aylarda öngörülen sınırı aşmış. Şirket parayı isteyince de futbol federasyonunu adres göstermiş. Faturaların toplamı bol sıfırlı. Kimin ödeyeceği merak konusu.

K U L A Ğ I M I Z A  G E L E N L E R

EBRU GÜNDEŞ ATİNA’DA

Suyun Öte Yanından’ın edindiği bilgilere göre Ebru Gündeş geçen hafta Atina şehir merkezinde görülmüş. Yanında da, yakında "fahri hemşeri" ilan edilirse şaşmam, dansöz Tanyeli varmış.

TUĞÇE KAZAZ VE KOCASININ FİLMİ

Suyun Öte Yanından’ın edindiği bilgilere göre, Tuğçe Kazaz’ın çekimlerinde kocası Yorgos Seitaridis ile tanıştığı "Ege’de Sirenler" filmi 1.2 milyon bilet kesmiş. En yakın rakibi Harry Potter’ı dörde katlamış. Filmin soundtrack’i de pek revaçta.

RUM KESİMİNİN EUROVISION TEMSİLCİSİ

Suyun Öte Yanından’ın edindiği bilgilere göre, Atina’da mayıs ayında yapılacak Eurovision şarkı yarışmasında Kıbrıs Rum Kesimi’ni Yunan asıllı ABD’li Annet Artani temsil edecek. Şarkıyı duymadık, bilmiyoruz. Fotoğraf yanda, yorum sizin.

İSTANBUL’A YUNAN ŞARAPLARI ÇIKARMASI

Suyun Öte Yanından’ın edindiği bilgilere göre, bir sürü Yunanlı şarap üreticisi 14 Mart’ta "İstanbul çıkarması" yapacaklar. Düzenlenecek bir degüstasyonla da Yunan şaraplarını tanıtacaklar.
Yazarın Tüm Yazıları