Aşırı yağışlar, soğuklar, yıldırımlar

Yarın Marmara ve Ege’nin tamamı ile Batı Karadeniz’de aşırı yağışlar ve karayelden fırtına bekliyoruz.

Gece rüzgar karayelden sonra poyraza dönecek ve sıcaklığı kuvvetli bir şekilde aşağı çekecek. Bu durumda cumartesi gecesi Marmara, İç Ege, İç Anadolu ve Batı Karadeniz’de yağışların karla karışık yağmur ve kara dönme ihtimali var.

Eylül ile beraber yağışların yavaş yavaş dengeye girmeye başladığından bahsediyorduk. Zaten beklenen de buydu yağışların normallere yakın seviyelerde olmasıydı. Gerçi

normallere yakın dediğimiz yağışların geliş frekansları. Yoksa miktarları hálá dengesiz. Ya çok az yağıyor, çiseleyip geçiyor, ya da su baskınları oluşturuyor. Etkin bir yağışlı hava sistemi içerisindeyiz. Ama aşırı kısmı kapıda! Yarın Marmara ve Ege’nin tamamı ile Batı Karadeniz’de aşırı yağışlar ve karayelden fırtına bekliyoruz. Eskiler der ya, lodos poyraz, arkası kar diye, işte bunun bir örneği yaşanabilir, çünkü gece rüzgar karayelden sonra poyraza dönecek ve sıcaklığı kuvvetli bir şekilde aşağı çekecek. Bu durumda cumartesi gecesi Marmara, İç Ege, İç Anadolu ve Batı Karadeniz’de yağışların karla karışık yağmur ve kara dönme ihtimali var. Nasıl? O kadar sıcak ve kurak günlerin ardından kulağa hoş geliyor değil mi? Ama biz yine de dikkat diyoruz, çünkü biraz önce de söyledim yağışlar aşırı şekilde. Marmara, Ege ve Karadeniz ile İç Anadolu’nun batısında su baskınları ve hatta küçük çaplı sel dahi görülebilir. Aşırı yağış yalnızca su baskını riski oluşturmuyor, görüşü ciddi anlamda düşürüp, aynı zamanda kaygan zemin oluşturup sürücülere zor anlar yaşatabilir. Şu anki tabloda yağışlara gök gürültülerinin de eşlik etme ihtimali var. Özellikle açık arazide olacaklara ve balıkçılara yıldırımlara karşı dikkat diyoruz!

Belki batı bölgeler için şehir içlerinde gece olsa da karla karışık yağmur hatta bazı merkezlerde mevsimin ilk karı görülebilir. Bu arada geçtiğimiz haftalarda da bahsediyorduk, kasım ayında sıcaklık biraz dalgalanmalı geçecek diye. Bu hafta sonu da şunu ekliyoruz, kış gibi geçecek günlerin sayısı da hayli fazla olacak gibi. Umarım bu konuda hepimiz mutabıkızdır, hiç kimsede şikayet yok. Hayır, kimseye mevsim beğendiremiyoruz da o bakımdan:)

Espri bir yana, aşırı yağışlara, su baskınlarına, düşük görüşlü kaygan zemine ve yıldırımlara karşı tekrar aman dikkat.
Yazarın Tüm Yazıları