Artık tıraş sonrası birkaç dakikalık kolonya masajı erkekleri kesmiyor

Erkekler berberlerin tıraş sonrası yüzlerine kolonyayla yaptığı birkaç dakikalık masajı bakım için yeterli bulmuyor.

Bir yandan kozmetik firmaların erkeklere yönelik ürettiği ürünler çeşitleniyor, bunları talep eden erkeklerin sayısı da artıyor. Su, sabun, şampuan, deodorantla yetinmek istemeyen erkekler için, çeşit çeşit yüz temizleme kremleri ve jelleri, nemlendiriciler, cilt yağlanmasını veya yaşlanmayı önleyen kremler, tonikler, göz çevresi kremleri, vücut losyonları ve sıkıştırıcılar raflarda giderek daha fazla yer buluyor. Hatta daha profesyonel bir bakım için estetik merkezlerine gitmekten kaçınmıyorlar. Sık seyahat eden, sigara içen, düzensiz uyku ve beslenme alışkanlığı olan, güneşe maruz kalan erkeklerin daha fazla bakıma ihtiyaç duyduğu ise kesin. Levent Refresh Clinic cilt terapisti Banu Sarıkaya, erkeklerin cilt yapısının kadınlardan farklı olduğunu söylüyor. Erkek cildinin avantajı, hormonal yapısı nedeniyle kadına göre daha kalın ve dayanıklı olması. Yine de bu avantaj, geçen yılların ve çevresel faktörlerin yıpratıcı etkisinden korumaya yetmiyor. İncelip, hassaslaşabiliyor. Unutmamak gerekir ki yaşlanma erkeklerde daha ileri yaşlarda ortaya çıksa da kırışıklıklar daha derin oluyor.Sarıkaya sorularımızı yanıtladı.

Maske, peeling ya da cilt bakımıyla ilgili diğer terimleri erkekler artık biliyor mu?

- Çoğu biliyor ve evlerinde de kullanıyorlar. Kullanmayan ve bilmeyen birçok erkek de rutin olarak saç ve sakal için gittikleri erkek berberlerinde görüp öğreniyor bunları. Şimdi güzellik merkezlerinin dışında hemen hemen tüm erkek berberlerinde de bakıma özel vakit ayıramayan müşterileri için buhar eşliğinde maske ve peeling uygulamaları yapılıyor.

İyi bir cilt için erkekler neler yapabilir?

- Erkekler gençliklerinde ciltlerinin parlaklığından, yani yağlı olmasından şikayet ederler. Bu durumda cilt su tutamaz ve yanmalar, kızarıklık, siyah noktalar ve lekeler artarak görülür. İşte tüm bu nedenlerden ötürü erkeklere özel cilt bakımı gerekir. Yanlış seçilen kalitesiz kremler, aşırı alınan alkol ve sigara, cildin baş düşmanı. Erkeklere, en az ayda bir kere cilt bakım terapilerine gitmelerini, evde temel cilt bakım ürünlerini kullanmalarını öneririm. Bunların yanı sıra sağlıklı bir cilt için bol su içilmeli ve sağlıklı yiyecekler de tercih edilmeli.

Erkekler, manikür-pediküre sıcak bakıyorlar mı?

- Eskiden bunu telaffuz etmeye ya da söylemeye çekinen erkekler, şimdi manikür-pedikür yaptırmadan dolaşmıyor. El-ayak sağlığı açısından önemli buldukları kadar, güzel ve bakımlı görünme isteği de etkili bunda. Sürekli ortada olan ellerinin temiz, bakımlı ve sağlıklı görünmesi hoşlarına gidiyor. Ayaklar ise bütün gün kapalı ayakkabıların içinde. Tırnakların ve etlerinin temizlenerek doğru kesilmesiyle batık gibi tırnak sorunlarının önüne geçilebiliyor.

Bakımlı olan erkeklerin olmazsa olmaz dedikleri bir yöntem var mı?

- Erkekler de cilt bakım masajlarını uygulattırıp solaryuma giriyor. Üstüne üstlük randevularına kadınlardan daha sadıklar. Çoğu, cildini siyah noktadan, ölü tabakadan arındırmak ve kendini daha taze hissetmek için peeling yaptırıyor. Bir diğer tercih ettikleri bakım da cildi canlandırıcı ve yenileyici ürünler. Bu bakımlar erkeklerin daha genç ve diri bir cilde sahip olmalarını sağlıyor.

Epilasyon fikrine erkekler alıştı mı?

- Büyük bir kolaylık sağlasa da lazerli epilasyon erkekler için hálá bir tabu ama epilasyonu tercih edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Erkeklerin canı tatlı olduğu için epilasyonu sevgililerinin ya da eşlerinin ısrarı üzerine yaptırıyorlar. Epilasyon gerçekten de çok fazla kıl problemi olan ya da belli bölgelerindeki istenmeyen tüylerden kurtulmak isteyenler için çok büyük bir avantaj. Çok kısa bir sürede kalıcı bir sonuca varıyorsunuz. Bazı erkekler epilasyonu yüzünde istenmeyen tüylerinde, bazıları ise sırt ya da göğüs bölgelerinde tercih edebiliyor. Sonuç olarak onlar, epilasyon uygulamasının gerçekten bir teknoloji harikası olduğunu düşünüyor.

Tepeden tırnağa bakım

Deri katmanları içerisinde bulunan bezlerden salgılanan sebum, cildi koruyucu etkisi olan bir nem ve yağ tabakası oluşturuyor. Ancak aynı sebum, küçük siyah noktacıkların ve minik yağ keseciklerinin oluşmasına da neden oluyor. Erkeklerin ciltleri ile ilgili en büyük estetik kaygılarından biri de bu nokta ve kesecikler. Bunlardan kurtulmak için:

CİLDİNİZİ TEMİZ TUTUN: Temizleme sütü, temizleyici maddelerin en yumuşak olanı. Çok hassas ve tahriş olmuş ciltler için ideal. Köpüren jeller, cildi tazeler ve zorlamadan derinlemesine temizlik sağlar. Vücut temizliği için yumuşak ürünlerin seçilmesi gerekir. Sabun içermeyen jeller ve banyo köpükleri de bunun için uygun. Dermatolojik ürünler ise sadece problemli ciltlerde uzman tavsiyesiyle kullanılır. Banyodan sonra kurumuş ciltlere mineral bazlı tonikler tavsiye edilir. Losyon tonikler, kan dolaşımını hızlandırır ve cildi mikroplardan arındırır. Bunların, nemlendirici ve koruyucu bir kremden önce kullanılması gerekir. Yorgun ciltler için tazeleyen ve yenileyen ürünler, yağlı ve tahriş olmuş ciltler için sakinleştirici ürünler, tıraş sonrası yanma hissini gideren ürünler tercih edilmeli...

NEMLENDİRİN VE KORUYUN: Kremler ve jeller, günlük bakım için yardımcı. Cildin esnekliğini sağlar, kırmızılıkları ortadan kaldırırlar. Kurumaya eğilimli cilt için, duştan ya da tıraştan sonra mutlaka yoğun bir nemlendirici kullanılmalı. Akne gibi sorunlarda ise cildin doğasına uygun bir ürün seçilmeli.

PEELİNG: Cildi derinlemesine temizler. Her hafta ya da her ay düzenli bir biçimde bunun için hazırlanan ürünlerle yapılacak peeling sonucunda küçük siyah noktaların oluşmasını önlemek ve batık kıllardan kurtulmak mümkün.

SAÇLAR YÜZÜN ÇERÇEVESİ: Saçlar için yumuşak bir şampuan seçmek gerek. Özellikle saçlarını sık yıkayanlar için bu önemli.

AYAKLARINIZI UNUTMAYIN: Sağlıklı, mutlu ve konforlu bir yaşam için ayaklarınıza dikkat etmeli ve düzenli olarak bakım yapmalısınız. Topukları yumuşatan özel kremleri de deneyebilirsiniz. Koku, mantar gibi sorunlarla savaşmak için yeterli silah var artık. Ayrıca ayak bakım merkezlerinde profesyonel bakım da yaptırabilirsiniz.

Cilde zarar vermeyen tıraşın püf noktaları

Tıraş, ister kuru, ister ıslak yapılsın cildi kurutur. Tahrişin yanı sıra kıl dönmesi, iltihap gibi sorunlar sık görülür. Cilt dış etkenlere daha açık hale gelir. Ancak bu sorunları en aza indirmek mümkün:

Kullanacağınız ürünlerin çok az alkol içermesine ve tıraş kreminin ya da köpüğünün cilt tipine uygun olmasına dikkat edin. Yüzünüzü sıcak su ile durulayın. Sıcak su, sakalı yumuşatır ve cildin gözeneklerinin açılarak sakalların kolayca kesilmesini sağlar.

Tıraş kremi veya tıraş köpüğünü iyice yayarak yüzünüze masaj yapın. Sakalınızı her zaman aynı yöne doğru kesin.

Sakalların en sert olduğu çene ve boynu en son tıraş edin. Böylece su ve köpük bu bölgelerde uzun süre kalır ve iyice yumuşatır.

Tıraştan sonra yüzünüzü soğuk suyla durulayın. Soğuk su cildin açılan gözeneklerini kapatarak, doğal dengesini tekrar bulmasını sağlar. Yumuşak bir havlu ile hafifçe nemi alınan cilde mutlaka tıraş sonrası bir bakım ürünü sürülmesi gerekir.

Tıraş sonrası bakımı ihmal etmeyin. Birçok erkek dezenfektan olsun diye kolonya ya da alkollü after shave tercih ediyor. Uzmanlarsa bunların cilde zarar verdiği uyarısında bulunuyor. Alkol, hücre öldürücü etkisiyle tıraşta meydana gelen kesiklerin iyileşmesini geciktiriyor. Tıraştan sonra cilt tipine uygun bir after shave cildi hem dinlendirir hem de besler.

Maske ve peeling erkeğe de iyi gelir

Erkek cildi kadınlara göre kalın olduğundan temizliğine daha fazla özen gösterilmeli. Hormonal yapısı yüzünden daha fazla yağ üreten erkek cildinin bakımı özel bir alan. Mümkünse haftalık bakım yapmalı. Peeling ölü deriyi temizler. Maske ise temizlenen cildin gözeneklerinin içine daha iyi ulaşarak içerde biriken, katılaşan yağı ve toksinleri temizler. Cilde yönelik ürünlerin oksijenlenme, kan dolaşımını artırma, ölü hücrelerin atılması ve yeni hücre oluşumuna da katkısı var. Ayrıca doğal atıklar ve dış faktörlerle oluşan kirliliğin temizlenmesi ve koruyucu katmanın oluşturulması için de gerekli.
Yazarın Tüm Yazıları