Antibiyotiğe direncin altından tavuk ilacı çıktı

İNSANLARIN antibiyotiklere dirençli hale gelmesinin nedenlerinden biri ortaya çıkmak üzere.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin hazırladığı bir raporun, kümes hayvanlarını enfeksiyondan korumak amacıyla kullanılan bir ilacın insanlarda antibiyotiğe karşı direnç oluşturduğunu iddia etmesi üzerine incelemelere başlandı. Türkiye’de de kullanılan ilacın üreticisi Bayer’in yetkilileri ise ‘Dozunda kullanılırsa zarar vermez’ açıklaması yaptı.

DÜNYANIN en ciddi sağlık sistemlerinden birini kurmuş olan ABD, kümes hayvanlarını enfeksiyona karşı koruyan bir ilacın, insanları antibiyotiğe dirençli hale getirdiği iddiası ile çalkalanmaya başladı.

Kümes hayvanlarında enfeksiyona karşı yaygın kullanımı olan Baytril adlı ilacın, ‘insanlarda antibiyotiklere karşı bağışıklık oluşturduğu’ tartışmasına üreticiler, ‘Dozunda kullanılırsa zarar vermiyor’ diyerek katıldı.

Türkiye’de de kullanılan Baytril’in kümes hayvanlarına verilmesi iznini iptal amacıyla konuyu incelemeye alan ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), incelemeler sonuçlanıncaya kadar beyaz et tüketimlerinde, etin çok iyi pişirilmesi ve çiğ ete dokunulduğunda, mutlaka ellerin sıcak su ve sabunla yıkanması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

BAYER TÜRK: SORUN YOK

ABD’de ortaya çıkan son durumla ilgili olarak konuşan Bayer Türk Hayvan Sağlığı Bölüm Direktörü Herbert Pohle ise ‘FDA Baytril için henüz bir karar almadı. Bizim yaptığımız araştırmalara göre ilaç kurallara uygun kulanıldığı takdirde herhangi bir soruna neden olmuyor’ dedi.

FDA’NIN AÇIKLAMASI

FDA’nın internetteki web sitesinde yayınlanan rapora göre, Almanya’nın önde gelen ilaç firmalarından Bayer’in ürettiği Baytril adlı ilaç, kümes hayvanlarını bazı enfeksiyonlara karşı koruyor. Bu koruma, kümes hayvanlarının vücutlarında ilacın alınması sonrasında oluşan campliobacter isimli bakteri tarafından sağlanıyor. Ancak söz konusu bakteri sadece kümes hayvanlarını etkilemekle kalmıyor.

Piliç ve hindilerdeki bu bakteri daha sonra tüketim yoluyla insana geçiyor. Hızla çoğalan bakteri, zamanla insan bünyenin Fluoroquinolon maddesi içeren antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına neden oluyor.

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı’nın yaptığı araştırmaya göre, FDA’nın Baytril’in kümes hayvanlarında kullanılmasını yasaklamaya yönelik olarak başlatılan incelemede, insanlarda son yıllarda gözlenen antibiyotiklere karşı dirençteki azalma etkili oldu.

FDA’nın raporunda, ABD’nde Baytril adlı ilacın kümes hayvanlarda kullanımına izin verilmesinin ardından, insanlarda antibiyotiklere olan direncin yüzde 17 oranında arttığına dikkat çekildi.

Bayer: Karar tavsiye niteliğinde

ABD
’de başlayan kümes hayvanlarında antibiyotik kullanma tartışmalarına yanıt, Bayer Türk Hayvan Sağlığı Bölüm Direktörü Herbert Pohle’den geldi. Pohle, Baytril’in dünyadaki en kapsamlı araştırılmış veteriner ilaçlarından biri olduğunu savunarak, tavuk yetiştiriciliğinde kullanılmak ve kaliteli ürün elde etmek üzere geliştirilen Baytril’in, Türkiye dahil, dünyanın birçok ülkesinde onaylandığını söyledi. Pohle bu konuda şunları söyledi:

‘Aksi iddia edilen beyanlara rağmen, Baytril, tavukçuluk alanında kullanılmak üzere ABD’de ruhsatlı olup, halen bu ülkenin piyasasında yer almaktadır. Rapor, FDA’nın dahili hakemi tarafından yapılan tavsiye niteliğinde bir karardır. Nitekim, söz konusu tavsiye, üç yıldan beri süregelmekte olan FDA özel duruşma prosedüründeki bir adımı temsil etmektedir. Ayrıca, ABD’deki Bayer şirketimiz konuya ilişkin argümanları sunarak söz konusu hakemin tavsiyesine karşı temyize başvurmuştur. Baytril’in faydaları ve güvenliği ruhsatlandırma sürecinde yürütülen kapsamlı çalışmalar ve ürünün pazara verilmesinin ardından gerçekleştirilen satış sonrası gözlemleri aracılığıyla kanıtlanmıştır. Tıpkı tüm ilaçlarda olduğu gibi, ürün prospektüs bilgilerine uygun olarak kullanıldığında, insanlardaki hastalık durumları üzerinde herhangi bir etkisi yoktur’ dedi.

FDA üreteni de tüketeni de uyardı

TÜKETİCİLERİN
antibiyotiklere karşı direnç kazanmasını önlemek için doğal ortamlarda üretilmiş organik ürünleri tercih etmeleri konusunda uyarıldığı FDA’nın raporunda, ‘Beyaz etlerin çok iyi pişirildikten sonra yenilmesine dikkat edilmeli. Ayrıca, çiğ ete dokunulduktan sonra, eller sıcak su ve sabunla mutlaka yıkanmalı. Eller yıkanmadan, asla ağıza götürülmemeli’ deniliyor. Hayvancıları da, kümesleri temiz tutmaları konusunda uyaran FDA, ‘Hayvanların yaşam ortamları sağlıklı olduğu takdirde enfeksiyon kapma riski de ortadan kalkar. Böylece ilaç kullanmaya gerek de kalmaz’ diyor.
Yazarın Tüm Yazıları