Antalya’nın kültür envanteri

MASAMIN üstünde gerçekten çok önemli sekiz cilt kitap duruyor:

Antalya Kültür Envanteri.

Sekiz cildin bölümlemesi şöyle:

Merkez, Alanya, Akseki - İbradı - Gündoğmuş - Gazipaşa, Manavgat - Serik, Kaş, Kale, Korkuteli - Elmalı, Kemer - Kumluca - Finike.

Antalya Valisi Aláaddin Yüksel Önsöz’de iki önemli hususa değiniyor:

"Kültürel ve doğal değerler bakımından çok az coğrafyanın sahip olabildiği bir zenginlik ve çeşitliliğe sahip olan Antalya’da bu mirasın korunması hepimizin görev ve sorumluluğundadır.

Kültürel mirasımızın korunması için yasal düzenlemelerin zorunluluğu tartışılmaz bir gerçektir. Ancak korumanın diğer önemli bir ayağının da bu mirasımızın neler olduğunun bilinmesi ve bu bilginin yayınlanması olduğu da diğer bir gerçektir."

* * *

KİTAPLARIN
hazırlanma düzenine gelince.

Kaleiçi’ni örnek gösterelim. Önce, tarihi, coğrafyası, mimarisi yazılmış, onu Kaleiçi Kentsel ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanındaki Tescilli Yapılar Listesi izliyor.

Anıtsal Yapılar’ın fotoğrafı, ayrıntılı tanımı veriliyor.

Bir şehri bilerek gezmenin önemini sık sık yazarım. Gerek biz, gerek yabancı turistlerin ayrıntıya meraklı olanı için bu kitaplar birer kaynak niteliği taşıyor.

Yapanı, bugünkü kullanımını, onarım yapılıp yapılmadığını, önerilen kullanımını, hazırlayanların adını/adlarını öğreniyorsunuz.

Bu bilgiler içinde benim en işlevsel bulduğum; Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş adının yer almasıdır. Hepimiz bu kültürel varlıkların korunması için birer gönüllü denetmen görevini de üstlenmeliyiz.

Çünkü yaşadığınız, ziyaret ettiğiniz, bulunduğunuz yeri bilmeniz, oradan daha çok zevk almanızı sağlayacaktır.

Antalya, önemli bir kenttir, kültürel açıdan da yükseliş gösteriyor. Edebiyat şenlikleriyle, film festivaliyle öne çıkıyor. Bu envanter her açıdan önem kazanıyor.

Artık valilerimiz, yerel yönetim yetkilileri, kentin tarihi, özelliği, kültürel varlıkları ile ilgileniyorlar. Bu ilgilerin yazılı bir hale dönmesi, kitaplaşması, bunların korunması için bir güvencedir.

* * *

ANTALYA’nın Kültür Envanteri’ni hazırlayanları kutluyorum. Bu çalışmayı her kentin yapmasını gönülden diliyorum.

Antalya Kültür Envanteri, T.C. Antalya Valiliği, sekiz cilt, 1488 sayfa.

İletişim:

Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Tel: 0 242 247 76 60

Faks : 0 242 247 78 10

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü

Tel: 0242 247 87 61

Faks: 0 242 248 35 33
Yazarın Tüm Yazıları