Antalya’da gelişemeyen kent kültürü

ANTALYA turizm merkezi olarak ülkeye döviz kazandırıyor, tarım ürünü ihracatı 500 milyon doları aşmış, tarımın önemli bölgelerinden biri olmuş ama birçok ekonomik ve kültürel sorunu da birlikte taşımaya devam ediyor.

Antalya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Osman Budak’ın deyimiyle Antalya’da kent kültürü oluşmamış, oluşturulamıyor...

Budak, işte bu nedenle, bir işadamı olarak yadırgandığı ama, Antalya ekonomisine katkıda bulunmak için öncelikli amaçlarından birini kent kültürü oluşturulması olarak saptadıklarını, kültür ve sanat hayatının canlandırılması için ciddi olarak çalıştıklarını söylüyor. Oda’nın şehir merkezindeki eski binasını sanat ve kültür merkezi olarak tasarlamaya başladıklarını, bu konuda  İstanbul Modern başta olmak üzere çeşitli sanat ve kültür merkezleriyle temaslara girdiklerini kaydediyor. Ulusal ve uluslar arası sergilerin, sanat etkinliklerinin, konserlerin İstanbul’dan sonra Antalya’ya da bir süre uğraması, bu etkinliklerin yapılabileceği merkezlerin oluşmasının önemine dikkat çekiyor.

Bu, hem Antalya’nın işadamları ve halkının ihtiyacı, hem de bu yolla şehirde ekonomiyi canlandırmanın bir yolu olarak görülüyor.

Antalya’daki turistik tesislerin şehre katkılarının çok sınırlı olduğunu, “her şey dahil” tatil köyüne giren turistlerin şehre hiç uğramadıklarını, turistlerin şehre katkı yapmaları için çeşitli yöntemler üzerinde çalıştıklarını, yöntemlerden birinin de yine sanat ve kültür hayatını canlandırmak olduğunu söylüyor.

Yabancı turistlerin yanı sıra şehre yaz aylarında, yazlıklar kanalıyla 400 bin kişinin daha eklendiğini, tüm bu ihtiyaçları gidermek için bütçeden Belediyeye verilen payların yetmediğini belirtirken, yaşadıkları tüm bu sorunların ise ulusal bazda anlatamadıklarından yakınıyor, biraz da bize, medyaya çatıyor.

Örneğin tüm dünyadan 1500 takımın Antalya’ya geldiğini bunlar için otellerde 120 çim saha bulunduğunu ama bir turnuva yapacak stadın bile bulunmadığına dikkat çeken Çetin Osman Budak, Antalya’nın kendisini, sorunlarını anlatamadığını belirtirken, bunun için tüm şehrin katkısıyla Turizm Tanıtım A.Ş.’yi kurulma aşamasına getirdiklerini ifade ediyor.

TARIMDA ÖLÇEK EKONOMİSİ


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, tarımın merkezi olduklarını ama “ölçek ekonomisi” olmadığı için verimli çalışılamadığını belirtirken, seracılığın odağı olduklarını ama küçük, modern olmayan seralar nedeniyle ciddi sorunlar yaşandığını söylüyor. Geçen yıl domates fiyatlarındaki krizi hatırlatan Budak, yine havalar ısınmaya başladığında zararlıların ortaya çıkabileceğini mart-nisan geldiğinde domates fiyatlarının yeniden artabileceğini söylüyor. Modern tarıma geçilmesi, bunun için arazi toplulaştırılması yapılması gerektiğini kaydeden Budak, tüm bu sorunların şehir ötesinde ülke ekonomisine de zarar vermesine rağmen, bir türlü planlama yapılamadığından yakınıyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetlisi olarak 100’ü aşkın işadamı ile küresel ve ulusal ekonomiyi tartışma olanağı buldum. Tabi ki Mısır olaylarının nereye varabileceği, bunun Türkiye’ye, kurlara, dünya petrol fiyatlarına etkisi gibi gelişmeleri merak ediyor, aynı zamanda önümüzdeki dönemi görüp, buna göre yönlenmek istiyorlar. Bu nedenle Merkez Bankası’nın uyguladığı yeni para politikasının geleceği ve sonuçları da ister istemez tartışma konusu oluyor.
Kısacası; ekonomiye ilişkin belli bir iyimserlik var ama yine de işadamları önlerini tam olarak görememekten yakınıyorlar...
Yazarın Tüm Yazıları