ANKÜSAM’ın ÇILGIN profesörü

Çağımızın Kristof Kolomb’u olmaya aday Prof. Dr. Hayat Erkanal, ekibiyle birlikte tüm dünyada ses getirecek ve denizcilik tarihine geçecek yeni bir keşfe hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Erkanal, Kristof Kolomb gibi yeni bir kıta keşfetmeyecek ama, antik çağlarda yapılmış olduğu varsayılan denizler arası yolculukları kanıtlayacak ve Anadolu’nun denizcilik tarihine ışık tutacak.
1992 yılında Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) bünyesinde İzmir’in Urla ilçesi Limantepe höyüğünde başladığı arkeolojik çalışmaları 2000 yılından beri sualtı kazılarıyla devam ettiren ve dünyanın dikkatini Urla’ya çekmeyi başaran Prof. Dr. Hayat Erkanal’ın çılgın projesinin detayları, duyanları hayrete düşürüyor.
Daha önce antik çağ gemisi Kybele’yle “Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk” projesi kapsamında üç yıllık bir yolculuğa çıkan ve Ege sahillerinde 3 bin 500 yıllık teknelerle yolculuk yapan Erkanal’la ekibi, sedirden yapacakları ve sadece antik navigasyon aletlerini kullanacakları 3 bin 500 yıllık yelkenli bir tekneyle açık denizlere açılmayı hedefliyor. Hem de Girit’ten Nil nehrine kadar göze alınması zor bir yolculuk projesiyle...

Haberin Devamı

DENİZCİLİK TARİHİNE GEÇECEK

Bugüne kadar, Antik çağlarda Anadolu’nun Mısır ya da Yunanistan ile arasında çok yüzeysel ilişkileri olduğunun düşünüldüğünü ama son yıllarda bunun aksi yönde bulgular ortaya çıktığını belirten Erkanal, “Bu seyahatle bunları daha somut bir şekilde ortaya koyacağız. Bu çalışmayla Anadolu’nun denizcilik tarihini ortaya çıkarmış olacağız” diyor.
Erkanal’ın verdiği bilgiye göre ekip, “Ege’den Mısır’a antik çağlarda denizler aşırı seyahat yolculuğu” projesi kapsamında, yapımı süren 3 bin 500 yıllık Uluburun adlı tekneyle Girit’e gidecek, oradan da açık denizlerden Nil Nehri’nin içine kadar girecek.

YA BATARIZ YA ÇIKARIZ

Dünyada bugüne kadar denenmemiş bir şeyi deneyeceklerini söyleyen Erkanal, “Projenin sonunda ya açık denizde batarız, ya da Nil Nehri’ne vararak,
o dönemde sahili takip etmeden açık denizde rahatlıkla seyahat edildiği ve navigasyon aletlerinin yeterli olduğunu kanıtlamış oluruz” diyor. Biz de, uzun yıllardır Ankara Üniversitesi’ne hizmet vermiş Erkanal’a, bu yaz çıkacağı uzun yolculuk öncesi bol şans diliyoruz.

Haberin Devamı

KÜREK DE ÇEKECEKLER

5 bin yıl önce kullanıldığı düşünülen kiklat tekneleriyle ilgili de bir projeleri olduğunu anlatan Erkanal, yaza kadar üretecekleri üç kiklat teknesiyle Urla’dan Sakız Adası’na kadar kürek çekerek gideceklerini anlattı. Bu teknelerden ikisinin Urla’da birinin de Gölbaşı’nda yapımının sürdüğünü kaydeden Erkanal, “Bu çalışmayla da kiklat teknelerinin o dönemde Ege’de rahatlıkla kullanıldığını göstermek istiyoruz” dedi.

Antik çağlarda kullanılan teknelerle Ege denizinde kürek çekerek, çeşitli yolculuklar yapan Erkanal ve ekibi, ankit çağ döneminin havasına girebilmek için, yolculukları sırasında antik çağ kıyafetleri giyiyor.

Yazarın Tüm Yazıları