Ankara'da bugün Kıbrıs Pazarlığı var

17 Aralık’ta resmen tanınma fırsatını kaçırmış olan Papadopulos, şimdi yeni bir deneme yapıyor. 3 Ekim öncesinde, Türkiye’nin Kıbrıs gemi ve uçaklarına uyguladığı ambargoyu kaldırmasını istiyor. Bu şekilde tanınma unsurunu güçlendirecek. Ankara tepkili. AB arayı bulmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Bugün Ankara’da Avrupa Birliği ile Türkiye arasında,17 Aralık’tan bu yana ilk defa üst düzey (Konsey ve Komisyon temsilcileriyle) bir görüşme yapılacak.

 

Geçen Perşembe günü Brüksel’de toplantının içeriği ile ilgili kişilerle görüştüm.Olli Rehn de MANŞET (CNN TÜRK hafta içi hergün 17:00) programına konuk oldu ve Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili görüşlerini açıkladı.

 

Ankara toplantısının en sivri konusu Kıbrıs.

 

Sorun, Papadopulos’un 17 Aralık’ta kaçırdığı bir fırsatı, 3 Ekim’de başlayacak müzakerelerdenyararlanıp, hiç değilse bir bölümünü kurtarmak istemesinden kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

 

Papadopulos, 17 Aralık’ta Türkiye’ye müzakere tarihi verilirken, Ankara’nın Kıbrıs Cumhuriyetini resmen tanıması koşulunu ortaya atmıştı. Ancak, Türkiye’ninitirazı karşısında, AB ülkeleri, Papadopulos’a gereken desteği vermediler. Rumlar, Gümrük Birliğinin genişletilmesi formülüyle yetinmek zorunda kaldılar.

 

Papadopulos şimdi şansını tekrar deniyor.

 

3 Ekim öncesinde, Türkiye’nin Gümrük Birliğini adanın güneyine de genişletmesiyle yetinmek istemiyor.

 

  1. Türkiye’nin ek protokolü, (Gümrük Birliğinin yeni adaylara genişletilmesiyle ilgilidir) hemen imzalamasını ve derhal uygulamaya sokmasını...
  2. Gümrük Birliğinin tam uygulanabilmesi için sadece malların serbest dolaşmasının değil, bu malları taşıyacak Rum bandıralı gemi ve uçaklara uygulanan ambargonun kaldırılmasını da istiyor.
  3. Türkiye’nin , Güney Kıbrıs’ı resmen tanımadığını tahrikedici şekilde açıklanmaması, bir üye ülkeyi hırpalamaması gerektiğini söylüyor.

 

Amaç, ambargoyu kaldırtıp, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyetini nihayet tanıdığını veya tanıma yolunda yeni bir adım attığı izlenimini yaratmak. Kendi kamuoyunu tatmin etmek. Siyasi bir puan kazanmak.

 

ANKARA: OLMAZ BÖYLE ŞEY...

 

Ankara bu yaklaşıma son derece tepkili. Rumların yaklaşımını şantaj olarak niteliyor. Söylenen de şu:

 

  1. Ek protokolü imzalayacağız, ancak TMBB tarafından onaylanmadan, geçici uygulamaya sokamayacağız. Anayasamız buna izin vermiyor.
  2. 17 Aralık kararında sadece, protokolün imzalanacağı belirtilmişti. Kıbrıs bandıralı uçaklarlailgili herhangi bir söz yoktur. Ayrıca, Kıbrıssorunu çözülmemiştir. Ortada özel bir durum vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti malını Türkiye’ye istediği gibi satabilir. Kıbrıs bandıralı yerine, Yunan bandıralı gemi veya uçak kullanabilir.
  3. Türkiye çözüm bulunana kadar, Kıbrıs Rum Cumhuriyetini tanımayacaktır. Bu gerçeği her fırsatta söyledik, yine de söylemeye devam edeceğiz. Rumlar, Türk tarafı gibi, Annan planını kabul etseler, sorun temelden çözülmüşolacaktır. Halen de geç değildir.

 AB, BİR CAMİ VE BİR KİLİSE ARASINDA...

 

Haberin Devamı

Arada kalan taraf ise, AB Komisyonu.

 

Türkiye’nin yaklaşımını desteklese Rumları tahrik edecek. 3 Ekim müzakerelerini başlatmak zorlaşabilecek veya ilerde her müzakere bölümünün açılıp kapatılmasında, Rum vetosu çıkabilecek. Tabii bu arada bir de KKTC’ye direkt ticaret konusu var. Rumları o konuda da ikna etmek imkansızlaşacak.

 

Bugünkü Trokya toplantısında ve Olli Rehn’in Başbakan ile görüşmesinde de en önemli gündem maddesi Kıbrıs olacak. Türk tarafı sürekli “Papadopulos’a söyleyin masaya otursun, çözüm bulalım” diyecek.

 

Ancak ben, Papadopulos’un Türkiye’yi tüm müzakereler boyunca sıkıştıracak bir fırsatı yakalamışken elinden kaçırmak istemeyeceğinden eminim. Riskli olmasına rağmen, salam politikasınısürdürmek isteyecektir.

Haberin Devamı

 

Rumlara tek başlarına AB üyesi olma fırsatını, Annan planı görüşmelerini 12 ay süreyle erteleyerek sağlayan Sayın Rauf Denktaş’ın kulakları çınlasın.(!)

*                *                  *

                                               

(Bu yazı, Posta Gazetesinde ve aynı gün Hürriyet Gazetesinin tüm dış yayınlarında, Hürriyet internet sitesinde (www.hurriyetim.com.tr) Milliyet internet sitesinde (www.milliyet.com.tr) ve Daily News ekibi tarafından tercüme edildikten sonra hem ana gazetede, hem de Daily News internet sitesinde (www.turkishdailynews.com.) yayınlanmaktadır

Yazarın Tüm Yazıları