Anadolu yakasında yoga yapmak üzerine

Nerede kalmıştık" diyeceğim. Çünkü Anadolu yakasında yoga yapmanın zorluğu üzerine yazdığım yazıdan sonra pek çok e-mail aldım.

Tabii ki beklediğim gibi çoğu, Anadolu yakasında yoga merkezi olup da yazımda adı geçmeyenlerdendi. Yerim elverdiğince mail’leri burada okuyacaksınız. Ama bir noktayı özellikle belirtmek istiyorum. Benim bu yazıyı yazmaktaki amacım ortalığı karıştırmak ya da kimseyi kayırmak değildi. Yoga yapan ve felsefesini benimseyenlerin beni anlayacağını ümit etmiştim. Çoğunluk anladı diyebilirim. Her zaman söylediğim gibi hayata ve yazılarıma "iyi niyetimi" yansıtmaya çalışıyorum. Art niyet arayan varsa onları da iyi niyete davet ediyorum.

Yanda, Anadolu yakalı Çekirge okuyucularının, yoga eğitmenlerinin mail’lerini okuyacaksınız. Hepsini yanıtladım. Görüş belirtmek isteyen varsa beklerim efendim.

Güzel bir hafta dileğiyle...


Anadolu yakasında gönlümce bir yoga merkezinin olmadığını yazdım, ama iyi etmedim sanırım. Tavrımı, tarzımı bilenler sakinlikten ve huzurdan yana olduğumu söyleyeceklerdir. Amacım kesinlikle var olan merkezleri kötülemek değildi. Ayrıca benimle aynı fikirde olan okuyucularım da vardı. Peki n’oldu? Mail’lere bakınız efendim.

"Yaklaşık 5 yıldır Bağdat Caddesi üzerinde "sadece" yoga yapılan bir merkezde haftanın her günü yoga yapıyorum. Yoganın bir din olarak anlatılmadığı, insanların sömürülmediği, sadece beden ve zihin birlikteliği üzerinde çalışılan bir merkez. Adresi: Bağdat Cd. No: 256/3. Yoga eğitmeni Ersin Saran. Tel: (0216) 355 09 97... Bir arayın dilerseniz." Tanya Kalay

"Güne Kelebek’teki yoga merkezi yazınızı okuyarak başladım. Anadolu yakasında benim de gittiğim "Caddebostan Yoga Center" var ve son derece keyifli. İlgilenenlere belki köşenizde duyurmak isterseniz: www.caddebostanyogacenter.net. Pilates dersleri de veriliyor. Ben yoga mix’e gidiyorum. Cumartesi günleri sabah 09.30’da başlıyor derslerimiz ve meditatif yoga, hareketli yoga, yoga masaj gibi birçok yöntemi bir arada uyguluyoruz, son derece keyifli oluyor. Yardımcı olabildiysem ne mutlu, çünkü ben de yaklaşık bir senedir bu yakada, evime yakın, üşenmeden gidebileceğim bir yoga merkezi arıyordum. Sizin de yazdığınız gibi yoga dersi almak için o korkunç trafiğe girmek akıl kárı değil çünkü. Burayı tesadüfen buldum ve gayet memnunum." Bilge İnal

"Yazınızı okurken size gerçekten çok hak verdim. Evi Kadıköy’de olup da karşıda yoga dersine gitmek oldukça yorucu bir durumdur. Aynı zorlukları 8 yıl boyunca hocama giderken yaşadım. Yogayı çok sevmesem benim için de çok yıldırıcı hatta vazgeçirici olabilirdi. Ancak yoga seven ve 12 yıldır yaşatmaya çalışan biri olarak bütün zorluklara alıştım. Günümüzde yoga çalışmaları artmakta ve çeşitli merkezler açılmaktadır. Bunlar her geçen gün artacaktır. Ben ilk başladığım yıllarda ne bir hoca ne de okunacak kitap vardı. Şimdi malzeme o kadar çok ki, bu da memnuniyet verici. Ben, Ayşe Yoga olarak Kalamış’ta 7 yıldır akşam dersleri veriyorum. Gündüz çalışıyorum. Talebelerim de hem karşıda hem Anadolu yakasında çalışan kesimdir. Hocam Adnan Çabuk’tan aldığım öğreti ile klasik yogayı öğretiyorum. Belki faydam olur diye size yazmak istedim. Tel: (0216) 343 19 58 (Akşam 18.00’de kadar)." Ayşe Belce

"Sevgili Zeynep, Anadolu yakasında yoga merkezi eksikliğini anlatan yazını okudum. Bu konuda ben de seninle aynı düşünceleri paylaşıyorum. Bu yakanın iyi, modern bir yoga merkezine ihtiyacı var. Hem de acilen. Ben Anadolu yakasında oturup, Avrupa yakasında çalışıyorum. İş çıkışları, sosyal hayat programlarımı da Avrupa yakasında yapıyorum. Çünkü buranın enerjisini ben de yüksek ve farklı buluyorum. Ama yoga yapmayı planladığım hafta sonları da artık Avrupa yakasına geçmeyeyim diyorum. Benim gibi düşünen, bir yoga sınıfını da dolduracak Anadolu yakalı çıkar mı etrafımdan? Çıkar. Hem de çok rahat... ’Nasıl olsa Anadolu yakasının yeterince dingin ve huzur veren bir yaşam tarzı var, yoga merkezi tutmaz’ diye mi düşünülüyor, ara sıra aklıma gelirdi. Konuya parmak basman hoşuma gitti." Serra Akar

"Samimiyetle söylemeliyim ki, bugün almış olduğum pek çok telefon ve e-mail sebebiyle sizi rahatsız etme gereği duydum. Lütfen samimiyetimden hiçbir şüpheniz olmasın.

Yazınızdan sonra beraber yoga çalışmaları yaptığım pek çok dost beni aradı. Bazıları ’Herhalde yoga merkezinizi kapattınız, öyle mi’ diye sordu, bazıları ise ’Hocam demek ki biz gayet kötü bir yere geliyormuşuz’ dedi.

Zeynep Hanım, mümkün olduğunca ticariliğe kaçmadan 17 yıldır Anadolu yakasında yoga çalışmaları yapıyorum. Bu yakanın ilk yerleşik ve yalnızca yoga çalışmalarına yer veren mekanını, 1990’da Göztepe’de oluşturdum.

32 yıldır yoga ve spiritüalizmin içindeyim ve samimiyetle söylemeliyim ki bundan kaynaklanan pek çok tecrübeyi de aktararak çalışmalarımıza yalnızca yoga ile devam ediyoruz.

Bireysel olarak ben Bilgi Üniversitesi ve Bilgi Eğitim’de de yoga çalışmaları yaptırmaktayım. Ama buranın yeri bambaşka. Çalışmalarımızın bir bölümünü hizmet amacıyla ücretsiz yapmaktayız ve hatta bunu imkanlar elverdiğince daha da yaymak amacındayız. Pek tabii ki daha fazla kişiye ulaşmak ve onlara bu büyütmeyi düşünmediğimiz sıcak mekanda hizmet etmek isteriz. Umarım serzeniş sayılabilecek e-mailim sizi kırmaz, zaten öyle bir amacı da yok. Bir müsait zamanınızda buluşup görüşmeyi, fikir alışverişinde bulunmayı çok isterim."

Ersin Saran
Yazarın Tüm Yazıları