‘Siyasi’ tatil sona eriyor

Bayram tatilinin geride kalmasıyla Ankara rutin yoğunluğuna dönüyor.

Haberin Devamı

2 hafta sonra okulların açılmasıyla tam anlamıyla yaz rehavetini geride bırakmış olacağız.
Siyasi havadan en çok etkilenen kent olan Ankara ve Ankaralılar için son bir aydaki ‘siyasi tatil’ şarttı.
Eylül ayı itibarıyla gündem sonunda yerele dönecek.
2014’teki yerel seçimin ardından koltuğa oturan belediye başkanları açısından zor bir dönemdi.
2015’teki iki seçim, FETÖ’yle mücadele süreci, 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi, OHAL, referandum, 24 Haziran derken gündem yerele neredeyse hiç dönmedi.

* * *

Gündemin yerele yöneldiği ender zamanlarda ise görevden alınan belediye başkanlarını, kayyum atanan belediyeleri konuştuk.
Geçtiğimiz yılın eylül ayında başlayan AK Parti’deki büyük yerel değişimi hatırlatmadan olmaz.
Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyük şehirlerdeki başkanların istifası o döneme damgasını vurmuştu.

* * *

Haberin Devamı

Gündemin yerele dönmesinden kastım bu tip siyasi tercihlerin dışında bir durum. Türkiye başka bir ülkede 100 yılda yaşanacakları 4.5 yılda yaşayınca kimse ‘o belediye bunu yapmış bu belediye şunu yapmış’ diye bakmadı.
Bu durum başarılı belediye başkanları için dezavantaja başarısızlar için avantaja dönüştü.

* * *

Şimdi ise partileri zor bir tercih dönemi bekliyor. 24 Haziran’daki ittifakların yerelde yapılıp yapılmayacağı henüz belirsiz. İttifaksız bir seçim olacak açıklamaları gelse de, yerelde ittifak yapmak genelden daha zor gözükse de kesin değerlendirmelerde bulunmak için çok erken.

* * *

Yerel seçimin en merak edilen kentlerinden biri kuşkusuz Ankara olacak. Hiç bitmeyecekmiş hissi yaratan Melih Gökçek dönemi şok bir kararla sona ermiş, Gökçek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle istifa etmişti. Göreve gelen Mustafa Tuna, Gökçek’le neredeyse taban tabana zıt bir dönem geçiriyor. Tuna’nın bu tavrı bir kesim tarafından ‘kavgayı bitiren, uzlaşmacı’ şeklinde değerlendiriliyor, kimilerine göre de ‘iddiasız’ bulunuyor. En geçerli değerlendirmeyi yapacak ise elbette AK Parti’nin yetkili organları. Sonuç olarak Mustafa Tuna’nın yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceği de Gökçek sonrası dönemin başarılı bulunup bulunmadığının göstergesi olacak.

* * *

Haberin Devamı

Ankara’daki 25 ilçe belediyesinin 21’i AK Parti’li. Dolayısıyla mevcut başkanların yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceği aday adayı enflasyonunu da doğrudan etkileyecek.
Başkanların neredeyse tamamı yeniden aday olmak istiyor. 3 dönem kuralının esnemesi bu duruma imkan tanıdı. Her biri Türkiye’nin çoğu ilinden büyük Keçiören, Mamak, Altındağ, Sincan gibi ilçelerde nasıl bir tablo çıkacak şimdiden merak konusu. Yine Yenimahalle ve Etimesgut’ta da iddialı isimler aranıyor. Uzun yıllar Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan, sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Mehmet Özhaseki’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkanlığı’na getirilmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aday belirleme sürecinde hata yapmak istemediğine işaret ediyor.

 * * *

Haberin Devamı

CHP’de ise kurultay talebinin yankıları halen sürüyor. Aday belirleme sürecinde de benzer tartışmalar yaşanacak gibi duruyor. Ankara CHP için çok önemli. Yalnızca Çankaya ve Yenimahalle’yi yönetse de son seçimde yüzde 43 gibi bir oya ulaşılmıştı.
Yıllardır AK Parti’den çok Melih Gökçek’e karşı kazanmaya çalışıldığı için bu kez CHP için de yeni bir süreç yaşanacak. Bu yeni duruma CHP nasıl bir tepki verecek, 2014’teki gibi iddialı olunabilecek mi, bekleyip göreceğiz. CHP’nin yarışta olup olamayacağının en önemli belirleyicisi, Kılıçdaroğlu-İnce mücadelesinin seyri ve ittifak modeli geliştirilip geliştirilemeyeceği olacak.

* * *

MHP 24 Haziran’da olduğu gibi alacağı ya da almayacağı kararla Ankara’da seçimin kilit partisi olacak. Yerelde ittifak yapılmayacağına dair haberler yer alsa da MHP Lideri Devlet Bahçeli henüz son sözü söylemedi. O yüzden süreci dikkatle izlemek gerekiyor.
Aynı şekilde İYİ Parti’den gelen 24 Haziran sonrası ittifakın bittiğine yönelik açıklama yerel seçim için henüz bağlayıcı bir durum oluşturmadı.

* * *

Haberin Devamı

Siyasetin de başkenti olan Ankara her anlamda çok sıcak bir eylül geçirecek.
İttifak yapılıp yapılmayacağı öncelikle mevcut başkanların kaderini belirleyecek. Ankara’nın bilinen yerel siyasi aktörlerine yeniden şans doğabileceği gibi aktif siyasette olan ‘önemli isimleri’ de Ankara yarışında görebiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları