Hayri Çetinkaya: Kamular da endeksi 17 bine taşıyamadı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

xDÜNYA borsalarında iki gündür peş peşe yaşanan toparlanmaya karşın bizim borsa henüz kendine gelemedi. Uluslararası borsalardaki olumsuzlukların yarattığı tedirginliğin yanısıra, siyasi cephedeki gelişmeler de piyasalarda ön plana çıkmaya ve konuşulmaya başladı.

Borsa, iç ve dış gelişmelerin baskısı altında günü yine 17 bin puanın altında, 16 bin 809 puandan kapattı. Önceki gün özellikle öğleden sonra banka ve holding hisselerinde yoğunlaşan satışlarla 17 bin puanın altında kapanan borsa endeksi, dün öğleden sonra birara önceki gün değerinin de altına indi. Kapanışa doğru gelen alımlarla günü, 100 puanlık artışla tamamladı. Hisseler, ortalama yüzde 0.6 oranında prim yaptı.

Borsada işlem hacmi de, önceki günkü 649.4 trilyon liralık değerinin altına indi ve 578.8 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Borsa önceki günkü 536 puanlık düşüşün ardından dün sabah seansına, dış borsalardaki toparlanmaların da etkisiyle alımlarla başladı. 16 bin 710 puandan güne başlayan endeks, seansın ilk yarısında 17 bin puanın üzerine çıktı ve 17 bin 30 puana kadar yükseldi. Seansın ikinci yarısında küçük çaplı kár satışları ile biraz gerileyen endeks birinci seansı, 16 bin 849 puandan kapattı.

HOLDİNGLERDE SATIŞ

Uluslararası borsalarda yaşanan yükselmenin bizim borsada da tedirginliğin dağılmasında etkili olduğu ve bunun sabah seansında alımların gelmesine yol açtığı gözlendi. Sabah seansında kamu ve sanayii hisselerindeki alımlara karşın endeks, 17 bin puanın altında kaldı.

İlk seansta yaşanan 140 puanlık artışın ardından öğleden sonraki seansta satışların arttığı gözlendi. Endeks, birara banka ve holding hisselerinde yoğunlaşan satışlarla 16 bin 657 puana kadar düştü. Kapanışa doğru, sanayii ve kamu hisselerine gelen destek alımları ile endeks biraz toparlandı ve günü 100 puanlık artışla tamamladı.

Şirketlerin üç aylık bilançolarının açıklanmasına bağlı olarak önümüzdeki günlerde hisse bazı hareketler yaşanabilir. Dış faktörlerde büyük bir olumsuzluk yaşanmazsa, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde siyasi gerginliği yükseltecek herhangi bir anlaşmazlığın yaşanmaması halinde piyasanın önü açık gözüküyor.

Yazarın Tüm Yazıları