Alman Vaillant Demirdöküm’ü global marka yaptı

ALMAN ısıtma ve soğutma cihazları devi Vaillant Group, 1.5 yıl önce Koç Grubu’ndan satın aldığı Demirdöküm’ü, bölgesel marka olarak kullanmaktan vazgeçip, dünyadaki üç ana markasından biri kabul etti. Vaillant, Alman grup, bundan böyle Saunier Duval ve Demirdöküm’ü tüm dünyaya pazarlayacak.

ALMAN ısıtma ve soğutma cihazları üreticisi Vaillant Group, 1.5 yıl önce Koç Grubu’ndan satın aldığı Demirdöküm’ü, dünyada kullanacağı üç global markası arasına aldı. Başlangıçta Demirdöküm’ün Bozüyük’teki tesislerini tüm markaları için üretim merkezi yapmak isteyen Vaillant, Türk markası Demirdöküm’ün dünya pazarlarındaki gücünü keşfetmesinin ardından stratejini değiştirdi. Vaillant Group, Demirdöküm’ü bölgesel marka olarak kullanmaktan vazgeçip, dünyadaki üç ana markasından biri kabul etti. Alman grup, bundan böyle Vaillant, Saunier Duval ve Demirdöküm’ü tüm dünyaya pazarlayacak. Vaillant Group Türkiye Başkanı ve Demirdöküm Genel Müdürü Christoph Grosser ile Vaillant Group ve Demirdöküm’ün geleceğe yönelik planlarını, yeni ürünlerini ve krize bakışını konuştuk.

Demirdöküm’ü satın almanın ardından gruba entegrasyon süreci nasıl geçti?

- Bu yıl Demirdöküm’ün kuruluşunun 55’inci, Vaillant’ın Türkiye’ye girişinin 42’inci yılını kutluyoruz. Demirdöküm’ün 55’nci yılında dizaynı, bakış açısı, değerleri, görünümü değişiyor. Yenilenirken 55 yılı sıfırlamıyoruz, 55 yılda oluşan katma değerlerini koruyoruz. Entegrasyon 2009’da bitecek. Vaillant Group Türkiye’nin 1 milyar Euro hedefine yaklaşma yoluna girdik. Geçen yıl Vaillant Group bünyesinde Demirdöküm’ün entegrasyonunda yüzde 70-75’e ulaştık. Marka stratejilerimizi gözden geçirdik.

Marka stratejilerinizde değişiklik oldu mu?

- Demirdöküm ve Protherm markasında, Ar-Ge, üretim, satış, pazarlama ve servis tüm dünyada Türkiye’den yürütülecek. Başlangıçta Demirdöküm’ü de bölgesel marka düşünmüştük ama artık yatırımlar uluslararası boyutta yapılacak ve marka dünyada desteklenecek. Vaillant Group’un dünyadaki üç ana markası Vaillant, Saunier Duval ve Demirdöküm olarak belirlendi.

34 milyon Euro yatırım

Demirdöküm’ü başlangıçta global marka olarak düşünüyor muydunuz?

-Vaillant Group, Demirdöküm’ü alırken Bozüyük’ü sadece değişik markaların üretim üssü olarak düşünüyordu. Çünkü, Türkiye’de ticari maliyetler daha uygundu. Ancak Demirdöküm kendi varlığını ve uluslararası pazarlardaki gücünü ortaya koydu. Köklü ve tutucu Alman bir grubunun bir Türk markayı global marka olarak kabul etmesi çok kolay değil. Grubumuz açısından da büyük bir adım. Günümüzde tüketicinin hayal ettiği ürünü en hızlı üretip piyasaya sürebilen kazanıyor. Yenilikçilik ve esneklik lazım. Avrupa’da bu esneklik yok, Türkiye’de var.

Türkiye’de ne kadar yatırım yaptınız?

- Demirdöküm’ün satın alma değerleriyle birlikte Türkiye’de 300 milyon Euro yatırım yaptık. Demirdöküm’ün hisse değeri için 266 milyon Euro ödemiştik. Bugün hisselerin yüzde 96.8’i bizim elimizde. 2008 yılında bunun üzerine değer katacak Ar-Ge ve teknolojiye 34 milyon Euro’luk daha yatırım yaptık. 2015’e kadar 1 milyar Euro hedefimize bu fabrikada ulaşabiliriz. 2009 yılında 15 milyon Euro’luk yatırım daha devreye girecek. Bozüyük, Almanya dışında grubun ikinci büyük üretim merkezi olacak.

Kriz tüm dünyada dengeleri değiştirdi

 Kriz sürecinde yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Kriz önemli bir değişimi de beraberinde getiriyor. Doymazlık ve kontrolsüzlük olan süreçlerde insanlar, şirketler sadece borçla yaşıyor. Bir yerde batış yaşanacaktı. Krizin sonuçlarına olumlu bakıyorum. Dünya için iyi olacak. Kontrolsüz uçuluyordu, birisi iğne soktu, gerçek dünya ortaya çıktı. Dengeler değişti. Türkiye dahil bir çok ülke krizden önemli gelişmelerle çıkacak. Kim daha esnek, daha hızlı, daha aktif olursa büyük kazanç sağlayacak.

Yenilenebilir enerji ürünleri üretimine bu yıl başlayacağız

 Solar sistem üretimine ne zaman başlayacaksınız?

- Vaillant’ın solar panel ve solar sistemlerle ilgili üretimi de var. Yenilenebilir enerji ısı pompası üretiyor. Bozüyük’te yenilenebilir enerji ürünlerine de başlayacağız. Demirdöküm veya başka bir marka altında olabilir. Bu teknolojiyi de Türkiye’ye getiriyoruz. Solar sistem cihazları üretimine bu yıl başlıyoruz. Türkiye, ’yenilenebilir enerji kullanan cihazların üretim üssü’ olacak. Almanya bile güneş enerjisini en fazla kullanan ülkelerden.

Yeni şirketler alabiliriz 

Vaillant Group, Türkiye’de başka bir şirket almayı düşünüyor mu?

- Türkiye’de yeni bir şirket daha alabiliriz. Bu yönde çalışmalarımız var. Almanya’daki merkezimizin de bizim de bakışımız aynı, fırsat dünyada her yerde, Türkiye’de, komşu ülkelerde de olabilir. Biz yatırım için değişik ülkelere bakıyoruz. Özellikle Brezilya, Arjantin, Hindistan, İran ve Türkiye bize göre kazanan ülkeler olacak.

2008 cirosu 450 milyon Euro oldu

 2008 yılı cironuz ne oldu? 2009 beklentiniz?

- Vaillant Türkiye’nin 2008 cirosu 450 milyon Euro. Bir önceki yıla göre ciromuz yüzde 4 büyüdü. 2008’de Vaillant Gruop Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 18-20’sini Demirdöküm oluşturdu. Demirdöküm 100’den fazla ülkeye satılıyor. Geçen yıl toplam ihracatımız 150 milyon Euro oldu. Orta vadede ihracatı bu yeni konumlandırmayla yüzde 50 artırmayı düşünüyoruz.

Hedefimiz 1 milyon kombi 1 milyon solar sistem

Yıllık üretim kapasiteniz nedir?

- Kombi üretim kapasitemiz 670 bin adet. Şofben 830 bin. Termosifon 250 bin adet. Klima 400 bin adet. Radyatör 4.5 milyon metre. Hedefimiz, 1 milyon adet kombi, 700 bin şofben, 400 bin termosifon, 1.2 milyon klima, 1 milyon adet solar sistem üretim kapasitesine ulaşmak.

CHRISTOPH GROSSER

VAILLANT Group Türkiye Başkanı ve Demirdöküm Genel Müdürü Christoph Grosser, 1953 Almanya doğumlu. 1979’da Türkiye’ye yerleşen Grosser, 1983’ten itibaren danışmanlık hizmeti vermeye başladı. 1992’den itibaren Vaillant Genel Müdürlük görevini yürütüyor. Romanya ve Bulgaristan Vaillant’ların da Bölge Müdürü. Haziran 2005’ten itibaren Vaillant Group Çin’in Danışmanı. 2007’de Demirdöküm’ün satın alınmasının ardından Vaillant Group Türkiye başkanlığına getirildi. Nisan 2008’den beri Demirdöküm Genel Müdürlüğü’nü de sürdürüyor.
Yazarın Tüm Yazıları